樂古Nakuz

標題: Sound Voltex情報交流post [2月27日:4首KAC募集曲,Pop'n PB復活] [打印本頁]

作者: XJX    時間: 30-3-2013 21:37
標題: Sound Voltex情報交流post [2月27日:4首KAC募集曲,Pop'n PB復活]

Sound Voltex II 6月5日正式稼動!
http://p.eagate.573.jp/game/sdvx/ii/p/index.html

Sound Voltex II香港稼動情況:
參見影大post

Sound Voltex已在日本稼動多時,相關資料多有Website/Wiki記載,暫列於下:
=====官方=====
Offical Website

=====Wiki=====
SOUND VOLTEX @ wiki
BEMANI WIKI: SOUND VOLTEX
SOUND VOLTEX 中文wiki (3月12日新開)

=====譜面=====
おとろぐ|SOUND VOLTEXまとめサイト Play動畫收錄
SDVXViewer 譜面集

=====Forum=====
巴哈姆特 Sound Voltex 哈拉區 台灣雜談版

=====睇分=====
SDVXスコア登録サイト(テスト版) Chrome Plugin,可以從Offical Website Download所有分數,類似IIDX Score Viewer。有Mobile Version。

SDVX II睇分用 New

=====EMU=====
K-Shoot MANIA Sound Voltex模擬器(最新ver1.30b)。

=====綜合=====
まとめろぐ/,,・ω・,,ヽ BEMANI全系列News。 停止更新。

=====攻略=====
SOUND VOLTEX 攻略&DB New

=========香港已稼動機鋪===========
Virtual Zone 2部
MK88 2部
荃金 2部
太荷 1部 -> 已搬去 旺角smartgame  New
龍威 1部
北角 1部 -> ?   望知情者告知 New
世貿 2部 -> 已搬去 黃埔GAME STATION
元朗千色  1部 -> 已搬去 天水圍PowerCity
大埔iGame 1部  New
金龍 1部
深水埗電子廣場 1部 天水圍powercity 1部?

=========澳門已稼動機鋪===========
亞洲 1部?2部?
宏建 已關門?
MK88 2部 已闗門
國華 1部 已壞

$6/3首

============攻 略==============
#54 EXH難易度Ranking
#171 Skill Analyzer New

作者: Torchic╳小火雞    時間: 30-3-2013 22:09
「創作的靈感可豐盛人生」這是我的想法,
希望各位能夠在娛樂中體驗究極效果的音樂機體...
                   ──DJ YOSHITAKA

關於SOUND VOLTEX:
簡稱SDVX,為BEMANI系列的近期作,
以「remix」作為遊戲的主題,
玩家藉著適當時機,按下4個白按鈕、2個長條按鈕或者扭下2個旋轉鈕令音樂產生變化,以進行遊戲。
而收錄歌曲分為三種,
當中包括來自BEMANI系列的樂曲的remix:

另外一種是版權曲,
包括VOCALOID曲、東方arrange曲與翻唱曲:

最後是SDVX的原創曲,
絕大部份都是透過招募,
或者由V家、東方或者其他同人界上較有名的Producer所提供的樂曲。

作者: jimmg12    時間: 30-3-2013 23:41

多謝分享
順便想問下有玩過好多次LT既人.....

到底個VOL要轉果時其實係米冇咩要求,只要有轉同埋轉得唔快就唔會甩?
作者: XJX    時間: 31-3-2013 00:20
多謝分享
順便想問下有玩過好多次LT既人.....

到底個VOL要轉果時其實係米冇咩要求,只要有轉同埋 ...
jimmg12 發表於 30-3-2013 23:41

個VOL條似乎有磁力,可以“痴住”個判定,所以轉果時唔好太快就沒問題。
作者: 六神綱    時間: 31-3-2013 00:50
嗰兩舊VOL,新手可以用「搓」去提高命中率

不過見親高手都係拇指食指中指三隻夾住黎扭的

這才是正統的扭法....btw,唔知iidx的玩家係咪真係會有利d呢?

