樂古Nakuz

標題: 兵陣:台男‧帕羅‧青龍的分析及心得 [打印本頁]

作者: Hellkite    時間: 12-8-2011 16:41
標題: 兵陣:台男‧帕羅‧青龍的分析及心得

台男(舊制180級轉職):太皇頭甲手、絕‧太皇腰帶、[缺乏的]發光指環*2
(其他裝備會因應不同怪物而更換)

冰血神的斧頭
[attach]595209[/attach]
[四聖獸]五連發槍
[attach]595227[/attach]
女忍者的鐵刀
[attach]595228[/attach]
青龍(190點合成):太皇套裝、青龍之聖珠、[白色的]惡靈指環
[attach]595210[/attach]
帕羅(無想300 200級轉職):太皇套裝、[銳利的]高級雙發鐵炮、[龍麟做成的]金剛石指環*2
[attach]595211[/attach]
分析所用的陰陽:太皇套裝、[百折不撓]鎮嚴之鈴鐺、[龍麟做成的]金剛石指環*2
[attach]595212[/attach]

作者: Hellkite    時間: 12-8-2011 22:50
標題: 台男

先分析主角-台男
以下為本人主角的資料
台男(舊制180級轉職):太皇頭甲手、絕‧太皇腰帶、[缺乏的]發光指環*2
(其他裝備會因應不同怪物而更換)
特性技能
[attach]595448[/attach]
冰血神的斧頭

[四聖獸]五連發槍

女忍者的鐵刀

台男給予我第1個印象
很古怪!

能召喚1條古怪的守護物,可以回復HP、可以作出攻擊;

守護物的回復血量和守護物的能力均受智力影響,
而守護物的雷電攻擊則受力量影響。

回復血量速度快、閃電攻擊速度慢
加上閃電攻擊威力有限,縱使有高級陰陽師以及加上不少的力量亦難以殺掉較高級的怪物,
但作為輔助卻能給予你無窮無盡的體力!

在神獸版本以前,配點偏向全點智力、在兵陣中留守。
如今台男不但要頂住怪物的攻擊,還有輔助隊友的責任,
所以將紅利分配給予體質及智力,是大勢所趨的選擇!

經本人分析,以上三種武器均是最多人選擇的,
縱使較昂貴但亦其技能非常吸引。

冰血神的斧頭:技能為斧頭投擲
基本威力略低於日男亦沒有特性技能所支援,
而且密度更是比斬心更少:
[attach]595459[/attach]
斬心的攻擊為1 3 5;
斧頭投擲卻是2 4。

但遠距離開符的能力,足以吸引台男玩家購買。

既擁有台男守護物的回復能力;亦可以得到無限距離的萬惡開符能力。
[youtube]0dOQdAkVY-8[/youtube]

[四聖獸]五連發槍:技能為一擊必殺,附有對空效果

眾多對空武器,台男可選擇的只有弓箭類及鐵炮類:
雖然[泰山北斗]朱蒙之弓所加的體質及智力屬對空武器最高、
可惜氣功神炮不是一個合適的開符技能。
有時再空戰中首先開符會得到意想不到的效果!

何解要對空?很簡單,就是要吸引到空中的怪物攻擊主角,不去攻擊主陣。
最易抵擋是狂魔紅雀的隕歿,可惜暈眩有夠你受;
或是狂魔惡龍的天罰,小範圍技能(9格)。
但破壞力驚人,沒金時敏的法抗加成下,
數下足以殺死開了武技的滿抗麒麟。
[youtube]tGWIZfcpElY[/youtube]
引空後可以吸引大部份的怪物攻擊

主角頂怪,有生死減低傷害,配以高級的王巨漢/金時敏,
抗已達至頂峰,4000血亦不易死掉。

當然部分情況下主陣也要承受大範圍攻擊,非一味靠主角生死去頂怪。

女忍者的鐵刀:技能為弓力
弓力的技能效果極為吸引,移動速度*2、且血量依照公式提升上限:
[自身體質*2+(裝備體質+匠人體質)*3]*4
[attach]595633[/attach]
現時的白虎團版本,組隊後部份怪物技能只會由隊長(第1順位)的玩家看到,
亦只有隊長會受那些技能影響,所以當隊長必須有心理準備受到額外的傷害。
弓力於一定時間提升血量,正好解決了短時間戰鬥時,隊長要受到大量攻擊的問題。

