樂古Nakuz

標題: 對於征服者入侵有任何不明白之處,歡迎到此帖發問~ [打印本頁]

作者: 食蕉連皮    時間: 6-3-2008 02:06
標題: 對於征服者入侵有任何不明白之處,歡迎到此帖發問~
對於征服者入侵有任何不明白之處,歡迎到此帖發問~

在外面 開帖會 被扣分喔~
作者: 一條蔥    時間: 6-3-2008 02:12
我最鐘意玩兵堡...
自問玩兵堡既時間都唔算長唔算短...
不過有個問題一直唔明...
因為好少留意.....見下.....

土耳其火槍兵西班牙征服者算唔算弓兵?
哥德克唔克到佢...?
我見d哥德行埋去好快死...= =
但d人仲會係咁打佢...

仲有...土火同西火升兵工廠d弓兵加攻加防技術有冇用?
作者: 小tea    時間: 6-3-2008 10:38
標題: #2 蔥兄- -
火槍兵都算弓兵

因為土火西火攻高 哥德死得快正常  同埋正常哥德贏火槍兵既 唔係封路咁打

加弓防就ok

解答佐-__-
作者: chunhim_lai    時間: 6-3-2008 10:44
作者: eyab34    時間: 6-3-2008 11:34
土火西火不是弓兵
哥德衛隊對火槍/弓兵/奴隸有加成

升弓兵皮甲有用
唔升都冇所謂
作者: soyamilk    時間: 6-3-2008 12:13
hm...
奴隸兵係被 矛, 槍, 駱駝 剋的
但他是給哥衛剋的嗎= =?
作者: 亂世之奸雄    時間: 6-3-2008 13:04
標題: 回復 6# 的帖子
好似+1定+2
作者: 江仔江仔    時間: 7-3-2008 17:13
再加少少資料,土火同火槍兵既類別係火槍兵,而西火佢係獨特類別既,
不過總括來講,哥德對佢地都係有加成la
作者: 無名∼『風』    時間: 9-3-2008 09:37
aoc有4個個d 野我又有隻馬我又唔知個4個野系咩你話比我知k?[[bao_36]] [[bao_36]]
作者: 無名∼『風』    時間: 9-3-2008 09:37
我都有1年冇玩ga la ^^
作者: 馭影靈風    時間: 13-3-2008 01:13
標題: 長槍兵對騎的額外攻擊力
額外攻擊力是否不能用防禦力減?
如不是者為什麼兵堡要用長槍唔用長劍。。。長劍都有9攻
長槍都只不過係6+2
作者: 傻奶*∼    時間: 15-3-2008 13:40
hi,大家好請問呢個征服者入侵跟同電腦玩的有問題不同???是否有得同玩家對戰??有的話,有沒有加了什麼新東西???
作者: 159753abcd    時間: 15-3-2008 20:46
原帖由 無名∼『風』 於 9-3-2008 09:37 發表
aoc有4個個d 野我又有隻馬我又唔知個4個野系咩你話比我知k?[] []

你既意思係evo?
poision係中毒,扣人d兵血
photosynthesis係送木
para係送石
lower係+塔慢d
詳情見evo教學post,(教學文章區)
作者: 無名∼『風』    時間: 16-3-2008 18:21
仲有我有隻鉆木兒 我用xx長弓 會+左攻同射程   仲有d咩可以+野ga d 6lv thx你地個個都話比我知ar ^^
作者: 無名∼『風』    時間: 16-3-2008 18:27
有野問我今日合左隻駱駝騎兵冇lala出左2隻左aoc 到-.-點解 話比我知k?
作者: 亞良    時間: 19-3-2008 20:07
有問題~~~~  掰占庭一開波超平凡,.,.,,冇有助經濟既特殊文明......好難做到城快...,,,,,可唔叼@教我點樣做先好.....仲有除左出矛同吉兵之外....應該出d咩好???.,,,,火槍????聖騎???騎士????仲有....人地出騎...我用吉好d定駱駝好d??(掰占駱駝平) ......不過..最重要點城快@@!!!!
作者: 食蕉連皮    時間: 19-3-2008 23:54
原帖由 亞良 於 19-3-2008 20:07 發表
有問題~~~~  掰占庭一開波超平凡,.,.,,冇有助經濟既特殊文明......好難做到城快...,,,,,可唔叼@教我點樣做先好.....仲有除左出矛同吉兵之外....應該出d咩好???.,,,,火槍????聖騎???騎士????仲有....人地出騎...我用吉 ...

