樂古Nakuz

標題: DSE煩惱 [打印本頁]

作者: 在暗戀中的人    時間: 14-1-2012 00:17
作者: intergration    時間: 14-1-2012 00:24
考埋佢
呢科有前途
作者: 下..唔係掛    時間: 14-1-2012 00:28
如果你有信心 其餘果兩個x 拎到好成績
你ab或者照考埋會計都無所謂

不過你考左佢好d 反正你果兩個x好 你會計緊緊合格都唔會拖低你整體
btw 你要注意中英 中英拎4-5係唔容易的
作者: 在暗戀中的人    時間: 14-1-2012 00:28
作者: intergration    時間: 14-1-2012 00:33
回復  intergration
我依加諗住主攻其餘2個x ,主要想問下[absent]好d定[有去 肥左]好d? ...
在暗戀中的人 發表於 14-1-2012 00:28

不如你講左你果2個x系咩先
睇下應唔應該放棄bafs
作者: 在暗戀中的人    時間: 14-1-2012 00:39
作者: intergration    時間: 14-1-2012 00:41
ECON CHIS 但入大學好似唔理你咩科 唔知係米

我個2個x點都好過會計 我econ依加應該有3等 爆溫應該有4等
...
在暗戀中的人 發表於 14-1-2012 00:39

econ同bafs搭埋先好=,=
反而中屎就...
作者: 在暗戀中的人    時間: 14-1-2012 00:49
作者: intergration    時間: 14-1-2012 00:56
有頭髮邊個想做.. 我努力過嫁 但都係得3x分...我中史起碼次次考試合試
在暗戀中的人 發表於 14-1-2012 00:49

其實你努力得泥有冇操過題目
剩睇冇用的
作者: 在暗戀中的人    時間: 14-1-2012 01:03
作者: asd1994618618    時間: 14-1-2012 01:05
入唔入到大學都係睇所有考生成績如何....
呢個世界話你知,唔需要同人去比較,自己比自己就夠..但事實上都係同人比緊...矛盾?
作者: Boring.KK    時間: 15-1-2012 01:03
我都係有修會考BO
岩岩考完dse個mock
真係好難下~
作者: manyeung1994    時間: 15-1-2012 04:11
會計係實用科 DSE考得好對入大學一定有幫助
作者: facg_chan    時間: 15-1-2012 14:51
其實就無乜大影響
因為只睇比較好既1X/2X
作者: 我係new手    時間: 15-1-2012 17:18
如果無論absent / fail都會印係成績表,
咁當然係肥, 因為至少你有試過
但你唔好肥得黎其他科都低分(唔係好清楚dse 3,4算高定低)

肥+其他低分->唔係讀書材料
肥+其他高分->無天份讀肥果科
作者: 釣魚    時間: 16-1-2012 20:11
我有一科 會計科 讀左3年都係肥
依加爆溫佢最多都係合格
但如果我用依段時間溫其餘2個x 咁就有機攞到3,4等
...
在暗戀中的人 發表於 14-1-2012 00:17

睇情況!  中英數通 有3322?
作者: 密特朗    時間: 16-1-2012 22:14
假設你去面試   
人地見到你有科肥左但係其他高分   證明你有試   但係唔
人地見到你冇去考  但係有其他人同你一樣分(當人地咩都同你一樣   人地又係科bafs肥左)
我會收佢唔收你
hk的大學某d難入的科要睇2科   如果你target唔係3大
2科同3科冇分別   當然學業以外有好表現的當然有優勢
bafs出路係好過中史   但係假設你拎lv2  唔等於會有好處
咁不如專攻其他果2科  打好底咁仲有機會
作者: gwcpxd    時間: 24-1-2012 23:33
而家大部份資料都指向睇重1科x,所以如果你係去到考左會u,真係好唔得,唔要係最後手段
但係考左就多個chance,你又唔知份卷會唔會岩好彩出到你識既野
作者: 天才A    時間: 25-1-2012 19:18
掟多d時間入 中英 比較好...
作者: 火中有火    時間: 5-2-2012 00:02
掟多d時間入 中英 比較好...
天才A 發表於 25-1-2012 19:18

呢個moment叫人爆中英- -
    語文要浸就一早浸ga啦...

to樓主:打死都考左先算 唔去考真係好核突 除非你冇心入U
作者: 天才A    時間: 5-2-2012 11:09
呢個moment叫人爆中英- -
    語文要浸就一早浸ga啦...

to樓主:打死都考左先算 唔去考真係好核 ...
火中有火 發表於 5-2-2012 00:02

中英係入大學既 王牌之一...
中英一齊有4...
都已經 半隻腳入左大學

雖然話數學 50日係會升多d..
但係唔知樓主數理果邊點..
所以我會推薦 中英...
作者: -終場ソ使者-    時間: 6-2-2012 20:13

回復 21# 天才A
你全科lv4,入水泡科
中英lv3,其他lv5(average都係lv4) 入到好d既系
中英文lv5,其他lv3(average係lv4) 入中英文系

中英文lv3其實已經好夠(選修科考好d就ok),7萬個人都有報,你就要同7萬個人比
選修科頂多2~3萬人,而且一定比中英文易高grade
將短時間投資係需要長期浸淫既語文科上,點都唔化算
作者: PAPER9999    時間: 6-2-2012 23:50
absent
作者: 天才A    時間: 7-2-2012 00:43
回復  天才A
你全科lv4,入水泡科
中英lv3,其他lv5(average都係lv4) 入到好d既系
中英文lv5,其他lv3(averag ...
-終場ソ使者- 發表於 6-2-2012 20:13

level 5 level 4對好多人來講..
都比較難攞 - -
尤其是 當果科同自己撞時辰八字果陣 = =|

反而中英文
雖然比 選修 仲難一個level..
但係始終 都係講個 浸字...
好少會完全同佢唔岩瓦既.

所以如果真係手頭上冇一張王牌係手..
中英文都唔會係一個太差既選擇

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://img.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2