打地怪(特別會吸藍的),女忍刀也是一個不錯的選擇:
現在的戰鬥模式,以耐久頂怪比以時間頂怪強得多。
相比起其他頂怪的單位,如守護物、天狗,
女忍刀高速移動至怪物面前怪,可算得上是一種優勢。

特別戰術(只適用於攻勢較弱的空怪上):
主角召喚守護物,施放弓力後便生死,
主角上前頂怪可以短時間(有可能只有數秒,亦可長至數十秒,祝距離而定)吸引到所有怪物,
再以神獸在後邊施展攻擊。

成功吸引2整隊青龍箭士攻擊主角

關於台男使用的裝備和配點:
基於台男在隊中的責任重大,所以太皇套裝是必需品,
但若非做隊長,可選擇轉換巫女服或者玄服等等有效提升神獸攻擊的信用衣服,
如果做隊長,請使用太皇套裝:請勿貪婪那100攻擊。

青龍符集兔符與馬符的效果於一身,用作打王合適不過;
朱雀符專門抄襲一些討厭的技能,如隕歿、眼眩;
玄武符提升雙抗並有一只小玄武作出攻,威力不弱。
特別一提是馬符,沒有青龍符的減速及煉獄術阻礙視線,
用於升級效果一流,特別是配以冰血神的斧頭
斧頭投擲直線攻擊,幾乎可以必定使用護身符或是神獸符的效果;
[四聖獸]五連發槍,放了守護物以及陰陽就可以直接打
弓力可暫時提升血量,做隊長不妨使用

配點方面,4000血全法暫可應付真冰地圖的怪物,
若是白虎團的怪物,會顯得較為吃力。
做隊長建議有6000血,有王巨漢金時敏加成雙抗一般不會死掉。

略評神獸符,馬符也適用於台男,單純加速效果不作解釋
[attach]607533[/attach]

整體來說,台男的定位是輔助,
單是配以不同武器,亦可使用萬種變化的戰術,
再配以神獸、不同的將帥,令巨商所有怪物屈服於你腳下亦不是難事。

至少,我這兵陣做到了。
[attach]595631[/attach]
[attach]595632[/attach]
作者: Hellkite    時間: 13-8-2011 17:36
標題: 帕羅

以下是本人帕羅的資料
帕羅(無想300 200級轉職):太皇套裝、[銳利的]高級雙發鐵炮、[龍麟做成的]金剛石指環*2

很多人問我?為什麼不無想王巨漢,要無想帕羅?
而我卻沒有後悔這種決定。
狂魔紅雀殺不死、
2個守護物在有抗性加成更頂狂魔惡龍的天罰、真冰血神的火壁。

一只不起眼的一轉,自從出了神獸後才受到人注目:
冰血神小玲太弱了,用不著帕羅,
當時新出的神獸,正是過份的強,
帕羅由此開始得到屠神玩家的垂青。

帕羅本身擁有2個技能,鬼魂彈以及毒霧術。
加上武器技能,共有3個技能。
在青龍的出現以後,將可以使用第4個技能!(第4技能請看影片)
帕羅最誘人莫過於在一定時限內可以將傷害*2(非固定傷害),
而時限約8秒,發動機率恰巧亦為8%左右。
毒霧術只是一個多餘的存在,一擊必殺可算是bouns。

關於帕羅使用裝備和配點:
最好當然是太皇套裝,但未達200級之前可選擇抗裝以及智力裝備。
如180級的帕羅,可選用惡靈頭盔、海王盔甲、大將軍手腰鞋。
戒只需加智力較多即可,所以龍鱗戒成為眾多玩家所好之物。

特別的武器選擇:[銳利的]高級雙發鐵炮
我是為了那攻距+2而來,以下就是攻距的關係圖。
[attach]595858[/attach]