城快多數人都玩騎士 你都可以玩騎士
上城 其實不難 沒有甚麼太特別?
作者: thsbenson    時間: 21-3-2008 00:42
原帖由 馭影靈風 於 12-3-2008 17:13 發表
額外攻擊力是否不能用防禦力減?
如不是者為什麼兵堡要用長槍唔用長劍。。。長劍都有9攻
長槍都只不過係6+2

加成是可以用防禦力減的
但在AOC之中好像沒有一個例子是「防禦力能擋去加成」(即always加成>防禦力)
一般來說, 長槍vs騎比長劍vs騎有效得多
因為長槍對馬有頗大的加成(一般反馬+約10at, 對象+約40at)

所以有如條頓武士般10近防的兵
對日武(加成vs城堡兵,條武乃城堡兵)、拜聖(加成vs步兵, 條武乃步兵)、豹勇(加成vs步兵)
都會受很大傷害 甚至有戰敗的機會
作者: 瘋人院    時間: 21-3-2008 10:29
作者: thsbenson    時間: 21-3-2008 18:26
原帖由 瘋人院 於 21-3-2008 02:29 發表
aoc最遠射程係邊隻兵

若只計綠亞能出現的兵的話
1st.巨投(拆裝) 16(+1:攻城工程師)
2nd. 不列精長弓 6+6, 韓國重投 8+4
3rd. 精馬車6+3
之後好多弓兵都係5+3射程

如果計埋綠亞出唔到既話
不記得神之弓拆裝還是壞鄰居拆裝 20射程
作者: thsbenson    時間: 21-3-2008 18:29
原帖由 無名∼『風』 於 16-3-2008 10:21 發表
仲有我有隻鉆木兒 我用xx長弓 會+左攻同射程   仲有d咩可以+野ga d 6lv thx你地個個都話比我知ar ^^

evo之中
當你擁有長弓兵, 你便擁有了所有弓箭射程及攻擊力的技術了
所以答案為: 無
作者: siuhang1995    時間: 21-3-2008 22:19
aoc同人玩咪要好煩==
作者: 邪惡的小老鼠    時間: 21-3-2008 23:39
原帖由 thsbenson 於 21-3-2008 18:26 發表

若只計綠亞能出現的兵的話
1st.巨投(拆裝) 16(+1:攻城工程師)
2nd. 不列精長弓 6+6, 韓國重投 8+4
3rd. 精馬車6+3
之後好多弓兵都係5+3射程

如果計埋綠亞出唔到既話
不記得神之弓拆裝還是壞鄰居拆裝 20射程 ...

火炮船 火炮也好遠丫
加上我咸豐年前下載過一個檔,,
好像是GE2能改射程……
作者: yahoya    時間: 23-3-2008 12:09
我係算係新手啦

咁我起度DL左隻game,

我在這找ip入啦
http://www.nakuz.com/bbs/ip_exchange.php?type=aoc

但係問題就出現了
我入左ip,咩都無喎
連ser名都無喎

我無用router
無防火牆

好肯定ip打岩的,因為試左好多次,同好多個都唔得  ~"~
作者: thsbenson    時間: 24-3-2008 02:54
原帖由 邪惡的小老鼠 於 21-3-2008 15:39 發表

