查看: 17164|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 2轉法師[僧侶]教學* [ JIMI出品 ] =)

恭喜晒大家 你已經2轉喇
如果你選擇左行僧侶呢條路既話
你就要睇下我呢個教學喇
本人有豐富既僧侶經驗[ 去到70LV咋/_\ ]
希望我既教學 可以幫到你*

首先 要講下僧侶既好壞之處
叫得僧侶 好處就梗係可以補血
但係壞處 就係攻擊唔夠冰雷/火毒高
但係唔使擔心 僧侶係1個組隊必有既職業
換句話黎講 玩組隊任務 一定有人組

廢話少講 開始教學

建議升LV方法

30-31LV 綠水靈任務 [ 最後1LV可以玩咋 玩埋去喇 ]
31-35LV 疆屍菇/野豬
35-51LV 玩具城101任務
50-71LV 女神任務
跟住就可以3轉LU =) 幾簡單!

玩組隊任務 係升得比較慢既 慢係慢在無場 要等個場
如果每次都有場既話 係升得最快
仲有 玩組隊可以升LV之餘 仲可以賺錢
點賺!? 玩組隊會有卷軸 抽到好卷既話 可以賣到好既價錢

建議升技方法

首先 僧侶既升技方法 幾廣下 不過最後都係升果D技
只係次序唔同 等我講晒唔同既方法再解釋喇
僧侶都係有6個技能 分別係 :

[ 20級 ] [ 30級 ] [ 20級 ] [ 20級 ] [ 20級 ] [ 30級 ]

今次升錯技既話 你就大獲喇 我都幫你唔到=(

有好多種升法 我建議係以下呢種

[ 升到15級 ] >> [ 升1級 ] >> [升到30級 ] >> [ 升到5級 ] >> [ 升到20級 ] >> [ 升到20級 ] >> [ 升到20 ] >> [ 升到11級 ]

當然 你唔一定要跟呢種升法 但係有樣野你一定要跟
就係除左聖箭之外 全部技都要升爆 而聖箭只係升1級 仲要係最後先升
點解升11級咁少 ? 因為佢無用 但係又有11點剩 先會升佢

我呢種升法 完全係按照我既建議升LV法黎升技既
玩組隊 [ 群體治癒 ]可以補血 又可以打暗怪 點可以唔滿呢 ?
[ 神聖之光 ]係加自己既物理防禦 呢個唔係重點
我地既重點係[ 天使祝福 ] 要升天使祝福 要先升5級神聖之光
[天使祝福 ]可以令到隊員既命中率 迴避率
物理防禦 同埋 魔防防禦提高[ 最高可以提高20 ]
又係玩組隊任務必要既技能
[ 瞬間移動 ]只係飛快D 遲D加都無所謂
但係最好升左1級先 因為玩101組隊任有用
[ 魔力吸收 ]可以吸取怪物既MP
如果為左慳MP水升慢D既話 唔介意你升呢招先
[ 神聖之箭 ]一招魔法攻擊 唔建議升
因為升到最盡都只係得70%既魔攻
當去到3轉果時 果招[ 聖光 ]仲好用
所以無咁既必要去升招廢技

祝你地3轉成功=)

若然大家有問題既話
歡迎係度發問 我會盡力去為大家解答

評分

參與人數 2樂點 +40 收起 理由
遊俠翔 + 20 分數增減
+ 20 原創內容, 將列入精華和加入置頂連結

查看全部評分

回復

其實2個合做一個會唔會好d呢
我估唔會3轉又開一個掛...

回復 支持 反對

30~70技能好像是121點 ,
都沒點完 , 怎能3轉 ? =[
回復 支持 反對

只得圖案沒技能名稱
而名稱係後面
不如放番係前面啦

另外二轉技能121點
除聖箭其餘五項滿的話
只用110點
聖箭應該係11點
或者直情唔升聖箭, 用晒11點升去一轉技能度
(補充幾句俾新手: 三轉聖光是群體技, 一次攻擊最多六隻, 屬性同聖箭一樣, 但聖箭每次只打一隻)
(如果只是個人練功, 用聖箭升可能比用群體治癒為慢, 群體治癒可以用來打怪, 一次最多六隻, 只限對聖屬性攻擊有效怪物)

另外
技能升的次序
我建議
1群體治癒  -> 1瞬間移動 -> 30 群體治癒
後來的次序都可以一樣

或者先升魔力吸收先再升滿瞬間移動
瞬間移動並不是太多練功地方用到
如果只組隊任務升到3轉
瞬間移動可能比魔力吸引先升

群體治癒必定先點1
因為用黎補血慳錢
升瞬間移動 1點 -> 用黎走佬, 趕船一流
因為法師本身唔會點用速裝
反正多1點群體治癒 唔會補得多好多
加瞬間移動的幫助可能仲大
回復 支持 反對