仲有之前local test的data唔知消失左未呢?
作者: XJX    時間: 31-3-2013 01:08
這才是正統的扭法....btw,唔知iidx的玩家係咪真係會有利d呢?

仲有之前local test的data唔知消失左未呢?
六神綱 發表於 31-3-2013 00:50

SDVX note唔係好密,反而VOL更重要,所以個人覺得IIDX玩家唔會有利太多。

之前LT的DATA仲係度,上Offical Website=>PLAY DATA確認過。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 31-3-2013 02:16
到底個VOL要轉果時其實係米冇咩要求,只要有轉同埋轉得唔快就唔會甩?
jimmg12 發表於 2013/3/30 23:41

只要有轉就得
轉得快唔快唔會影響到你甩唔甩
簡單黎講 你就算慢慢地轉都唔會甩

至於XJX大都已經講過 貌似有「磁力」既存在
所以唔連貫咁扭 每次停一小段時間是沒有問題的
即係好似扭汽水樽咁扭下鬆開扭下鬆開都得(當然唔好放手太耐)

另外仲有一個好大既重點你漏左講
要轉岩個方向

反而VOL更重要,所以個人覺得IIDX玩家唔會有利太多。
XJX 發表於 2013/3/31 01:08

同意
甩成條長VOL又及時補救唔到既話 d血係跌得好很快
作者: Leaf~A    時間: 31-3-2013 02:23
我記得好似玩左一次
不過有D歌VOL個幅度好大,,
好快就要由左扭到右,之後又扭返去左etc
會唔會好易甩鬼晒-_-
作者: Torchic╳小火雞    時間: 31-3-2013 04:56

轉的速度/幅度不是問題
只要對準在轉角位轉回來就行了

太遲轉除了會甩一甩combo外 血照道理應該不會扣太多
(因為你不斷轉回來 就總會返回軌道內

不過 太早轉而脫軌 又不能及時補救(返回軌道)的話
血條就會流失很多的了

說就好像說得很複雜 還是要親身試一次才行
我記得我第一首過的lv14是ALBIDA RMX EXH
第一次打 在最後面太早扭而甩掉兩條VOL 自己又不知所措
於是血由合格區跌到failed區 我才體驗到VOL的恐怖
(當然 打第二次的時候 自己有小心點就沒有問題了
[youtube]TR_6DLaSY8s[/youtube]
作者: XJX    時間: 2-4-2013 19:14

已根據情報update 1F。煩請各位提供新情報。

已到MK88,約有十人排兩架機。
作者: 六神綱    時間: 2-4-2013 19:48
奇怪....點解今日去VZ唔見有SDVX的呢?

還是因為位置太偏僻?
作者: victor609    時間: 2-4-2013 20:28
我想問下六神大係咪坐係度打JUBEAT同RB果個呀?
作者: jimmg12    時間: 2-4-2013 20:59
新機仲平過iidx,太好了
作者: 六神綱    時間: 2-4-2013 21:01
我想問下六神大係咪坐係度打JUBEAT同RB果個呀?
victor609 發表於 2-4-2013 20:28

我一路都係企喺度玩,不過我玩左一段好短的時間,5點前已閃

玩兩鋪jubeat,一鋪rb
另很好奇點解LUV CAN SAVE U咁多人投佢復出的
作者: Torchic╳小火雞    時間: 2-4-2013 22:05
驚訝
在抽水壓力 再加上新機落地的情況之下
竟然才6蚊3首

