樂古Nakuz

標題: 好想脫離所有既關係... [打印本頁]

作者: 趕羚羊的人    時間: 7-4-2009 19:25
標題: 好想脫離所有既關係...

如題...i don't no why~~~€
家人,朋友,愛人...
人與人之間既相處...令到我覺得好多野都好虛偽...

我自問世上..我5會搵到一個知己......
自己都5想比人知道真既一面,或者戴住面具做人係我最好既選擇~~~€
作者: 忘記乂杰    時間: 7-4-2009 20:14
我都係鍋..
不過脫離就脫離咩-_-好難做到
作者: denny20011325    時間: 7-4-2009 22:37
如題...i don't no why~~~€
家人,朋友,愛人...
人與人之間既相處...令到我覺得好多野都好虛偽...

我自問世上..我5會搵到一個知己......
自己都5想比人知道真既一面,或者戴住面具做人係我最好既選擇~~~€ ...
趕羚羊的人 發表於 7-4-2009 11:25

那有人不會有虛面的1面  (?) ( 好少

下下用真正的自己對人  

可能令自己更易受傷
作者: oph    時間: 7-4-2009 22:47
個個人都有
不過係家人裡面
我諗佢地係真心為你好
作者: o﹏o    時間: 8-4-2009 08:32
如果你有一天;
冇哂d朋友會諗@@?
你諗諗吧!小學一樣有教的哦;
作者: 061469    時間: 8-4-2009 10:44
我都想-3-.....有關係...實在太煩..
有陣時我都會覺得身邊既人講一套做一套既,我講乜佢地又吾明我WO..
一味只係識得話我,有D人就討好我...咁同虛偽有咩分別?
每個人都帶住面具...想睇清又睇唔清...有時仲會出賣自己..這樣的朋友/家人.我寧願吾要..
作者: 趕羚羊的人    時間: 8-4-2009 11:56
我家人會常因為金錢而發生爭執,錢在我眼中,以前是可有可無,但現在看到家人對金錢的執著,每日因為金錢而發生

的口角,令到我覺得金錢是非常重要...

朋友,由小學到中學,認識的朋友有許多,不過點頭之交的佔大部份,尋找知心朋友的路程中,遇到的困難,導致對朋友

已經失去了大部份的信心,朋友們互相猜忌,自己卻成為了一個中心點,兩邊也不想失去,但想清楚一點,朋友是不應

該這樣的,脫離朋友的關係也是不壞的選擇...

戴著面具去面對別人,是為了應付不同的人。何時才會有人對你說"朋友,是時候脫下面具了吧"......
作者: pkfbi999    時間: 8-4-2009 18:23
作者: HiM…謙    時間: 8-4-2009 18:28

樓主幾歲阿?
咁快看破紅塵
樓主可以練習下野外生存既能力,然後以後隱居係無人熱帶森林生存~
作者: 趕羚羊的人    時間: 8-4-2009 19:18
在下只有16歲,你的提議也是不錯的...
只可惜自認沒有這樣的能力
作者: dream_2233    時間: 9-4-2009 14:26
我都明白你GE 感覺~
因為有時我都係咁,
真係好TIRED 對住佢地有D辛苦感覺
作者: 地獄天---鋒    時間: 9-4-2009 21:55
每一個人都有面具這個是事實...
但是也請相信有一個人可以使你放下面具..
露出真我...那就是知己..
作者: akirafreedom    時間: 10-4-2009 00:46
樓主的情況與我真的很像......
只能說,要脫離所有關係並不容易,很難,因為人生存著就會與其它人有交流
作者: HiM…謙    時間: 10-4-2009 11:51
在下只有16歲,你的提議也是不錯的...
只可惜自認沒有這樣的能力
趕羚羊的人 發表於 8-4-2009 19:18

只要你有舊錢作交通費飛走
然後你既身體要適應到生吃任何動物等等
同埋求生,生火技巧
咁就基本生存到
作者: 趕羚羊的人    時間: 11-4-2009 17:34
越黎越覺得煩...唉....
作者: 女廁一個    時間: 15-4-2009 12:40
樓主同大家,,我都係,,
我真係好辛苦,,,
學校個個都係咁,,
我以前係唔會帶面具,,露出真我..但比人傷得好深....
所以我以後就帶住面具...唔會放下面具,,
唔會同人講我既煩惱同心事...因為佢地跟住就唔係真心幫我,,
真係好想隱居...
朋友我要唔要都無所謂啦..自私,利用人
我整係想同家人一齊..依個係我咁多年既經驗...
作者: 忘掉情    時間: 15-4-2009 16:52
如果用真面目見人..
善良既人永遠都會比邪惡既人欺負
作者: TonyJaa2    時間: 16-4-2009 17:03
隱居山林 不問紅塵世事@@
作者: 反叛×聰    時間: 17-4-2009 09:24
人性真面目-.-生存世上就預左會有依d事  逃避冇用-___-v  學識接受現實最仲要''
作者: 地獄天---鋒    時間: 18-4-2009 01:11
用真面目去見人可能會給人傷得好深...
但也可能使你識到真正的朋友..
曾經都傷過....
但我始終相信人是有善良,
現在都識到兩個好朋友,
所以我會覺得有時候單純d好d
相信自己會找到..
不要怕付出
作者: 最後一個嬉皮士    時間: 20-4-2009 18:32
唔好睇到呢個世界太過黑暗  你試下返教會  你可能會有好大既改變...
作者: WA2005    時間: 20-4-2009 19:39
其實個個人都有虛偽的一面
反之人人都有真誠的一面
如果你真心把他當成朋友
相信他亦會把你當成朋友
所謂的知己~就是可以把自己真誠一面給朋友看
只要你還在社會
虛偽的 人就無所不在
所以很多人說:人生難得有知己
希望你可以找到你的知己吧
作者: 趕羚羊的人    時間: 21-4-2009 14:02
唔好睇到呢個世界太過黑暗  你試下返教會  你可能會有好大既改變...
最後一個嬉皮士 發表於 20-4-2009 18:32

教會???我是有去過教會的..