火炮船 火炮也好遠丫
加上我咸豐年前下載過一個檔,,
好像是GE2能改射程……

呃...
對啊 火砲戰船也射得很遠
這麼說來
1st. 巨投 16(+1)
2nd. 精火砲戰船 15(+2 砲兵=與巨投齊名)
3rd. 不列精長弓 6+6

樓上的ip問題則留給其他高手解答了...
事關我一點都唔識
作者: 波子氣水    時間: 27-3-2008 10:48
我有問題

想問 咩係    龜兵 吉吉 奴隸兵  8p,7p  兵堡

記錄檔用咩開

同埋  薩拉森點打韓國
作者: 條款解釋權    時間: 28-3-2008 01:24
急求英文版aoc [[bao_29]]
作者: 邪惡的小老鼠    時間: 28-3-2008 10:20
原帖由 波子氣水 於 27-3-2008 10:48 發表
我有問題

想問 咩係    龜兵 吉吉 奴隸兵  8p,7p  兵堡

記錄檔用咩開

同埋  薩拉森點打韓國

龜兵
屯兵

吉吉
重形長槍兵

奴隸兵
阿拉伯奴隸兵,,薩拉森uu

8p,7p
遊戲者7 同 遊戲者8,,,player 7 and player8 ,,,至於點解個p去左後面就唔知.,,,

兵堡
劇情一種,,Castle Blood,,,
為對戰劇情,,雙方都有城堡,,以出城堡兵互片為主
作者: nomygf    時間: 28-3-2008 17:42
  1. 原帖由 無名∼『風』 於 16-3-2008 10:21 發表
  2. 仲有我有隻鉆木兒 我用xx長弓 會+左攻同射程   仲有d咩可以+野ga d 6lv thx你地個個都話比我知ar ^^
複製代碼
可以升多一隻 精銳羽毛射箭手 那便可以研發所有弓兵防護的科技。
  1. 記錄檔用咩開
複製代碼
*.mgx 這個格式的記錄檔 可以在遊戲程式內, 單人遊戲的載入遊戲開啟,
  1. 重形長槍兵
複製代碼
重裝 長槍兵 才對
  1. 原帖由 邪惡的小老鼠 於 21-3-2008 15:39 發表
  2. aoc最遠射程係邊隻兵
複製代碼
連同英雄的話, 應該是

1. 神之弓, 壞鄰居 -  20 (+1)
2. 巨型投石機 - 16 (+1)
3. 精銳火炮戰船 - 15 (+2)
4. 洛林的約翰 - 14 (+1)
5. 火炮 - 12 (+2)
6. 約翰不苛 - 11 (+1)
7. COBRA - 10 (+1)
8. 李舜臣將軍 - 10
9. 僧侶, 大主教, 伊滿 - 9 (+3)
10. 重型投石車 - 8 (+4)
作者: 食蕉連皮    時間: 30-3-2008 21:53
真正解答到問題的會員 會有加分的
作者: chunhim_lai    時間: 1-4-2008 13:22
作者: 食蕉連皮    時間: 2-4-2008 01:26
標題: 回復 33# 的帖子
可以在連線對戰中,得知對手的網路速度
高=lag,底=順
作者: tomy1234    時間: 2-4-2008 18:24
標題: 我想問?樣可以1.0c換1.0 因為玩唔到
如題
係咩.... ?樣換

作者: miko囉    時間: 5-4-2008 02:59
請問在多人連線遊戲
為什麼無法儲存?
(即儲存後再打開儲存的位置並無檔案)
作者: HiM…謙    時間: 5-4-2008 08:39
標題: 回復 36# 的帖子
多人遊戲要係返多人遊戲個時先開得返架
即係開場個位用復原,先可以搵返個save
而且,你開返個SAVE之後
亦都必需有2位或以上既玩家先可以開始到