不過還是等人流少一點再去
作者: 下..唔係掛    時間: 2-4-2013 22:31

另很好奇點解LUV CAN SAV ...
六神綱 發表於 2-4-2013 21:01

我估因為呢首歌很爽吧   922notes  比唔少10lv仲要多notes
作者: enttyes    時間: 2-4-2013 22:54
岩岩係VZ挽完,未見到有SDVX,但係off左兩部初音機同1部DJ MAX2,應該聽日會現身(我認為
作者: XJX    時間: 2-4-2013 23:00
岩岩係VZ挽完,未見到有SDVX,但係off左兩部初音機同1部DJ MAX2,應該聽日會現身(我認為 ...
enttyes 發表於 2-4-2013 22:54

Sorry,睇㴝消息有誤,1F已刪去VZ

P.S. 路過沙龍入去睇過,沒SDVX。
作者: 神之執事    時間: 3-4-2013 05:19
太荷已有SDVX x2 $6
可能我唔岩時候 (~0AM) 玩既人唔算多 唔駛點跟機
同埋試玩既人大部份都唔點控制到個左右vol
track crash收場為多

另有玩SDVX既各大大
請幫小弟留意下機上此貼後5個number (如圖紅線)

作者: Torchic╳小火雞    時間: 3-4-2013 08:05

好奇一問
後面那個號碼有什麼意思?

不過太荷入SDVX還真的是一件好事
因為太荷真的沒有什麼人會去

=================================

VZ還未有嗎?
作者: XJX    時間: 3-4-2013 10:19
好奇一問
後面那個號碼有什麼意思?

不過太荷入SDVX還真的是一件好事
因為太荷真的沒有什麼人會去

======= ...
Torchic╳小火雞 發表於 3-4-2013 08:05

也許通過SN可以睇到香港入左幾多部SDVX?

太荷會入確實出乎意料。
作者: 炎童    時間: 3-4-2013 12:16
回復 20# Torchic╳小火雞

請問太荷在那~~
作者: 惟愛獨有    時間: 3-4-2013 12:18
回復  Torchic╳小火雞

請問太荷在那~~
炎童 發表於 3-4-2013 12:16

http://goo.gl/maps/STQbB
作者: 炎童    時間: 3-4-2013 13:21

此GAME都係用呢張卡就可以了?
作者: XJX    時間: 3-4-2013 13:28
此GAME都係用呢張卡就可以了?
炎童 發表於 3-4-2013 13:21

係。KONAMI通用。
作者: 神之執事    時間: 3-4-2013 15:20
也許通過SN可以睇到香港入左幾多部SDVX

太荷會入確實出乎意料。
XJX 發表於 3-4-2013 10:19

接近
對呢組no我有個theory 不過有多d資料先肯定到
作者: jimmg12    時間: 3-4-2013 19:45
我某日係巴哈目到有個人話...

黑鍵係可以未到果時禁住等黃條黎,唔知有冇火星同埋係真定假....
作者: 六神綱    時間: 3-4-2013 20:47
莫非依家都仲有二曲保証?
作者: victor609    時間: 3-4-2013 20:50

另很好奇點解LUV CAN SAV ...
六神綱 發表於 2-4-2013 21:01

那我認錯人了,對不起
作者: [H]mel    時間: 3-4-2013 20:58

太耐冇玩生疏曬
以前LT個陣可以打到8級歌
e家去打就Track crash
Sosad...
=========
VZ機已入
擺響原本播鐵拳RP個部電視個個位
作者: 神之執事    時間: 3-4-2013 21:08
龍威入左一部 $6
擺係GFDMV8對面 GFDM全部有人玩的話 唔戴耳筒真係唔駛聽
作者: XJX    時間: 3-4-2013 21:15
謝各位情報。依家出旺角,MK88太荷二擇,唔知邊度少人D。
作者: 六神綱    時間: 3-4-2013 21:37
我想問有兩部機的話會唔會有matching?
作者: enttyes    時間: 3-4-2013 23:06
岩岩係VZ回家..
2部SDVX放係鐵拳機果個位置..
每部機3-5個銀跟機..可以MATCHING
作者: 炎童    時間: 3-4-2013 23:38
回復 31# 神之執事
請問龍威在耶。。??
作者: enttyes    時間: 4-4-2013 00:49
回復  神之執事
請問龍威在耶。。??
炎童 發表於 3-4-2013 23:38

http://goo.gl/maps/G78Us
作者: yanho123    時間: 4-4-2013 01:00
已知澳門全機鋪sdvx都未入!預計四月中先入
作者: XJX    時間: 4-4-2013 01:28
接近
對呢組no我有個theory 不過有多d資料先肯定到
神之執事 發表於 3-4-2013 15:20

