查看: 18334|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 火毒個人綀公和配點建議

首先一開始先說一下配點
法師在創人物時 最好就當然是力4敏4 因為這2樣對法師的用處不大
法師的攻擊力是以智力黎計 愈多智力就愈高攻 所以不會用到普通攻擊所以力當然愈少愈好
敏捷方面 加敏的主要用途是加命中 法師的攻擊是以lv來計的 和命中無關 所以也不會加敏的
幸運是以你想做什麼類型來加
========================================================
法師有2種
(1) 全智:全智法的攻擊比裝備法高的 不過因為是不加幸的原因 所以只可穿低lv/不用加智以外的裝備 防會較低
(2) 裝備法:這是依裝備而加幸 只要把幸加到下一lv裝備所需就可以了 防會比全智高 不過攻就比全智低
=========================================================
到法師加點了
法師在8lv就可以轉職 比其他職早2lv 技能點也比人多6點 不過在1轉 技能點可以說是沒點剩
先說說點法
一轉:
首先當然是用轉職送的一點去點魔靈彈(現在8LV)
(Q:為什麼要先點他 我想先加魔力淨化耶. A:如果這是你的分身 而且你有不少的經驗物 你才點魔力淨化先吧 因為如果沒有經驗物 你要用普攻來升LV法師的普攻是在1~5 所以是比用魔靈彈難升的)
之後就加5點魔力淨化 這樣打怪會快點(之前等mp回真的悶死了)(現在10LV)
當加了5點魔力淨化後就要加10點魔力擴展 這個技能可以令你每次升lv所加的mp增加.(現在13LV)
(Q:不加可以嗎 我想先加魔力爪 這打怪爽多了.A:這個技能如果你愈後加 你的mp就會比同lv的少)
當加滿魔力擴展之後就可以加20點魔力爪了 有了魔力爪後 打怪慢慢愈來愈好打了(現在20lv)
(Q:為什麼不加魔靈彈 多好看.A:魔靈彈有地型限制 魔力爪沒有 攻也比魔靈彈高 魔靈彈70*1 魔力爪40*2 所以正常也是加魔力爪)
之後請你先加5~6點的魔心防禦 因為你做超綠(21~30lv的組隊任務)打王用他 死亡率會較低(現在約22lv)
請把魔力淨化加滿 這樣就可以幫捕些mp水錢(現在約26lv)
之後剩餘的也加去魔心防禦 這是日後升lv所用 因為高lv打的怪一下可是幾百~幾千的 如果加魔力之盾的話 低lv時當然好啦 水錢用少了 不過你愈高lv就愈需要魔心防禦 而且可以去買+30防的藥
魔力之盾的價值就更低了(現在30lv)
一轉的加點:魔靈彈(+1)->魔力淨化(+5)->魔力擴展(+10)->魔力爪(+20)->魔心防禦(+6~7)->魔力淨化(+到16)->魔心防禦(+到20)
講講1轉打怪先去2轉
1~10lv 打綠蝸牛
11~14lv 打綠水靈
15~21lv 打肥肥
21~30lv 可做pq
24左右就可以試下打惡水(我升lv時還沒有 所以不太肯定)
25左右不想做pq可以去打綠姑和刺姑
好啦之後就講2轉啦~~~~~~
2轉第一點就當然係點魔力吸收啦 因為可以幫捕下水錢 (30lv)
之後就放30點去火箭(可以加返點瞬間移動黎去玩下pq 不過唔做pq就可以唔洗加瞬間移動 因為我講既升lv地方唔係咁常用佢)(40lv左右)
之後未加瞬間移動就加返 加左就開始加20點魔力吸收 滿左水錢用少好多(47lv)
之後就加20點精神強力 有左佢 之後升lv就會易左(54lv)
之後就加20點瞬間移動 愈高lv就用mp愈少同愈遠(61lv)
之後就加20點緩速術 火毒無得好似冰雷咁可以冰怪 所以就用呢招減低扣血機會(68lv)
之後個11點依你個人喜好所加(70lv)
Q:做咩唔用毒?A:毒最大既好處就係40秒怪一定得返1血(王和一些怪不會中毒) 而加毒的主要用途是打高lv怪 2轉毒不但只可打一隻 而且一定要第一下打中才有機會中毒 升lv沒有用火箭的快
不過3轉毒則不同 不但可以打多隻(只要在範圍內)所以跳lv打怪是容易的事 只要最後一下打得中就可以了
2轉打怪
31~34打屍姑/惡水