30lv first point point瞬間移動lv1 will better ,it was useful
30lv--->瞬間移動lv1----->群體治癒lv30------->瞬間移動lv20----->魔力吸收lv20------>神聖之光lv5----->天使祝福lv20--->神聖之光lv20---->神聖之箭lv11
i think that will be better and useful

同埋呢,你好似小左d點咁

回復 支持 反對

我31-35LV就唔打疆屍菇/野豬la升得仲慢

我31~35lv打惡水靈好過

點技能我覺得30lv點1點瞬間移動lv1----->群體治癒lv15----->天使祝福lv20--------->群體治癒lv30------->神聖之光lv20魔力吸收lv20瞬間移動lv20----->魔力吸收lv20------>神聖之箭lv11

我就咁點la
回復 支持 反對

原帖由 patrick818 於 7-10-2007 14:17 發表
只得圖案沒技能名稱
而名稱係後面
不如放番係前面啦

另外二轉技能121點
除聖箭其餘五項滿的話
只用110點
聖箭應該係11點
或者直情唔升聖箭, 用晒11點升去一轉技能度
(補充幾句俾新手: 三轉聖光是群體 ...

唔好意思,,我記錯左..聖箭應該係11級
無錯..法師2轉有好多種方法..
而我果種係針對玩101+女神而建議既
係組隊任入面 僧侶既職責只係補血 同埋 輔助技
所以我覺得群治係比較重要
同埋..預期用聖箭升LV 點解唔用魔爪?
當遇到聖怪果時 用聖箭 攻擊會提高
去到果時 點解我唔同補血黎打呢?
同埋..2轉僧侶 唔做組隊既話 主要都係打屍菇 天使猴 小幽 同埋 大幽
呢D全部都可以用群治黎打

趕船問題..如果你快手既話 跟住唔使用咩順移
搭船 買飛 禁人就得..你快手得既話 跟本無問題
慢既話 用順移都係一樣趕唔到

原帖由 siukaihong 於 7-10-2007 14:01 發表
其實2個合做一個會唔會好d呢
我估唔會3轉又開一個掛...

抱歉抱歉..
原帖由 我係new手 於 7-10-2007 14:14 發表
30~70技能好像是121點 ,
都沒點完 , 怎能3轉 ? =[

唔好意思..記錯了..聖箭應該係11級
原帖由 alvin9203 於 7-10-2007 14:17 發表
30lv first point point瞬間移動lv1 will better ,it was useful
30lv--->瞬間移動lv1----->群體治癒lv30------->瞬間移動lv20----->魔力吸收lv20------>神聖之光lv5----->天使祝福lv20--->神聖之光lv20----> ...

30LV果時升左1級群治 可以唔使再飲HP水 方便好多
至於升順移1級 就係用黎玩101打箱拎卡果時..霸法師洞
加上 順移只係行快D 未升夠20級 發揮唔到最大功效

原帖由 魂~ 於 7-10-2007 14:42 發表
我31-35LV就唔打疆屍菇/野豬la升得仲慢

我31~35lv打惡水靈好過

點技能我覺得30lv點1點瞬間移動lv1----->群體治癒lv15----->天使祝福lv20--------->群體治癒lv30------->神聖之光lv20魔力吸收lv20瞬間移動 ...

惡水靈得70EXP 而且多人打 同埋多人搶怪
加上 香港版會唔會出車箱都仲未知
但係野豬同屍菇好少機會會唔出住
同樣地 順移只係行快D 點解我唔係30LV果時升群治先呢?
起碼可以唔使食HP水
回復 支持 反對

群體治癒LV1唔會加得多LO我想講一樣發揮唔到最大功效,你用得技就要食mp水,咁咪一樣
瞬間移動lv1係101倒用泥汁卡會幾useful,雖然lv1 要哂好多mp不過係直得

回復 支持 反對

惡水是80exp的

而且趕路 用瞬移係好好 ,
唔知點解唔肯將果15點分1點出黎加瞬移 ?

加上 , 我諗無人會因為某怪圖多人搶怪而唔將佢落入升lv既地方 ...  
o係海怒斯 , 惡水圖係超易搵+有時會有圖都無人要 ~

總不能強行將玩既人限制住o係其他版吧 ...
唔通玩台版既就唔睇得 ? =[

回復 支持 反對

原帖由 我係new手 於 7-10-2007 16:10 發表
惡水是80exp的

而且趕路 用瞬移係好好 ,
唔知點解唔肯將果15點分1點出黎加瞬移 ?

hihi仲記唔記得我呀-,-
我會玩hk板later,你會唔玩呀?
回復 支持 反對