有機會幫你留意下。

黑鍵係可以未到果時禁住等黃條黎,唔知有冇火星同埋係真定假.... ...
jimmg12 發表於 3-4-2013 19:45

我就知黃條到尾唔使松開,但係黃條起始我都係睇住來禁。   

莫非依家都仲有二曲保証?
六神綱 發表於 3-4-2013 20:47

僅限有初學者標誌時。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 4-4-2013 03:19

講起上黎
我見mk88有人試過連機 不過好似唔成功
睇住兩邊個計時器都倒數緊但係都未連到對方

黑鍵係可以未到果時禁住等黃條黎,唔知有冇火星同埋係真定假.... ...
jimmg12 發表於 2013/4/3 19:45

呢樣真係未聽過
假如係真既話 咁我拎兩個重少少既手提電話又好 銀包之類既重物又好
擲住兩個黑鍵 成首歌由頭到尾玩一次
咁我咪可以集中落白鍵同兩個VOL 唔駛理黑鍵?

不過上面都提及到
SDVX的長條類似RB的長條 長條完結時你繼續按著黑鍵也不會有問題

======================================

回題
世貿都放左兩部 價錢一樣
(嘛 不要跟我計較什麼「一個金幣不代表一蚊」之類的

不過我唔記得左睇機身編號
作者: XJX    時間: 4-4-2013 19:00
MK88兩部機既編號最後6位:
作者: yanho123    時間: 4-4-2013 19:37
MK88兩部機既編號最後6位:
XJX 發表於 4-4-2013 19:00

甘留意呢d野既?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 4-4-2013 21:29
因為佢想知到底有幾多部
作者: XJX    時間: 6-4-2013 10:49
澳門有了
宏建 1部
MK88 2部
來源:萌化促進會
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-4-2013 07:32
聽個澳門朋友講
國華都好似入左一部
作者: XJX    時間: 7-4-2013 10:53
其實我最希望沙龍入
作者: jimmg12    時間: 7-4-2013 12:37
我可能會去元朗千色睇睇....

因為我出城架巴士一係去大埔,一係去元朗@@
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-4-2013 13:02
我仲想講元朗係得一部
不過樓上你堅持要去睇我都唔迫你
作者: XJX    時間: 7-4-2013 23:46
今日見MK88框体寫住“Ready for update, please reboot”,似乎系加4月4日更新既歌。
點解到今日先可以update。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-4-2013 09:42

海外比日本遲幾日唔出奇既

=================================

我發現我打左兩日(雖然credit數只係多左五六鋪左右
我仲去唔返之前個水準
宜家繼續由lv12~lv14遊走中

除左bemaniwiki同SDVX wiki之外
仲有冇其他地方有講下關於詐稱同逆詐稱既樂曲
作者: XJX    時間: 9-4-2013 10:38
除左bemaniwiki同SDVX wiki之外
仲有冇其他地方有講下關於詐稱同逆詐稱既樂曲
Torchic╳小火雞 發表於 9-4-2013 09:42

我一般睇bemaniwiki,覺得已經夠詳細了。
另外2ch有幾個thread有曲目難度ranking,可以參考下。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-4-2013 21:30
開始回復水準了
不過還是離UC有很遠的距離 最主要的原因就是入Vol和轉角位
(雖然我猜大部份人不能UC的就是因為這個原因