比青龍更遠攻非常吸引,沒基本雙抗的帕羅可使用[銳利的]高級雙發鐵炮減少受攻擊的頻率。

配點就是全血,雖鬼魂彈和一擊必殺耗法量也頗多,
但智力裝備可解決此問題,戰鬥時間太長表示你即使獲勝也是不合適打那種怪。

使用累積的扣血技能,帕羅在扣血量最高的時候發動鬼魂彈,

有助你獲得勝利─特別用於青龍和麒麟身上。
作者: Hellkite    時間: 13-8-2011 22:03
標題: 青龍

本人青龍的資料
青龍(190點合成):太皇套裝、青龍之聖珠、[白色的]惡靈指環

自巨商開服以來,對空的單位寥寥可數,
撇除主角以及傭兵,正式可打天的單位只有以下數個。

老黃忠臣、雷獸、猿公、玄武、青龍

老黃忠臣:百萬視是範圍技能 對於單體的空怪非常弱
雷獸:霹雷基本威力比起百萬視更弱
猿公:包羅萬象配合憤怒的攻擊非常可觀 但對打抗過高的怪物只能捱打
玄武:類似猿公,但主要靠金剛不壞作進一步削血
青龍:天罰屬對空密度最高的主動技能 1下技能扣7次血

[youtube]dtV-dbs4ypc[/youtube]

在影片中的0:17 施放了天罰,此時受天罰核心攻擊的怪物扣血量為2419
在身邊的另一只怪則受到1/2的傷害1209
在影片中的0:21 2只怪物都手在天罰的攻擊狀態以內 2只怪物都不能行動
在影片中的0:31 再度施放天罰  怪物即時不能行動

在影片中的0:46 青龍使用了天衣無縫
在影片中的0:57 青龍的法力用完了
在影片中的1:00 天衣無縫的效果發動了,青龍的法力全滿
在影片中的1:14 青龍使用了大部份的法力
在影片中的1:15 天衣無縫的效果結束,法力變回原狀
可以證明到幾項青龍技能的特性
1.天罰是範圍技能(小範圍 9格)
2.被天罰的核心攻擊打中是不能行動(10級怪物可正常行動)
3.天罰可以對疊加空怪打出扣除更多的血量
4.天衣無縫的第一階段可以增加雙抗35%
5.天衣無縫的第一階段結束時會回滿法力,並且提升法力上限
6.天衣無縫的第二階段結束後會回滿法力,法力上限回復正常
7.有了青龍之聖珠等同有無限法力

天罰的秘密‧疊加傷害

雙面蛇的資料
[attach]595971[/attach]
只限用於天怪
[youtube]tpzd9ByoFqI[/youtube]
第1次殺掉雙面蛇,攻擊次數為4,每次傷害3140,共扣去12560血
第2次殺掉雙面蛇,攻擊次數為2,每次傷害3143,共扣去6286血
2次情況下均有其他空怪在場
第3次殺掉雙面蛇,攻擊次數為7,每次傷害3141,共扣去21987血
此次只剩下雙面蛇

因此可得出結論,只要有其他空怪疊加,傷害就會提升;
沒有其他空怪,傷害正常。
關於天衣無縫的法力上限提升公式
自身法力*2+裝備法力

我的青龍裝備法力佔了(50+50+30+10+10)*4
共600法力

總法力2300-裝備法力600=自身法力1700
自身法力1700*2+裝傭法力600=天衣無縫所提升之法力4000
上述影片亦可證明此公式

關於青龍使用裝備和配點:

青龍使用力量裝備的效果比使用智力裝備的效果更優,
可見以下分析。

由於天衣無縫提升的法力與自身法力有關,
所以自身多點智力比較力量好。

如果青龍有30紅利,盔甲A+40力,盔甲B+50智,
青龍使用盔甲A,紅利點智力,天衣無縫法力加成就有30,連同盔甲A共有100點紅利的能力。
如果使用盔甲B,紅利點力量,天衣無縫沒有法力加成,連同盔甲B只有80點紅利的能力。

由於配合天衣無縫,加點就以下列2種較多。
天罰耗法量的倍數+天衣無縫的耗法量,如3200,再點全力。
此方法是防止使用天罰過多而在忘記使用天衣無縫的情況下不能使用天衣無縫。
而另一種就是精準計算天衣無縫提升法力後,天罰耗法量的倍數再點全力。
詳見天衣無縫提升法力之公式。

