樂古Nakuz

標題: 諗真d讀唔讀m2前,想問大家讀m2有咩好處 [打印本頁]

作者: poi369    時間: 3-9-2012 16:28
標題: 諗真d讀唔讀m2前,想問大家讀m2有咩好處
之前學校有整個試讀m2班,個班最後會有份小測,份小測滿分50,小弟拎到44(計埋扣pp果d),見好似測得唔錯,但又唔知讀完m2有咩好處,其實m2好處在那?
作者: ron.green    時間: 6-9-2012 16:01
如果讀左m2, 其他科既成績同另一個考生一樣既時候, 某大學/學院會優先考慮收錄你 (只限某學科或者學院)
詳情可以睇下 http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_2929/uer_c.pdf

希望以上既資料可以幫到你
PS:如有錯漏,麻煩其他人幫我補充
作者: yukating    時間: 9-9-2012 19:58
計得半科,不如讀多科選修
作者: john456    時間: 17-9-2012 23:31
計得半科,不如讀多科選修
yukating 發表於 9-9-2012 19:58

但係好似理工可以將M2當一科x去計?
作者: yukating    時間: 18-9-2012 22:05
但係好似理工可以將M2當一科x去計?
john456 發表於 17-9-2012 23:31

科大當M1/M2 = 1個X
作者: 31469881    時間: 24-9-2012 00:53
冇好處
作者: tom10415    時間: 7-10-2012 03:11

科大當1x計 而且係科大讀engine既話會加多d分(x1.5)
有d大學既工學院就一定要讀m1/2先收(eg中大)
而好多時讀理/工科既話都會有preference
另外係大學基本上如果冇讀過既話 係要補讀 讀過咪可以讀少d野
不過如果唔係讀呢d科就冇乜用 睇返自己讀乜科就ok
作者: justfor10ve    時間: 5-12-2012 21:34

正如樓上所講,睇下樓主將來想入咩系,讀d乜,如果係文科,其實無乜用。
除左對入大學可能有幫助外,其實對你數學都有好處(前提係認真看待),你讀完會明白多d,對你計數有裨益。
作者: 14588563    時間: 5-12-2012 22:45
正如樓上所講,睇下樓主將來想入咩系,讀d乜,如果係文科,其實無乜用。
除左對入大學可能有幫助外,其實 ...
justfor10ve 發表於 5-12-2012 21:34

但係你放係數的時間會大大增加
作者: ueaaa    時間: 6-12-2012 13:19
但係你放係數的時間會大大增加
14588563 發表於 5-12-2012 22:45

都係架 睇你自己本身岩唔岩讀數.
計數勁既 多一科就唔會好晒時間既
作者: 李鴻章大臣    時間: 6-12-2012 16:46
留名學野
作者: 14588563    時間: 6-12-2012 17:57
都係架 睇你自己本身岩唔岩讀數.
計數勁既 多一科就唔會好晒時間既
ueaaa 發表於 6-12-2012 13:19

我見過有d人會咁做
中三學定+學完(大部份)m1/m2
作者: 月零o    時間: 7-12-2012 20:28
我讀了1year m1...今年我係m3了,不是說不會讀,只是如果你不是會守校規的學生,建議你不要讀了,入m2真的只因讀書的呀!!!
作者: 曲奇bb    時間: 8-12-2012 16:36
我讀了1year m1...今年我係m3了,不是說不會讀,只是如果你不是會守校規的學生,建議你不要讀了,入m2真的只因 ...
月零o 發表於 7-12-2012 20:28

人地指ge m2 係maths extension 2
數學延伸部分單元二(代數與微積分)
作者: `destiny~    時間: 9-12-2012 23:11
讀左 大學選科會多好多選擇~
作者: Kamma    時間: 10-12-2012 15:00
當你第時要讀engine果陣你就會後悔會點唔讀M2

人地有3年底,你乜Q都冇1年追晒
作者: 14588563    時間: 10-12-2012 17:57
當你第時要讀engine果陣你就會後悔會點唔讀M2

人地有3年底,你乜Q都冇1年追晒 ...
Kamma 發表於 10-12-2012 15:00

話說呢..m1/2係中五先教 而且佢地的core會教快好多...
話就話差2年.但係呢2年你對住佢的時間其實好少
作者: chiuandy123    時間: 11-12-2012 18:33
你唔想讀engine,數可以唔讀...可以專注d core
作者: 曲奇bb    時間: 11-12-2012 20:27
[個人認為]
其實說真的... 讀m2 真的沒有甚麼好處...
作者: 14588563    時間: 11-12-2012 21:02
[個人認為]
其實說真的... 讀m2 真的沒有甚麼好處...
曲奇bb 發表於 11-12-2012 20:27

增廣見聞..不過高中時間咁逼再做埋呢d野好像有點不適合
作者: 中津    時間: 18-12-2012 18:51
我讀AMATH
作者: 14588563    時間: 18-12-2012 19:05
我讀AMATH
中津 發表於 18-12-2012 18:51

呢家dse無amath
作者: intergration    時間: 29-12-2012 02:02
如果你入BA果D一定冇好處
不過入BSc同BEng計個admission score就會count大d
ust應該count最重
作者: 147augustus    時間: 29-12-2012 20:22
睇下你第時想讀咩~仲有你會放幾多時間去計數
作者: 9298    時間: 31-12-2012 12:16
只是兴趣而已
作者: 刺客先生    時間: 1-1-2013 04:10
想追求更多數學知識
作者: chiuandy123    時間: 1-1-2013 12:46
現在正讀m2的又路過
作者: A8890A    時間: 1-1-2013 14:13
自修m2路過
如果你上大學想修讀理科或部分商科(eg econ  專業會計)
其實m2真係幫到唔少,因為微分共實係好多情況都用到,更加唔使講physic呢科
雖然m2係最淺的pure+amaths(問過以前pure 有B的人,話m2好淺...),加上大學其實會教過
不過其實好大機會會跟唔上,加上大學第一年又要教你AL
所以如果覺得對你上大學有幫助,自己數學底又唔差,我強烈推薦讀呢科
作者: john456    時間: 12-1-2013 00:02
話說呢..m1/2係中五先教 而且佢地的core會教快好多...
話就話差2年.但係呢2年你對住佢的時間其實好少 ...
14588563 發表於 10-12-2012 17:57

但係我FRIEND全部M2都係中4開始教

同埋MATHS係同番冇讀M2果D一齊上
冇話讀M2既會分開另一班教快D咁/
作者: 14588563    時間: 12-1-2013 00:05
但係我FRIEND全部M2都係中4開始教

同埋MATHS係同番冇讀M2果D一齊上
冇話讀M2既會分開另一班教快D咁/ ...
john456 發表於 12-1-2013 00:02

咁m2的人係咪要另外上多d堂?
作者: john456    時間: 12-1-2013 18:49
咁m2的人係咪要另外上多d堂?
14588563 發表於 12-1-2013 00:05

本平堂數有3堂留比M2第2D人就自修

跟住放學有時又另外補M2
作者: 14588563    時間: 12-1-2013 19:14
本平堂數有3堂留比M2第2D人就自修

跟住放學有時又另外補M2
john456 發表於 12-1-2013 18:49

我地學校無留時間比我地 core定m1/2逼埋教

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://img.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2