==============================

香港稼動後數天
銅鑼灣世貿把兩台SDVX放到RB附近 DEA機背
那條轉角通道已經不算闊 再加上RB很多人要連動而一直在跟機
再再加上SDVX也有一些人在圍觀
其他行人根本就是要兜路走
不過昨日看到兩台SDVX搬到去戰場之畔對出附近 空擴很多了
(不過我仍然是沒有玩

mk88嘛...
自從上個月DEA稼動 太鼓12和DMV6根本被等候的玩家堵住了
現在玩DEA的人少了 問題好像自動解決了
不過現在又輪到太鼓9和10被堵住了 原因就是那兩台SDVX
假若有一堆人等候著SDVX 又有一堆人等著IIDX 又有一堆人等pop'n真的不知道會有什麼事發生
作者: XJX    時間: 9-4-2013 23:06
最近去太荷睇過,真係好空曠,如果MK88長期多人估計以後會轉場。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-4-2013 23:37
假如非繁忙時間(例如weekdays中午)去mk88都還好

不過一到繁忙時間都係去返太荷好過
作者: XJX    時間: 16-4-2013 23:32
Sound Voltex已經出佐差唔多半個月,最近玩既人越來越多,實在係好事(“沙龍睇到好賺或者會入”意味w)。

在下經常睇到有人選中詐稱歌第二首就Fail,覺得有必要轉份EXH難易度Ranking同大家分享:
(整理自SOUND VOLTEXの難易度を考察するスレ (142)

15++ Max Burning!!、Ganymede、大宇宙stage
15+ VIP、冥
15 Flower、gott、croiX、Onigo、PANIC HOLIC、Dynasty
15- 香港功夫大旋風
15-- Absurd Gaff、AA
14+ 宇宙戦争、Tycoon、neu、Xepher、幻想のサテライト、Rainbow Flyer
14 freaky freak、REDZONE、Evans、カーニバル ガラスのニーソ姫、Grip&Break 、taboo tears、Blue Rain、Tomorrow Perfume (C-Show Remix)、Freeway Shuffle
14- 不思議玩具ガンガラディンドン、おにゃのこ きねんび、Broken、ALBIDA 、dreamin、イカサマライフゲイム
13++space diver tama、nyan cat
13+ gentle stress wobble rmx、月風魔 、ヤサイマシ☆ニンニクアブラオオメ 、RPGシンドローム、チルノのパーフェクトさんすう教室、月に叢雲華に風、pandora (Maozon Remix)、SOUL EXPLOSION
13 SEED、hallelujah、Smooooch、Second Heaven、明星ロケット、Abyss、Tomorrow Perfume (tpz Despair Remix)、Soundscape
13- ハートブレイク・ヘッドライン、Black Board、キミノメヲ、ソラヘドライブ、caramel ribbon
12++Clione Hommarju Remix
12+ Love Shine、西日暮里の踊り、世界はネコのもの
12 ごりらがいるんだ、バタフライキャット、とある少年の一日、Vampire Killer scar-ed Pf rmx、Diamond Dust、Lovesick、PULSE LASER 、レトロスペクティビリー、Ray
12- cloud、サヨナラヘブン、ポーカーフェイス、Bad Apple
11 candii、SurVALI、ガッテンだ!!
11- wound、遠く、炉心融解、Runway Drive
10++ MAX300
10+ ヒマワリ
10 lterator、サイコパスコミュニケーション、it's over
10- Rebellious stage、ナナイロ、dilemma、再教育
9++ ふしぎなくすり
9 凛花
9- jet coaster☆girl
8+ good high school
8- U&M
UC救世主 春色ポートレート
作者: Torchic╳小火雞    時間: 16-4-2013 23:48
在下經常睇到有人選中詐稱歌第二首就Fail
XJX 發表於 2013/4/16 23:32