35~38去打利提/打幼獨角c(/去做35~50的pq)
39~50小企鵝王(/做pq)
51~70可以洗女神(51~70的pq)正常速度(2~3min)的經團也會比沒有加倍打怪的快
不想洗可以
51~63 打小雪球(51~53也會有小小miss 不過唔好買命中藥水 法師係因lv黎睇打唔打得中 和命中無關)
63~68可以去打三尾狐(之前有楓裝打 估下我打到幾多個xd~)
69~70也都可以小音響(記得用緩速術打 死亡機率小好多 一開始先同人一起打 自己打一層 佢打2層 慢慢先包圖)
2轉加點
魔力吸收(+1)->火箭(+30)->瞬間移動(+1)->魔力吸收(+20)/精神強力(+20)->瞬間移動(+20)->緩速術(+20)->11點你自己加
             or瞬間移動(+1)->火箭(+30)      魔力吸收和精神強力可以自行選擇加邊個先 最好先加滿其中一樣 因為精神強力在10lv之前也可以買藥加魔攻
好啦 到3轉啦   
3轉分了3個類型
主火和主毒 仲有一種係先火後毒
我就先講主毒(我用呢種)
第一點就加末日烈焰 咁就可以滿足一下 多年不能用大範圍的心願(雖然1lv仲係好細)(70lv)
之後就加致命毒霧到15點 之後放2次就岩岩好毒剩1血(75lv)
之後加3點魔力激發 加左之後就可以加到其他個2招(呢招對先加毒的暫時無用 因為幾高攻 都係等40之後一下秒xd~(76lv)
之後加1點的魔法封印 呢招對你之後跳lv打怪好有用(77lv)
之後點致命毒霧30點 終於滿啦 中一下 40秒之後一下死~(81lv)
之後就點魔法封印到19 這可以減少受攻擊的機會 減低死亡率的同時可以減少開支 仲有就係由於跳lv打怪 miss的機率會很大 被打的機會也會更大 用這招可以確保安全(87lv)
之後就點極速詠唱到11點 可以更快出魔法 到11點就會快2級出魔法 而且不會更多 所以就只點到11 (91lv)
之後就點火毒合擊到30點 攻擊力可是很高 為什麼不點末日烈焰來打最後一下呢 主要是因為出得慢 即使有極速詠唱 所以為了加快速度就不加末日烈焰(101lv)
之後末日烈焰&魔力激發加到30 就可以了(120lv)
最後一點就加去抗性吧(120lv)
主毒加點:
末日烈焰(+1)->致命毒霧(+15)->魔力激發(+3)->魔法封印(+1)->致命毒霧(+到30)->魔法封印(+到19)/極速詠唱(+11)/火毒合擊(+30)->末日烈焰/魔力激發(+30)->其他(+1)
升lv打怪:
71~75lv 打小音響
76~82lv打大音響
83~10xlv 可以去毒致命烏賊怪 一隻2500經~
93lv 可以試下打鯊魚 不過好易死 所以一定要小心 因為佢識消去你既魔心 一下無睇到就好易死
98~???左右就可以去毒骨龍了 雖然快不過如果有祭司就最好了
至於玩具城後面的 我沒有在那升過 所以不能給予升lv建議
之後就講主火
一開始就當然是加末日烈焰啦(70lv)
之後就加末日烈焰到30(80lv)
之後就加3點魔力激發(81lv)
之後就加急速詠唱11點 相信大家都知道末日是出得多慢吧 記得用這招~(85lv)
之後就點魔力激發到30 雖然mp用多很多 不過攻擊也提高了(94lv)
之後加19點魔法封印  (100lv)
之後就可以加火毒合擊到30了 這招打王可以很需要的 因為滿了有150 的攻擊力(110lv)
之後加一點抗性(110lv) 不想加 可以自由選擇加去邊
最後就加致命毒霧到30(120lv)
打怪方面
71~75lv 打小音響(/打白狼 藍獨角獅)
76~82lv打大音響(/打白狼 百烈)
80~1?? 打cd
90LV可以打冰翼龍.
100可以打骨龍
80~95 打百烈 多利百烈
90~95 打小女巫
95以上可以去打大女巫
p.s 由於我是加毒的 對加火的打怪可能有d唔岩 如果真係錯左請提點下
主火加點
末日烈焰(+30)->魔力激發(+3)->急速詠唱(+11)->魔力激發(+到30)->魔法封印(+19)->火毒合擊(+30)->致命毒霧(+30)->其他(+1)