作者: miko囉    時間: 5-4-2008 12:42
回樓上
我的問題是無法儲存
按儲存之後即時開番儲存個表 但係冇記錄到
因為和朋友玩常會斷線
所以需要多人連線儲存遊戲
麻煩幫幫忙
作者: 食蕉連皮    時間: 5-4-2008 13:29
原帖由 tomy1234 於 2-4-2008 18:24 發表
如題
係咩.... ?樣換

www.hkec.orgfree.com--->教學文章-->1.0與1.0c共存方法

試試看

另外,save的問題 我幫不了你..因為我也不懂
但如果是因為 斷線 可以請你 主力斷線的朋友 換一次aoc

作者: eyab34    時間: 5-4-2008 16:52
原帖由 miko囉 於 5-4-2008 12:42 發表
回樓上
我的問題是無法儲存
按儲存之後即時開番儲存個表 但係冇記錄到
因為和朋友玩常會斷線
所以需要多人連線儲存遊戲
麻煩幫幫忙

開一個file叫Multi
放係C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires II\SaveGame
作者: lla032395    時間: 5-4-2008 23:51
我想知道d電影點開黎睇
下載左放係平時放劇情果到?
我試過下載左放係平時放劇情果到
點知開黎睇果陣
要自己行- -
搞到睇唔到
作者: z20    時間: 8-4-2008 13:43
問題1.請問做劇情  係唔係要另外裝程式

問題2.看完到這個劇情POST  最後的全畫面圖,是怎樣影出來的?
http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... &extra=page%3D1

問題3.對於征服者入侵有任何不明白之處, 歡迎到此帖發問
包括範圍很大,有時唔係咁清晰
我這個問題可不可以在出面開新貼問?

謝謝回答
作者: lautszon    時間: 8-4-2008 13:59
原帖由 z20 於 8-4-2008 13:43 發表
問題1.請問做劇情  係唔係要另外裝程式

問題2.看完到這個劇情POST  最後的全畫面圖,是怎樣影出來的?
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3286401&extra=page%3D1

問題3.對於征服者入侵有任何不明白之處 ...

1. 基本上是無須額外的程式。可是如果你係想preform一d 進階的功能,如特別的事件觸發,就可以用aokts(自己溫唔該)。

2. 一入到去遊戲,禁ctrl + f12,之後會出左一個列印全幅地圖的視窗,選擇比例後按確定,地圖會save 係C:\(AOC程式的路徑)\screenshoots。
作者: DennisAnnie    時間: 9-4-2008 19:57
我想問西班牙/土耳其分別應該點用好呀?? thx!
作者: 輝少    時間: 10-4-2008 17:32
原帖由 DennisAnnie 於 9-4-2008 19:57 發表
我想問西班牙/土耳其分別應該點用好呀?? thx!

西/土 綠亞來說是禁國
不過想玩的話都可以粗略介紹一下
主要是從黑暗/封建時代 找人挖石
上城用uu兵 (土耳其則可用肉馬,封建升城堡起定,一升城就變輕騎,不錯呢)
土耳其都可以選擇快帝出火槍
西班牙uu兵 16攻的騎馬火槍手 可說是強勢呢...
記得白日夢都比人西班牙屈過
作者: garywongkl    時間: 12-4-2008 13:16
出邊問左比人扣分
咁e度問...
劇情要dl係邊個file度嫁?
作者: nomygf    時間: 12-4-2008 17:30
標題: 回復 46# 的帖子
我之前不是回答了你嗎 ?
放在 C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires II\Scenario
作者: garywongkl    時間: 12-4-2008 19:11
爬這文的便知道了
我開的比人封了

再問...
兵堡一定要4打4嗎?
可不可以加電腦??
作者: nomygf    時間: 12-4-2008 19:53
標題: 回復 48# 的帖子
基本上當然不限四對四,
但地型上的確是為四對四而設,
所以最好的隊伍設定還是四對四。