我反而唔會
因為我怕死(認真) 所以第一二首都揀得好小心

12+ 西日暮里の踊り、世界はネコのもの

這其實不算難(當然也不算易)...倒不如說是個人差
因為譜面主要都是由兩個VOL斜條組成 按鍵反而少

14- dreamin

wiki也寫是逆詐 不過我覺得很難耶
可能是三倍雪糕段我還是協調不了「轉角→按鈕→轉角→按鈕→...」這個動作
幾次也是在這裡失血過多致死

15++ Max Burning!!、Ganymede、大宇宙stage

看來我還要打多一年半載才能踏足這個區域

不過也感謝你的Ranking
作者: XJX    時間: 16-4-2013 23:59
dreaming之流應該算初見殺。明白譜面之後可能係可以最快UC甚至PUC既一類。

大宇宙stage係強烈個人差,IIDX玩家有可能初見clear。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 17-4-2013 01:34

看完一看大宇宙stage
雖然是鍵盤做主體 也太物量了吧
還是可以一試

12 ごりらがいるんだ、バタフライキャット、とある少年の一日、Vampire Killer scar-ed Pf rmx、Diamond Dust、Lovesick、PULSE LASER 、レトロスペクティビリー、Ray

等下 LoveSick EXH是11吧?

其實現在有什麼地方能店內連機的說
因為昨日看到mk88還是不能店內連機
(嘛 有人想試連機恰巧被我看到了
作者: XJX    時間: 17-4-2013 10:49
等下 LoveSick EXH是11吧?

其實現在有什麼地方能店內連機的說
Torchic╳小火雞 發表於 17-4-2013 01:34

LoveSick係所謂既詐稱佐1個Level既歌。

=============================

太荷、VZ都可以店内連,其他店鋪唔確定。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 17-4-2013 22:39
那麼就剩下765跟荃金了吧

===============================

好了
終於把dreamin EXH解決掉
轉角按鍵段只是間中甩了甩 失血不多
不過反而後面的斜條太緊張了所以甩了不少 跌到73%險過

該時候按照難度逐首14逐首攻略
作者: XJX    時間: 18-4-2013 00:01
此表漏佐一D新曲
LV14已經列出既曲目中,Tycoon、幻想のサテライト個人建議尤其要小心,前者好聽比較多人買EXH,後者嚴重詐稱。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 18-4-2013 12:26
此表漏佐一D新曲
LV14已經列出既曲目中,Tycoon、幻想のサテライト個人建議尤其要小心,前者好聽比較多人買EXH,後者嚴重詐稱。
XJX 發表於 2013/4/18 00:01

其實還漏了Bad Apple EXH
一來唔駛解 二黎受歡迎 不過我覺得算詐稱黎
我見唔少人都會係開頭果一兩首打
不過我亦都見過有三四個人係死左條尾
作者: XJX    時間: 19-4-2013 00:24
相較于Bad Apple,我覺得チルノ交互扭更難。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 19-4-2013 22:03
12又點可以同13黎比

===================================

聽說k-shoot mania好像已經推出了
是最近的事嗎?
作者: XJX    時間: 20-4-2013 01:32
聽說k-shoot mania好像已經推出了
是最近的事嗎?
Torchic╳小火雞 發表於 19-4-2013 22:03

昨日出,内部交流。
目前只有2首歌試玩。
作者: lll161616    時間: 20-4-2013 14:26
元朗GameStation x1
作者: Torchic╳小火雞    時間: 20-4-2013 14:38
其實GameStation咪即係千色
作者: rk025    時間: 22-4-2013 20:29
已試玩k shot mania,一開始比較難上手,而且用兩個制控制類比左右扭比較奇怪,也比較難設置那兩個制來控制FX。雖然這樣說,但是拿來熟悉譜面還是足夠的,希望出手台XD
作者: XJX    時間: 22-4-2013 20:50
兩個制只要方向正確就唔miss,手感同街機差太遠,就算有手台都不能正確模擬。
作者: rk025    時間: 22-4-2013 21:10
果然還是要去玩街機,話說今天clear了那首gott E,不算太難,初見過XD
作者: XJX    時間: 23-4-2013 00:11
果然還是要去玩街機,話說今天clear了那首gott E,不算太難,初見過XD
rk025 發表於 22-4-2013 21:10