略為分析五神獸的耐久:麒麟→玄武→白虎→青龍→朱雀
青龍在五神獸中的耐久只排行第4,但對付強大的空怪只有這顆棋子,
使用其他的對空單位亦要解決法力不足的問題。
攻距較遠稍為補救了這問題,天衣無縫提升雙抗,有時亦可保其一命。
控住青龍,就能立於不敗之地。
特別注意:

青龍普攻緩慢並有硬直時間,最好就是停止其攻擊【S】(每次使用天衣無縫都要重新S)。
天衣無縫發動時間需時15秒,建議越快使用越好。
作者: Hellkite    時間: 13-8-2011 22:53
標題: 影片‧三者之間的配合

[youtube]4Nn_pUjkDIw[/youtube]

音樂:夜曲

在#2我曾提及,沒有引空的問題。
影片中的0:07-0:57
只有兩個台男的守護物作為回復,主陣受隕歿直擊;
有王巨漢以及金時敏的雙抗加成,青龍完頂3只狂魔紅雀。

在此情況,使用其他回復者會有什麼結果?
恢復術使用者:受到追加的暈眩效果,第2次的隕歿已經會有部份單位死去
明女:單體回法且耗法量大,未為全部單位掛上再生已經死了
(只要主陣有能抗下隕歿,舍利保護膜亦無作用)
雷公:同樣被暈眩了
唯有守護物,方能輕鬆解決問題。

影片中的1:03-1:19
我只靠冰血神的斧頭發動青龍符的效果,
召喚小青龍引空,可惜距離有限,沒有避開狂魔紅雀的隕歿。
但片中靠帕羅發動鬼魂彈,青龍施加天罰,一條法力就把狂魔紅雀殺死了。

影片中的1:27
使用冰血神的斧頭發動青龍符,然後就靠青龍符帶來的加速以及減速效果移動,
在青龍符完結前,已將2條狂魔惡龍殺死了。

影片中的1:49-1:53
帕羅受到狂魔惡龍的天罰攻擊,
但在2個守護物疵護下安然無恙。

影片中的2:27-2:31
青龍亦受到狂魔惡龍的天罰攻擊,
在天衣無縫加抗及2個守護物的回復後,沒點體質的青龍也死不了。

永恆的鬼魂彈 (該片段經過加速)
影片中的2:48
鬼魂彈的效果發動了,但只有一瞬間,
我在#3提及過鬼魂彈的時效有8秒,
在發動的一刻,天罰同時打中後...
(沒有主拍清音加成傷害,青龍對狂魔惡龍使用天罰每次傷害404、鬼魂彈加成後809)
影片中的2:57
帕羅已經停止攻擊 沒有再使出鬼魂彈的機會
影片中的3:00
我將帕羅送死了...
影片中的3:02
青龍再次攻擊,傷害為809,
但看不到鬼魂彈的效果存在。
直至影片中的3:06
我才施放主拍清音扣減狂魔惡龍的法抗,再殺死。

秘訣在於掌握時間,只要在鬼魂彈發動一刻用天罰同時擊中目標,
就可以得到永恆的鬼魂彈。
但再次受到鬼魂彈的技能影響將會消失效果!

頂火壁沒啥好說的,
只要去挑戰一下,就會發現守護物強大之處。

台男配合守護物擁有的最強耐久,
然後又有青龍+帕羅的強大傷害輸出,
完美組合,攻守一體。
[attach]607538[/attach]

[attach]607537[/attach]

作者: RonChanTY    時間: 4-9-2011 19:32
睇哂,強大
作者: finaldream    時間: 4-9-2011 19:40
樓主真有心機=.=
我都沒有這種心機去研究
作者: 聖馬13    時間: 4-9-2011 19:51
好實用!!!
作者: 122633011POP    時間: 4-9-2011 19:56
SUP 實用!!
作者: 肥峰=]    時間: 4-9-2011 19:57
堅有心機
我想知除左用鬼惡介之外
用龍金介應該點樣加點?
作者: Hellkite    時間: 4-9-2011 20:02
堅有心機
我想知除左用鬼惡介之外
用龍金介應該點樣加點?
肥峰=] 發表於 4-9-2011 19:57