簡單地說一句, 電腦只懂玩隨機地圖等那些類形的地圖,
即使你在兵堡上加入電腦, 它也只會利用打隨機地圖的戰術跟你玩,
不會太去攻擊人, 只會企, 好的電腦有時會出兵, 壞的會不會出兵的。
作者: hrogerk    時間: 13-4-2008 22:59
我想問問綠亞:封升城 就係 封既時間+4=升城既時間
咁城升帝 係 城既時間+幾多先到帝既時間呢??
作者: 傑乂達_達    時間: 14-4-2008 18:29
我想知d劇情檔放係邊到??
作者: nomygf    時間: 14-4-2008 21:08
標題: 回復 51# 的帖子
請參考本帖 #47 回覆
作者: 很累的NEO    時間: 19-4-2008 23:12
請問一下 那可以下呢?@@找了很多地方都找不到
作者: we1234    時間: 21-4-2008 17:22
標題: 唔該!! 救命!! 成日同人撞ip
唔知點解洗完機之後 入番樂古同人玩  
只要先入過人地的話就一定撞ip 又睇唔到後入的人的名
要重入先得
換言之一定要最後個個入先唔會同人撞
但最重要的係 我以前話咩事都冇
唔知點解完機之後就咁  [[bao_29]] [[bao_29]]
有冇人可以幫下我 救命的
p.s.(版主扣分都冇計 唔想以後玩唔到aoc)
作者: ☆▂鋒*仔〃    時間: 22-4-2008 21:41
請問聲....點解同幾個玩家對電腦會玩玩下停左係到!!!! 

係咩問題!!!!
作者: 食蕉連皮    時間: 23-4-2008 02:50
連線的問題喔~
是你的線路吧,應該不關電腦事,,
你是不是安裝了 另一種的 防毒軟件呢
可以 詳細點嗎?
作者: lautszon    時間: 30-4-2008 13:58
arm arm join 過一個aoc 場,load 緊的時候 (即係出現一個列表,列哂所有玩家及其連線狀態),等左好耐的時間,突然之間個畫面黑左,之後出左一句"你已從遊戲中淘汰"。

請問場主點係load緊的時候t 人?
作者: nomygf    時間: 1-5-2008 13:04
標題: 回復 57# 的帖子
那個應該是連線錯誤, 由系統自動踢掉所有人,
不是由 P1 踢的。
作者: inmysight    時間: 17-5-2008 21:56
我最近想玩返d征服者戰役,即係好似以前貞德 or 阿提拉個d,不過我冇cd ga...有咩方法可以玩得返?
作者: nomygf    時間: 17-5-2008 23:09
標題: 回復 60# 的帖子
安裝 征服者入侵完整版本
作者: chunhimlai    時間: 21-5-2008 12:25
綠亞是D what
和正規有D分別
作者: nomygf    時間: 21-5-2008 17:01
標題: 回復 62# 的帖子
綠亞, 全名為 綠色亞拉伯
至於有什麼分別, 我估計是 顧名思義,
亞拉伯 草源化的版本。
作者: Tomatochan    時間: 21-5-2008 20:09
點解我裝完之後同唔到人地連線既><"
我熄左防火牆架啦喎
作者: ^滅^    時間: 22-5-2008 02:07
同唔到人連線既可能性有咩呀!!?

我試過關左防火場都唔得...

希望各位可以教教我!!!
作者: 食蕉連皮    時間: 22-5-2008 11:13
http://www2.nakuz.com/bbs/viewth ... &extra=page%3D1
作者: ^滅^    時間: 22-5-2008 14:44
原帖由 食蕉連皮 於 22-5-2008 11:13 發表
http://www2.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=2861143&extra=page%3D1

我就係唔想買...先係度問...==
作者: hkwongla    時間: 7-6-2008 22:07
你有冇用度router
作者: (N)_(n)    時間: 8-6-2008 12:11
標題: 新手要搵人幫手~!! T_T"
我只玩到單機mode...
上網copy左ip後,入到去又搵唔到game...