LV15 gott 初見過?佩服
在下打了9次才clear T_T
作者: rk025    時間: 23-4-2013 00:19

共勉,一起努力
作者: XJX    時間: 4-5-2013 12:48
5/7新update唔知係指邊方面
希望唔好係“高難易度”
作者: XJX    時間: 8-5-2013 12:00
ボルノミクス Event,新增4首歌:
ルービックキューブ 2/9/14
ドロボウナイトトリック 4/10/13
孤独な番人 2/8/14
仇返しシンドローム 4/10/14

全部立即可玩,毋須解禁。其中孤独な番人EXH初見殺,建議放在第三首玩。

ボルノミクス Event似乎會每週update,即係下禮拜可能都會有新歌。
作者: 六神綱    時間: 8-5-2013 18:38
話說上面呢4首都係EXIT TUNE的曲嗎?
作者: XJX    時間: 8-5-2013 19:12
話說上面呢4首都係EXIT TUNE的曲嗎?
六神綱 發表於 8-5-2013 18:38

都係。
SDVX似乎要將EXIT TUNES所有非miku版權曲都收錄……
作者: 六神綱    時間: 8-5-2013 20:42
都係。
SDVX似乎要將EXIT TUNES所有非miku版權曲都收錄……
XJX 發表於 8-5-2013 19:12

EXIT TUNES本身有專輯已經包括Bad apple,不過唔記得係邊個album
作者: XJX    時間: 9-5-2013 00:26
SDVX收錄既Bad Apple應該係小黑版本。
小黑係EXIT TUNES成員?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-5-2013 01:25
都係。
XJX 發表於 2013/5/8 19:12

正確來說是非C社版權曲
(當然還有些是很冷門的就不提了

總之以我所看到
GUMI、IA和MAYU曲也是經常出現
特別是MAYU...始終MAYU的軟件本身就已經是EXIT TUNES的產物

=============================

把大部份逆詐14清掉之後
就看到樽頸了
作者: XJX    時間: 9-5-2013 12:44
正確來說是非C社版權曲
(當然還有些是很冷門的就不提了

總之以我所看到
GUMI、IA和MAYU曲也是經常出現
特 ...
Torchic╳小火雞 發表於 9-5-2013 01:25

個人比較希望多D BMS名曲移植(如Absurd Gaff),始終EXIT TUNES名曲有限。

LV14逆詐稱以上最好先睇錄像再玩。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-5-2013 20:26
lv14逆詐還好
唔睇都可以過到 因為d尾都唔係好難

其餘果d...真係要睇一睇片

=======================

話時話 原來鍵盤曲比我想像中難好多
好易越打越慢 然後就會狂扣血
作者: jimmg12    時間: 9-5-2013 20:49
lv14逆詐還好
唔睇都可以過到 因為d尾都唔係好難

其餘果d...真係要睇一睇片

話 ...
Torchic╳小火雞 發表於 9-5-2013 20:26

我都係...
個譜係睇到點打但唔係好跟到
作者: XJX    時間: 10-5-2013 00:05
SDVX 16分連打太多了,睇唔明既時候惟有靠心中打拍。
作者: 影之輪舞曲    時間: 10-5-2013 19:23
想問下有無比較簡單o既EXH曲?
想睇下自己繼續練ADV定試上EXH
作者: jimmg12    時間: 10-5-2013 19:56
影之輪舞曲 發表於 10-5-2013 19:23

EXH曲可以試下凛として咲く花の如く....LV9...
作者: XJX    時間: 10-5-2013 23:26
曲目難度一般以數字為准,如果你ADV可以打LV10,EXH一樣可以。
作者: 怪盜kid    時間: 11-5-2013 22:27