代入番條式 最後你想佢加完法係幾多
我而家越用龍就覺得變左5000法係最好
可惜用鬼惡戒都係唔夠力
作者: wrxstiman    時間: 4-9-2011 20:02
正野~
多謝分享,.,.慢慢睇先
作者: 肥峰=]    時間: 4-9-2011 20:05
代入番條式 最後你想佢加完法係幾多
我而家越用龍就覺得變左5000法係最好
可惜用鬼惡戒都係唔夠力 ...
Hellkite 發表於 4-9-2011 20:02

我數學白痴來的
鬼惡介一睇就知係貴野黎
平民負擔唔起
作者: Hellkite    時間: 4-9-2011 20:08
我數學白痴來的
鬼惡介一睇就知係貴野黎
平民負擔唔起
肥峰=] 發表於 4-9-2011 20:05

鬼妃都唔差的說
作者: 肥峰=]    時間: 4-9-2011 20:11
鬼妃都唔差的說
Hellkite 發表於 4-9-2011 20:08

其實青龍平民裝應該點加點
作者: siucool    時間: 4-9-2011 20:12
台男, 帕羅, 青龍的分析及心得

內容唔附合標題啵

呢個擺明係生活照
作者: 有情@有義    時間: 4-9-2011 20:13
好詳盡既心得
仲有好多晒命圖
作者: +┼Sky※〞    時間: 4-9-2011 20:17
人整你又整
作者: Hellkite    時間: 4-9-2011 20:17
其實青龍平民裝應該點加點
肥峰=] 發表於 4-9-2011 20:11

太套龍武龍90戒?

想變左幾多法先
作者: navinma2    時間: 4-9-2011 20:17
我覺得要帶副超睇= =
作者: 肥峰=]    時間: 4-9-2011 20:23
太套龍武龍90戒?

想變左幾多法先
Hellkite 發表於 4-9-2011 20:17

你覺得變幾多法先係最好?
作者: 囧爺    時間: 4-9-2011 20:23
係咪姐係如果鬼魂彈再用技打中
之後就唔洗再射都有鬼魂彈效果??
作者: ppp963519    時間: 4-9-2011 20:28
樓主個陣同我最終諗法一樣-3-
作者: Hellkite    時間: 4-9-2011 20:28
你覺得變幾多法先係最好?
肥峰=] 發表於 4-9-2011 20:23

作者: Hellkite    時間: 4-9-2011 20:28
係咪姐係如果鬼魂彈再用技打中
之後就唔洗再射都有鬼魂彈效果??
囧爺 發表於 4-9-2011 20:23

作者: C小旋風    時間: 4-9-2011 20:30
太多文字= =心得又多字 = =睇到眼訓^^
呵呵~but幾好既=
作者: Hellkite    時間: 4-9-2011 20:31
樓主個陣同我最終諗法一樣-3-
ppp963519 發表於 4-9-2011 20:28

目標合麒
作者: ppp963519    時間: 4-9-2011 20:36
目標合麒
Hellkite 發表於 4-9-2011 20:31

朱--->麒
想法應該一樣(可惜無錢...
作者: Hellkite    時間: 4-9-2011 20:37
朱--->麒
想法應該一樣(可惜無錢...
ppp963519 發表於 4-9-2011 20:36

我仲想整只龜z_z
作者: ppp963519    時間: 4-9-2011 20:38
我仲想整只龜z_z
Hellkite 發表於 4-9-2011 20:37

我都有諗過--
最後都係放棄了
作者: sk_tsui    時間: 4-9-2011 20:48
本人青龍的資料

自巨商開服以來,對空的單位寥寥可數,
撇除主角以及傭兵,正式可打天的單位只有以下數個 ...
Hellkite 發表於 13-8-2011 22:03

如果打真冰,,,柏羅企靠牆,,仲有機會擋走部分音波,,而不至於被秒..小小發現
作者: Hellkite    時間: 4-9-2011 20:50
如果打真冰,,,柏羅企靠牆,,仲有機會擋走部分音波,,而不至於被秒..小小發現 ...
sk_tsui 發表於 4-9-2011 20:48