點解救~???
作者: kenex    時間: 8-6-2008 13:31
會唔會係人地開始左,有冇試多幾次
有可能係防火場問題
作者: (N)_(n)    時間: 8-6-2008 13:40
原帖由 kenex 於 8-6-2008 13:31 發表
會唔會係人地開始左,有冇試多幾次
有可能係防火場問題

唔係呀~
試左好多次架喇...
已經close哂d Fire Wall~

都唔得...>_<"
作者: nomygf    時間: 8-6-2008 14:20
標題: 回復 3# 的帖子
有冇用到卡巴基斯(防毒軟件) ?
作者: (N)_(n)    時間: 9-6-2008 01:11
原帖由 nomygf 於 8-6-2008 14:20 發表
有冇用到卡巴基斯(防毒軟件) ?

沒有呀~
我見有人話Share Route 影響到架wo...
係咪呀??

因為我屋企真係有2部電腦共用1個Route架....
作者: 10293847    時間: 9-6-2008 09:05
樓主...你解左鎖未呀...唔解鎖同唔到人玩架...
作者: koichihey    時間: 9-6-2008 13:29
標題: 連線問題
我想問呢~
點解我隻AOC入左人地GAME之後,之前D人D名都睇到~
但之後入果D人就SHOW唔到~

跟住要再入先睇到所有人既名...
即係一定要最後果個入GAME~

我之前都冇D個問題~
但洗左機之後就係咁~
大家有冇試過?
有冇方法整掂佢???
THX~
作者: 1121212    時間: 9-6-2008 15:16
標題: 有冇中文sound?
我得英文...d聲好怪
作者: 食蕉連皮    時間: 9-6-2008 15:26
只是連線上的問題- -"
打到不會是aoc的問題了
作者: koichihey    時間: 9-6-2008 15:27
但好似而家routering就入到game同埋要最後一個入先可以睇到所有人名...
但又load唔到入遊戲畫面...

拔左router又得....
作者: sssora    時間: 19-6-2008 02:11
我想問下耕種技術會唔會加馬弓o既速度?
thx~
作者: 食蕉連皮    時間: 20-6-2008 02:59
原帖由 sssora 於 19-6-2008 02:11 發表
我想問下耕種技術會唔會加馬弓o既速度?
thx~

馬戰車都會
作者: koz2005    時間: 22-6-2008 01:25
who can tell me....對戰系統用aoc咩ver?.....我用aoc1.0連唔到
作者: nomygf    時間: 22-6-2008 01:37
標題: 回復 81# 的帖子
即使用 1.0c 也連到線,
只是開始不到遊戲。
這應該以經關係到連線問題。
作者: sssora    時間: 6-7-2008 02:01
波斯的特性

兩倍的城鎮中心和碼頭生命值

工作效率在封建時代時+10%,在城堡時代時+15%,在帝王時代時+20%

即是生村民快d?
可否講解一下~
thx~
作者: tonyjai    時間: 6-7-2008 15:21
原帖由 sssora 於 6-7-2008 02:01 發表
波斯的特性

兩倍的城鎮中心和碼頭生命值

工作效率在封建時代時+10%,在城堡時代時+15%,在帝王時代時+20%

即是生村民快d?
可否講解一下~
thx~

YES[[bao_34]]
作者: beeno    時間: 18-7-2008 19:13
我個aoc單人玩的時候set唔到時間快or 標準同慢 ...點先set到?
作者: nomygf    時間: 18-7-2008 19:18
原帖由 beeno 於 2008-7-18 07:13 PM 發表
我個aoc單人玩的時候set唔到時間快or 標準同慢 ...點先set到?

[點擊圖片即可放大]

作者: beeno    時間: 18-7-2008 20:11
標題: 回復 86# 的帖子
唔該晒[[bao_36]]
作者: i_m_joseph    時間: 19-7-2008 12:41
想問下我可以係邊到睇到進化論D兵升攻防應該出咩兵既相關資料?
我上網搵通常只搵到教點合
無乜講攻防既問題