最後就係先火後毒(先加火升lv 之後就用毒升lv)

一開始就當然是加末日烈焰啦(70lv)
之後就加末日烈焰到30(80lv)
之後就加3點魔力激發(81lv)
之後就加1點魔法封印(81lv)
之後加30點毒(91lv)
之後就加急速詠唱11點(95lv)
之後就點火毒合擊到30點(105lv)
之後就魔法封印加到19點(111lv)
之後就點魔力激發到30(120lv)
最後又係一點抗性(120lv)
打怪方面
71~75lv 打小音響(/打白狼 藍獨角獅)
76~82lv打大音響(/打白狼 百烈)
80~1?? 打cd
93~10xlv 可以去毒致命烏賊怪 一隻2500經~
93lv 可以試下打鯊魚 不過好易死 所以一定要小心 因為佢識消去你既魔心 一下無睇到就好易死
98~???左右就可以去毒骨龍了 雖然快不過如果有祭司就最好了
先火後毒加點
末日烈焰(+30)->魔力激發(+3)->魔法封印(+1)->致命毒霧(+30)->急速詠唱(+11)->火毒合擊(+30)->魔法封印(+到19)->魔力激發(+到30)->其他(+1)

評分

參與人數 2樂點 +85 收起 理由
遊俠翔 + 30 分數增減
+ 55 加分調整.補加分數

查看全部評分

回復

呢排好似幾多人post教學咁@@
等我得閒就整個聖職配點,衝等及能力分析見解先@@
回復 支持 反對

回復 #1 siukaihong 的帖子

唔錯唔錯
題外話.....螢你3轉左未@@?
回復 支持 反對

螢姐有冇玩其他ac~
回復 支持 反對

正想轉玩火毒 ... thx

==題外==
打心得都要串人 ...
回復 支持 反對

原帖由 samexe2002 於 29-8-2007 22:38 發表
唔錯唔錯
題外話.....螢你3轉左未@@?

3轉左啦...-   -

原帖由 健三 於 29-8-2007 23:21 發表
螢姐有冇玩其他ac~

有玩 e家玩緊刀賊
回復 支持 反對

叫咩名ar~~~~~~~~~~~
回復 支持 反對

原帖由 健三 於 30-8-2007 13:00 發表
叫咩名ar~~~~~~~~~~~

叫囧囧小蜜蜂
-------------------
更新左 應該仲有1 part就完 相信聽日完工
-------------------------------------------------
估唔到我個個無刀賊個個咁好......得10分........
回復 支持 反對

原來係囧字軍團
回復 支持 反對

原帖由 健三 於 30-8-2007 13:34 發表
原來係囧字軍團

嗯嗯 雖然個個只係我幫人升 不過最近都係玩個個架啦
回復 支持 反對