擋走多數佢都射得唔靚
唔靚都唔易死 差別不大 反正拉得遠冇咁易俾真冰發現就得
作者: __維他`    時間: 4-9-2011 20:55
7秒殺箭士-0-
作者: 肥峰=]    時間: 4-9-2011 20:56
Hellkite 發表於 4-9-2011 20:28

咁我應該點加點
作者: Hellkite    時間: 4-9-2011 20:59
咁我應該點加點
肥峰=] 發表於 4-9-2011 20:56

太套龍武龍90戒
176智*4=704法
5000法-704法=4296法
4296法/2=2148法
即空裝2148法
連裝2148法+704法=2852法
作者: 肥峰=]    時間: 4-9-2011 21:04
太套龍武龍90戒
176智*4=704法
5000法-704法=4296法
4296法/2=2148法
即空裝2148法
連裝2148法+704法=2852 ...
Hellkite 發表於 4-9-2011 20:59

姐係上齊裝就加到2852法全力?
作者: ^商團^    時間: 4-9-2011 21:06
高手~~
作者: Hellkite    時間: 4-9-2011 21:07
姐係上齊裝就加到2852法全力?
肥峰=] 發表於 4-9-2011 21:04

作者: —結衣—    時間: 4-9-2011 21:30
真西利版主-.-
咁有心機
作者: 火中有火    時間: 4-9-2011 21:30
永恆的鬼魂彈都比你UP得出...可見你有幾毒...
作者: Hellkite    時間: 4-9-2011 21:34
永恆的鬼魂彈都比你UP得出...可見你有幾毒...
火中有火 發表於 4-9-2011 21:30

咁岩睇火影靈機一觸姐...
作者: 雞翼BB    時間: 4-9-2011 21:46
嗚/__\我隻帕羅加左好多敏/__\""""
錯曬點啦
這個POST早D出就好了/__\
作者: Hellkite    時間: 4-9-2011 21:48
嗚/__\我隻帕羅加左好多敏/__\""""
錯曬點啦
這個POST早D出就好了/__\
雞翼BB 發表於 4-9-2011 21:46

無想吧
作者: 肥峰=]    時間: 4-9-2011 22:02

Hellkite 發表於 4-9-2011 21:07

咁200龍打真冰吃唔吃力
作者: Hellkite    時間: 4-9-2011 22:03
咁200龍打真冰吃唔吃力
肥峰=] 發表於 4-9-2011 22:02

我果條(200果時)大概扣500到每hit 1下技7hit
有埋帕每下技扣成7000 32m血話咁快就扣晒
作者: 肥峰=]    時間: 4-9-2011 22:21
我果條(200果時)大概扣500到每hit 1下技7hit
有埋帕每下技扣成7000 32m血話咁快就扣晒 ...
Hellkite 發表於 4-9-2011 22:03

扣得500==
生死左夠唔夠頂晒真冰全部招??
作者: 黑仔商人    時間: 5-9-2011 00:58
讚  好長細呀!!
作者: saikcheng    時間: 5-9-2011 03:59
屈机- -
玩到好神
作者: gavenz    時間: 5-9-2011 04:56
回復 36# 肥峰=]

建議加多48點mp到2900mp,正好可以開武技+放9次天罰等雙倍mp出黎

或者好似angelfire建議咁,用裝加力,自己點智,你個龍金戒唔fit呢個建議,要換走.
作者: gavenz    時間: 5-9-2011 04:58

回復 4# Hellkite

根據我自己嘅測試,天衣無縫加35%打法抗.
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4198568&extra=&page=4

35樓
作者: 云~    時間: 5-9-2011 05:26
帕羅最誘人莫過於在一定時限內可以將傷害*2(非固定傷害),
而時限約8秒,發動機率恰巧亦為8%左右。
毒霧術只是一個多餘的存在,一擊必殺可算是bouns。

睇到呢度,我諗咗一樣平日/之前無諗過既野,
如果帕羅唔用武既話會點?少左招一擊必殺...鬼魂彈機率會不止8%嗎?
哎呀呀,雖然我覺得由我自己搵d實質証明會好d..可是奈何我沒有這個時間
作者: Hellkite    時間: 5-9-2011 06:47
回復 51# 云~

2者同時出stack機會率唔高 但係馬符/青龍符可以射多幾次先係重點
作者: Hellkite    時間: 5-9-2011 06:48
回復  Hellkite

根據我自己嘅測試,天衣無縫加35%打法抗.