有人教我選兵隔離有個遺蹟
但EVO 4.13根本無遺蹟俾我睇
作者: 食蕉連皮    時間: 24-7-2008 13:25
玩最新版果d evo吧- -"..
作者: 0峰仔0    時間: 28-7-2008 17:57
我唔明白點解玩綠亞玩得咁廢,點解呢?
作者: nomygf    時間: 28-7-2008 18:05
標題: 回復 90# 的帖子
技術差, 提升技術有多種方法,
包括到教學文章區內觀看相關教學, 或到遊戲記錄區觀看相關記錄檔,
最重要的是需要多練習, 這你才會有經驗。
作者: 饅頭﹏    時間: 7-8-2008 00:40
點解我aoc...
打1係'yes'

平時係'好'架嘛

點樣變返'好''
作者: 食蕉連皮    時間: 8-8-2008 01:23
XD你用了 英文 語音
你要下載返中文
頂置的帖有得下載
作者: aR.7UP    時間: 9-8-2008 17:39
http://www.nakuz.com/bbs/ip_exchange.php?type=aoc
呢個網既Type有好多名..不過好多唔知咩黎...
我係新手..有冇人可以教下我?
作者: 。黑仔。    時間: 12-8-2008 22:17
我想同fd一齊連綠 打ai電腦.. 請問有咩方法得
作者: 食蕉連皮    時間: 21-8-2008 01:25
原帖由 aR.7UP 於 9-8-2008 17:39 發表
呢個網既Type有好多名..不過好多唔知咩黎...
我係新手..有冇人可以教下我?

http://www2.nakuz.com/bbs/ip_exchange.php?type=aoc

http://www4.nakuz.com/bbs/ip_exchange.php?type=aoc

應該入到
======================
不可能一起上網打ai
作者: 叛逆§小黑    時間: 21-8-2008 21:07
我玩進化論我唔知點解一開始大家都冇得買石但係唔知點解人地up得超快
有個GXXX會比石但係我係咁打人佢都唔比石人地又比我up左1up人地up到....
有冇人可以教教我~
作者: seacclll    時間: 22-8-2008 13:32
如何能夠成功地把40隻兵疊在一起(不是製作地圖)(玩隨機地圖)

如何掌握?

有沒有祕訣?
作者: seacclll    時間: 23-8-2008 01:18
馬雅文明話
資源維持20%時間即係咩意思?

薩拉森文明話
市場貿易成本只要5%又是咩意思?
作者: s06367    時間: 23-8-2008 16:47
我都想知

原帖由 。黑仔。 於 12-8-2008 22:17 發表
我想同fd一齊連綠 打ai電腦.. 請問有咩方法得

作者: nomygf    時間: 23-8-2008 21:43
標題: 回復 99# 的帖子
資源維持 (By Nakuz: lautszon)
所謂的資源維持時間可以用以下的例子解釋:一個金礦有800單位黃金,一般來說如果資源維時時間是0%的話,我們可以在這個金礦得到800單位黃金。但是如果資源維時時間是20%,好像馬雅人一樣的話,我們可以從金礦獲得800×120%=960單位黃金,但是因為金礦失去黃金的速度是一樣的,所以資源維時時間是20%變相使所有資源的採集速率增加20%。

市場貿易 (By Nakuz: lautszon)

貢品費用是指當玩家A要進貢玩家B某數量的資源(金、木、石、肉,當然是透過外交策略的視窗),所扣除的佣金。而貿易費用是指當要在市場轉換資源的時候所需的成本。
    貢品費用的起始量一般是0單位(即貢品費用為30%)。而當資源量大於0單位時,貢品費用為(貢品費用的資源量×100%)。
    而貿易費用的起始量是0.3單位(公會制度會使減至0.15單位,薩拉森永遠是0.05單位)。當資源量大於0單位時,貿易費用為(貿易費用的資源量×100%)。

資料 來源 : http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3332285
作者: Ar Mo    時間: 12-9-2008 16:58
我個AOC一用11,29果D聲就會彈
除左熄聲
有冇治本的方法
作者: patricktso    時間: 12-9-2008 18:15
我見到有d人製作的劇情很勁
想自己製作劇情
但係又唔識整無限血(即係0血打不死的)
又冇劇情狂所要的gexx
自己又找不到
希望樓主可以幫我

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://img.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2