查看: 2196|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

【三國殺】問題【更新至19】

1。順手索羊要-1的馬定係+1的馬先可以對其他人用???
2。神諸葛亮的七星係唔係只有7個?用左就冇??冇得補返個七星陣???
3。咩叫翻面?
4。順手是-1馬,兵糧係味+1馬?
5。咩包有袁術?【林冇,火冇,風都冇】
6。EX牌係味得4張???
7。南巒王招禍首南入對佢不效,,之後個句話你是任何南入的來源,,意思係唔係當佢在埸上,,得佢可以用南入??
8。神關羽招武魂技單挑用到嗎?
9。一將成名的張春華絕情招技意思是什麼??
10。一將成名的除庶是蜀國還是魏國???
11.國家顏色是金色的就是主公?>
12。丈八蛇可以打到仁王嗎?
13。雷和火殺打到滕甲,,咁丈八呢?
14。張春華的傷逝技係出牌階段有冇話可以用幾多次??咁用無限次ok???
15。火諸葛能否被青虹劍無視??
16。于禁的毅重能否被青虹劍無視??
17。酒加普殺能否打到滕甲???
18。國太的甘露,,凌統能否被視為失去裝備??
19。夏侯淵的神速被視為什麼殺??能對仁王,滕甲等造成傷害嗎?
回復

1.無+1-1照可以用= =''
2.得7個,用左就冇。
3.翻面姐係Skip下一個回合。
回復 支持 反對

從樓主問題一可知,樓主唔識咩係距離...

出牌階段,對除你以外,與你距離1以內的一名角色使用。你選擇並獲得該角色的手牌(隨機選擇)、裝備區或判定區裡的一張牌。
回復 支持 反對

從樓主問題一可知,樓主唔識咩係距離...

出牌階段,對除你以外,與你距離1以內的一名角色使用。你選擇並 ...
零度之刃 發表於 26-7-2011 13:07

唔係呀,,順手只可以對左右2個人用的,,咁唔知裝左+1定係-1的馬就可以對左右4個人用嫁嘛,,因為馬係+-距離........................
回復 支持 反對

回復 4# 547055664

回復 支持 反對

假設有A-F 6個玩家....
A-B-C-D-E-F-A
cond.1-全場沒人有裝備/
A 用【順手牽羊】時,可以對 FB 使用
因為在沒有裝備馬的時候,所有玩家與其相鄰的玩家距離為1
cond.2-只有A裝上【-1馬】
A用【順手牽羊】時,可以對 F , B , C , E 使用
因為 A 裝備-1馬後,A 和 其他人的距離均 -1
cond.3-B和F裝上了【+1馬】,而A並沒有裝上【-1馬】
A用【順手牽羊】時,沒有目標
因為在B和F裝上了【+1馬】後,對A來說,A和F的距離和A和B的距離均為
cond.4-A裝上了【-1馬】,B和F裝上了【+1馬】
A 用【順手牽羊】時,可以對 FB 使用
因為在裝備馬的時候,【+1馬】和【-1馬】功能抵消了。A與其相鄰的玩家距離為1

清晰了點嗎?
回復 支持 反對

假設有A-F 6個玩家....
A-B-C-D-E-F-A
cond.1-全場沒人有裝備/
A 用【順手牽羊】時,可以對 F 和 B 使用
因 ...
tin1995 發表於 26-7-2011 21:03

謝謝你,,,,個d我都知,,我只是不知係裝攻擊馬定係防禦馬
回復 支持 反對

4:完全不明白
5:袁術為OL版獨有武將,咩包都冇
6:唔知
回復 支持 反對

兵糧都係-1(都話+1係用黎防守)
咩包都冇袁術,好似得桌遊志有連書送
好似唔係,好似得寒冰 仁王 萬箭(?)
回復 支持 反對

補充第6:
4張EX為寒冰,仁王,萬箭 and 閃電
------------------------
第五:
系唔系你記錯袁紹為袁術?
回復 支持 反對