35樓
gavenz 發表於 5-9-2011 04:58

感謝提醒 已修正
作者: 云~    時間: 5-9-2011 08:28
回復 52# Hellkite

我不是說這個啦...
作者: ~昇哥~    時間: 5-9-2011 08:45
好實用呀fire 等我遲d先有龍先再算-.-
作者: Hellkite    時間: 5-9-2011 09:16
扣得500==
生死左夠唔夠頂晒真冰全部招??
肥峰=] 發表於 4-9-2011 22:21

用龍頂?
作者: Hellkite    時間: 5-9-2011 09:18

我不是說這個啦...
云~ 發表於 5-9-2011 08:28

你唔係講緊唔用武易d出技咩
作者: 云~    時間: 5-9-2011 09:45
回復 57# Hellkite

因為少左一擊而多咗射多幾吓普攻
就好似你講既用馬符/青龍符...不會嗎?
作者: Hellkite    時間: 5-9-2011 10:06

因為少左一擊而多咗射多幾吓普攻
就好似你講既用馬符/青龍符...不會嗎? ...
云~ 發表於 5-9-2011 09:45

一擊機率低
大概得1%高d
如果兩者重疊一齊而取消鬼魂彈極低
所以一擊純為bonus
作者: 肥峰=]    時間: 5-9-2011 13:30
用龍頂?
Hellkite 發表於 5-9-2011 09:16

我怕會比真冰秒殺姐
作者: Hellkite    時間: 5-9-2011 13:45
我怕會比真冰秒殺姐
肥峰=] 發表於 5-9-2011 13:30

用太套200金巨生死可以頂哂
冇生死都頂到火壁斧頭
作者: 肥峰=]    時間: 5-9-2011 13:59
用太套200金巨生死可以頂哂
冇生死都頂到火壁斧頭
Hellkite 發表於 5-9-2011 13:45

假如得190王巨金時呢
作者: Hellkite    時間: 5-9-2011 14:46
假如得190王巨金時呢
肥峰=] 發表於 5-9-2011 13:59

未必頂到音
作者: NeojulianEX    時間: 5-9-2011 14:56
我想問無王金既情況下
2SET200SET是否頂真冰既基本要求?
作者: Hellkite    時間: 5-9-2011 15:17
我想問無王金既情況下
2SET200SET是否頂真冰既基本要求?
NeojulianEX 發表於 5-9-2011 14:56

作者: 紅心Jake    時間: 5-9-2011 15:46
精品一定回左先,再慢慢煲
作者: BBlovego    時間: 5-9-2011 20:00
十分詳盡! 精品文章
作者: NeojulianEX    時間: 7-9-2011 22:03
我仲想問下真冰各技能屬法術定打擊?
作者: Hellkite    時間: 7-9-2011 22:04
我仲想問下真冰各技能屬法術定打擊?
NeojulianEX 發表於 7-9-2011 22:03

火壁 打抗
斧頭 打抗
八寒冰雨 法抗
崩鳴音 法抗
作者: NeojulianEX    時間: 7-9-2011 22:06
火壁 打抗
斧頭 打抗
八寒冰雨 法抗
崩鳴音 法抗
Hellkite 發表於 7-9-2011 22:04

好有效率
作者: ppp963519    時間: 14-9-2011 18:17
火壁 打抗
斧頭 打抗
八寒冰雨 法抗
崩鳴音 法抗
Hellkite 發表於 7-9-2011 22:04