先報到一下
暫時只可以打到10level
無知問題:
sdvx售價幾錢左右?
作者: XJX    時間: 12-5-2013 01:25
先報到一下
暫時只可以打到10level
無知問題:
sdvx售價幾錢左右?
怪盜kid 發表於 11-5-2013 22:27

售價是謎……
不過現在一般以分成方式銷售,估計不會太貴?
作者: 怪盜kid    時間: 12-5-2013 13:35
售價是謎……
不過現在一般以分成方式銷售,估計不會太貴?
XJX 發表於 12/5/2013 01:25

唔知噢,我只知太鼓新體同初音幾錢
我諗sdvx可能要6-7萬
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-5-2013 20:44
影之輪舞曲 發表於 2013/5/10 19:23

「ADV同EXH沒有關係只要看level數字就行了」這些說話大概XJX大都補充過了

不過你真的要試EXH的話
大概照著難度 由低lv的開始試就好
不過不要打MAX300
作者: XJX    時間: 12-5-2013 23:11
不過不要打MAX300
Torchic╳小火雞 發表於 12-5-2013 20:44

不要打MAX300+1
此曲節奏甚奇怪,而且有很多片手,是為地雷級詐欺。

補充,不要打西日暮里。
作者: 六神綱    時間: 23-5-2013 20:29
今日Lv14初clear...

其實Lv14有咩曲唔係幾殺尾,即係逆欺詐曲呢?

天no弱我就過唔到,,,,,,,,,- -
作者: Torchic╳小火雞    時間: 23-5-2013 20:44
其實#54有說

不過我最有印象的大概都是ALBIDA RMX
作者: 六神綱    時間: 23-5-2013 21:01

咁睇黎我要試試Broken...ALBIDA過唔到...印象中係
好似係香港功夫大旋風呢類型不停扭的我真係唔多掂

有冇比較好的出張練習曲?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 23-5-2013 21:14
broken或者ALBIDA其實都差唔多

===========================

出張...其實SDVX既出張即係咩
反而jubeat既出張我就知
作者: XJX    時間: 23-5-2013 22:01
咁睇黎我要試試Broken...ALBIDA過唔到...印象中係
好似係香港功夫大旋風呢類型不停扭的我真係唔多掂

有冇 ...
六神綱 發表於 23-5-2013 21:01

如果出張係指片手既話,Fire Strike難度應該適合你。
作者: 六神綱    時間: 23-5-2013 22:17
broken或者ALBIDA其實都差唔多

===========================

出張...其實SDVX既出張即係咩
反而jubeat既 ...
Torchic╳小火雞 發表於 23-5-2013 21:14

如果將SDVX的control分開一半,兩粒白制+一粒黑制+1vol就係一半

正常一隻手負責一半,所謂的出張係vol+制限定先會出現的情況

例如扭緊左面的vol但要同時禁左半的任何一制,咁都可以稱之為出張
作者: 影之輪舞曲    時間: 23-5-2013 23:42
今日差D想撞豆腐....

作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-5-2013 01:57
ERROR001 sosad

睇返樓樓上
原來係講緊片手 即係我最弱果項
呢個幫你唔到
作者: 六神綱    時間: 26-5-2013 22:38
講到弱項....連續的階梯我都幾苦手(尤其是密度高的),其次係トリル,即係兩個位不停交互禁

再之後當然係變則的VOL,以Bad apple的EXH為例,我打咁耐都唔明點解中段有個位

同時藍+紅VOL 直角扭之後就會MISS
[其實全部都苦手(拖]
作者: XJX    時間: 26-5-2013 23:59
講到弱項....連續的階梯我都幾苦手(尤其是密度高的),其次係トリル,即係兩個位不停交互禁

再之後當然係變則 ...
六神綱 發表於 26-5-2013 22:38

一個建議:VOL唔好淨睇中間,要睇兩邊顏色。

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://img.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2