樂古Nakuz

標題: 通識係咪真係咁難... [打印本頁]

作者: 緋櫻緋雨    時間: 1-12-2011 20:35
標題: 通識係咪真係咁難...
小弟 f4...

岩岩過去通識考試;全班 都得1隻手既人合格...

乜係 我見到 我個朋友寫既野 多過我;但係佢得既分低過我;?

係畀分畀得嚴定係...?
作者: 葉黃    時間: 1-12-2011 21:01

通識係吹水的科目....但全球化.今日香港.現代中國都要背下野....
背點就得~~~但對內容有一定認知~~~~~~~~~~~~~~~
之後狂吹啦....分點吹  注意時間
另外 你fd多字過你但又低分過你  咁係因為你個fd寫到9唔答8  話不對題  

係咪直接左小小......
作者: 緋櫻緋雨    時間: 1-12-2011 21:59
回復 2# 葉黃

咁其實 有無話 點樣先可以中點...拎高分;?
作者: 葉黃    時間: 1-12-2011 22:43
回復  葉黃

咁其實 有無話 點樣先可以中點...拎高分;?
緋櫻緋雨 發表於 1-12-2011 21:59

= =你睇書  成本睇一次先..有d了解本書講乜野啦    之後就背d大點    唔背都得  如果你知到題目講咩既話  以常識黎答..氬好難高分 但合格唔難 唔對題就難講啦  
所以..一係背書入邊d大點 之後慢慢吹下   一係用常識答   最緊要對題...就得
作者: 緋櫻緋雨    時間: 1-12-2011 22:48
回復 4# 葉黃

但係 通識 吾係應該跟時事出架咩...

睇書 有咩用;?
作者: 葉黃    時間: 1-12-2011 22:48
回復  葉黃

睇書 有咩用;?
緋櫻緋雨 發表於 1-12-2011 22:48

例如?  俾個例子我
作者: 緋櫻緋雨    時間: 1-12-2011 22:50
回復 6# 葉黃

忽然 我畀吾到喎= ="
作者: 葉黃    時間: 1-12-2011 22:54
回復  葉黃

忽然 我畀吾到喎= ="
緋櫻緋雨 發表於 1-12-2011 22:50

既然係咁  我照答你   時事又點?  一樣可以背點   例如今次既發生火竹事件對附近d人有咩影響?    你都係黎黎去去幾點可以答  如 燒死人 局死人 令人驚慌等等  照吹lo...  我通識係咁樣吹  永遠有合格水平...
作者: 緋櫻緋雨    時間: 1-12-2011 22:55
回復 8# 葉黃

希望 我下個學期 都可以拎到合格既分數 ;p

吾該哂^^
作者: 葉黃    時間: 1-12-2011 22:56
回復  葉黃

睇書 有咩用;?
緋櫻緋雨 發表於 1-12-2011 22:48

但係你要知道.  有時d改卷員好衰  一定要你跟足佢果個答案 唔係唔俾分  咁你就玩完a_a  所以要時不時睇下評分標準
作者: 緋櫻緋雨    時間: 2-12-2011 16:40
回復 10# 葉黃

我今日上堂 係堂上 呀sir問我地...

最近有咩大新聞...我地話mk火竹...but佢令左 屯醫連續醫療失誤...

咁之後 問問問...我地就答答答...佢話如果出到去 都係緊緊合格 ;S
作者: 天才A    時間: 2-12-2011 18:00
其實...
通識..
當正議論文咁作實冇死
但係同中文唔同
個人色彩係要愈少愈好

每個議題要答既point 其實大家都大同小異
分勝負就在於你點樣表達你個point
如果你表達得唔清唔楚
高分極有限
最緊要岩logic 唔好跳
step by step
作者: 緋櫻緋雨    時間: 4-12-2011 15:56
回復 12# 天才A

但係好難中point...(我覺得)
作者: 天才A    時間: 4-12-2011 18:29
回復  天才A

但係好難中point...(我覺得)
緋櫻緋雨 發表於 4-12-2011 15:56

一個稍為正常少少既老師
都唔會迫你中佢d point
作者: 〝細wIN_    時間: 4-12-2011 19:34
寫得多唔等於高分 個概念要清晰先係重點
作者: 緋櫻緋雨    時間: 4-12-2011 19:43
回復 14# 天才A

可能我既理解能力都係差少少既;|
作者: DicKiT    時間: 8-1-2012 19:09
通識科真係吹水科黎,
但係吹水得黎要有SENSE,
你甚至可以作d野出黎,
eg. xxxxxx大學研究報告指出xxxx,所以xxx
但我勸你唔好成日咁做,因為喱招要睇運氣,改卷果個白痴就過到骨,有sense 就88:o)
平時可以睇下報紙/電視,增加下時事觸覺同埋增加自己d料
另外,題型都要熟:o)
我唔係叫你死操難操,但係至少要有個結構係到比人睇到:o)
有結構,有料講返出黎/吹水,就好客易拎高分:)
作者: 玩完啦    時間: 10-1-2012 12:58
讀通識嘛,係我立場唔係記資料
最重要的是記答題技巧和框架
所謂的框架係咩?
用生活素質作例子就最容易明白
如果用角度去寫的話
框架就是社政經文環
係答案的資料當中,其實已有一定的資料,
更何況,無可能背得哂海量既資料不?
我地要做的是,將題目所提供既資料,以自己所定下既框架分類
先係問題一開始提出引言,解釋題目,例如最低工資立法甚麼的
就要解釋最低工資係幾時實施,幾多錢
其後係要提出自己的立場/介紹自己將會寫的方向,也就是將你所定的框框寫出來
例如,我將會以社會,經濟的角度進行解釋……
之後就繼續寫,最後俾返個總結佢

技巧方面點樣做?
要特別寫出自己是根據資料或就自己所知,然後再寫東西
這樣令考官知道你在運用資料的內容
之後就要推論,一步一步來,
例如工廠數目增加,所排放的污染物增加,令空氣質素變差(可以提供API數據作證明),市民會更容易感染呼吸道疾病(舉例子),令市民健康受損……(其實之後有好多推論到出來)

你有心做通識的話,你會發現,自己可以寫無窮無盡的東西出來
之後所關注既就係時間問題,點樣可以將你所寫既野濃縮
減少多餘既修辭技巧
用較準確的字寫出更多的意思等等
再根據分數既分配配合返自己係一題應該寫既時間,其實已經做到一個比較好既成績

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://img.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2