另外青龍一問
如果200S+200戒+龍武
法力點點好
(50+50+50+50+30)X4=920

連裝點到2960 (出技岩岩到5000千)
本身出到11下+開武技+10MP

咁樣可以嗎?
作者: Hellkite    時間: 14-9-2011 18:28
回復 71# ppp963519

可以的
作者: chunkeung    時間: 14-9-2011 18:53
212龍  夠晒毒,,.,
作者: justmusic06    時間: 14-9-2011 19:25

好 post,

台主方面 用45槍可能有快開fu既效果
但用槍會時也會對台男做成不便, 因為佢攻頻慢, 可能會有卡住放唔到柱既情況發生
用弓既攻頻快一點, 刷近身怪時, 放唔到柱既機會少一點

當然, 打近物怪個時, 用槍成日放唔到柱呢個問題可能...係我本人既問題only

以上都係個人既睇法, 呢貼絕對好 post!!
永恆鬼云旦呢一刻先知!! thx 樓主
作者: Hellkite    時間: 14-9-2011 19:29
回復 74# justmusic06

用槍主要應該空怪
目前台男應付果類都係遠攻為主
作者: 火中有火    時間: 14-9-2011 20:05
回復  justmusic06

用槍主要應該空怪
目前台男應付果類都係遠攻為主
Hellkite 發表於 14-9-2011 19:29

近攻怪9成9唔會再出啦...唔係日男+權2又有生機...
作者: ppp963519    時間: 15-9-2011 10:35
音樂:夜曲

在#2我曾提及,沒有引空的問題。
影片中的0:07-0:57
只有兩個台男的守護物作為回復,主陣受隕 ...
Hellkite 發表於 13-8-2011 22:53

你提到只要有其他空怪疊加,傷害就會提升;沒有其他空怪,傷害正常。

咁如果我打奇能 5清雷鳥 咁會5會都有傷害提升呢?
作者: simonAQAQA    時間: 15-9-2011 10:48
作者: eijihow    時間: 15-9-2011 11:02
太專業了樓主= = 甘拜下風,不過這種裝備我還早阿 XDD
作者: Hellkite    時間: 15-9-2011 11:53
你提到只要有其他空怪疊加,傷害就會提升;沒有其他空怪,傷害正常。

咁如果我打奇能 5清雷鳥 咁會5會都 ...
ppp963519 發表於 15-9-2011 10:35

只有空怪會加成
作者: abc2365    時間: 15-9-2011 11:56
一個字,強!!
作者: abc2365    時間: 15-9-2011 11:56
一個字,強!!
作者: 雷焱    時間: 15-9-2011 22:20
好詳細呀=]讚好
作者: 乂~新手~乂    時間: 15-9-2011 22:23
帕 真係好洗好用
作者: LTF    時間: 9-10-2015 13:02
好勁.......
作者: plk2016    時間: 4-1-2016 00:42
分析及心得都好好, 好想玩青龍!!
作者: hugo5243    時間: 14-2-2016 00:13
洗唔洗咁專業= =
好多都睇唔明...
西利...
作者: loveplayer009    時間: 16-2-2016 00:00
真係令人拍案叫絕 岩岩合左青龍
呢個post簡直係如獲到寶
作者: kulershaker    時間: 16-2-2016 13:33
好有心機~
作者: qqvsjj    時間: 19-3-2016 04:32
其實有雀可以唔洗要帕羅 QAQ
作者: wchan635879    時間: 23-4-2016 19:49
你台男點加點架??
作者: s20070077    時間: 5-5-2016 14:47
THX~~~
作者: wl01994309tpk    時間: 17-7-2016 19:23
內容唔附合標題啵

呢個擺明係生活照
作者: 40659389    時間: 18-5-2017 12:44
樓主好有心機 值得一讚
作者: 東北之龍    時間: 7-6-2017 11:58
樓主成隊可以打好多天怪
作者: SophieV    時間: 12-5-2018 11:39
非常有心機 謝謝分享
作者: SophieV    時間: 15-5-2018 10:23
有心機有心機
作者: Tlyer    時間: 2-7-2018 16:30
謝謝指教
作者: okt06097    時間: 10-4-2019 01:52
SUPPORT
作者: tony0812    時間: 6-5-2019 21:39
好有用..THX..

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://img.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2