不過我對它的興趣真的不大...它只會令我更加想到人類的可怕...
作者: 最後一個嬉皮士    時間: 21-4-2009 17:20
教會???我是有去過教會的..

不過我對它的興趣真的不大...它只會令我更加想到人類的可怕...
趕羚羊的人 發表於 21-4-2009 02:02 PM
--"點解會令你想到人類的可怕?  你同佢地講下 你o既事  佢地可能會幫到你...
作者: 魔鬼小子    時間: 21-4-2009 19:48
冇朋友好慘-.-
依句係真~
作者: 緣_分    時間: 21-4-2009 23:21
--"點解會令你想到人類的可怕?  你同佢地講下 你o既事  佢地可能會幫到你...
最後一個嬉皮士 發表於 21-4-2009 17:20

係嫁....教會真係會幫到你...果到d人..真係真心咁關心你..唔會為利益..
起碼我唔係...
作者: Alex_Ma    時間: 22-4-2009 01:17
hi 水魚神謙 我是wild cat ,           可能你的說話只是一時意氣之語,不妨多想一層
作者: newplayer12    時間: 23-4-2009 20:51
樓主我好同意你講法
我都好唔想存在呢世界
什麼都好煩
作者: tso4781835    時間: 23-4-2009 21:33
大師你經已看破紅塵,建議你立即進行圓寂,踏入佛陀境界,阿們
作者: 格式武力    時間: 4-5-2009 11:17
相信

樓主應該是和我同一類人

我不論去到那.一笑置之

因為看過太多不公平.黑暗.虛偽.出賣.被利用

的最後心得

世界上.沒有絕對的理念

只有一直各取所需的理念

以下的例子

1.幫你不求回報.只是一種短暫的關係.最後在你兩難局面時.他便會要求你回報
2.為對方而甘心放棄重要的事.時間長了.人會反思決定.便會選擇一個時間去拿回應有的東西理念
3.接近你.只是進一步的陰謀.不管錯與對.我們是fd來的.這一句把一切的正常法打破.扭曲事實根本
4.名人幫助第三世界.只是透過善長宣傳.而增加自己的地位及家屬榮譽.有誰真心去幫?
5.義工.這一類人.可說世界上少數的好人.
6.串你是增加友情?這是我聽過最無言的答案.這同一刀插入你內心.之後拔出來有什麼分別"
7.正常.我覺得.隨波逐流.周圍挑起火頭.見女便興奮.見男便老吹.看你不順便串你.這是正常?我不敢看未來的新一代會比上代墮落成如斯境地............

最後

我發現

做白痴及瘋癲者

是一種"假面具"的最大方法

有時候.瘋癲者的潛力.比正常人更強大的
作者: kaleung99    時間: 4-5-2009 19:38
樓主我好同意你講法
我都好唔想存在呢世界
什麼都好煩
newplayer12 發表於 23-4-2009 12:51

哈哈
我都同你一樣咁諗
覺得有d野係好煩
有時真係想去自殺
作者: womghuikwan    時間: 7-5-2009 23:22
我自問對住唔同既人都會戴住唔同既面具
人人都系咁
試問真心對人的有多少個?
作者: 趕羚羊的人    時間: 7-5-2009 23:52
相信

樓主應該是和我同一類人

我不論去到那.一笑置之

因為看過太多不公平.黑暗.虛偽.出賣.被利用

的最後心得

世界上.沒有絕對的理念

只有一直各取所需的理念

以下的例子

1.幫你不求回報.只是一種短暫的關係. ...
格式武力 發表於 4-5-2009 11:17

朋友,為何要因為受到一個人的意見,想法而去放棄他所討厭的人。而其他人就因為這個大氣候而跟著,因為他們不想為了一個人而放棄自己與他人的關係。

人所謂的自私,自我,只是不停的在保護著自己的利益。

你對他人所付出的真心?哪他人對你的回應是什麼?

善良的人,永遠也會遭受他人欺負。從而產生所謂的強者世界,弱肉強食,勝者為王,敗者為寇的詞語,

為何人之間的關係要靠著強弱去分別?

弱者有時會說一些強者認為不認同的事,但強者就說他們是在安慰自己,是安慰的說話。

然而,人類之間的關係也是靠著面具去過的吧,也沒有什麼可以說。不同的人有不同的說話,不同的態度,

人心的可怕是難以想像的。
作者: ShuNK    時間: 8-5-2009 14:16
當你真正了解自己之後..就會釋然
作者: kaleung99    時間: 10-5-2009 12:58
人類大部分都係只會為自己
有時候你拎個心出黎對人
人地可能都只係當你玩物/可以利用ge人

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://img.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2