查看: 24671|回復: 41
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] (恐龍)□■超偏門系 定人/摔人淺談□■

關閉 [複製鏈接]

□■超偏門系 定人/摔人淺談□■
早前準備了兩篇 今次一次放哂
(連同之前的貼地淺談)
相信好多人都中意玩山場(應該是只玩山場)
CAMP到人就爽丫丫
比人CAMP到就好唔忿氣啦
這是每個玩家都會經歷的階段(?)

講明偏門就梗係無咩人理架啦
不過 定人識多幾樣都無害既
當然E幾樣係定人 唔係CAMP人
----------------------------------------------
定人,最好都係自己玩得耐 慢慢累積技術/反應既
不過 定人除左(上)(Z)之後 仲有好多種架>.O
----------------------------------------------
第一種(上z)

大家應該都明e個
通常上z定人 接住抓人
表表者該是賽1吧-.-
不用圖吧!?
第二種(愛3/4,賽3專用)

指法(上) (上)(z)
最接近地下時用 可停止敵人行動(定人)
被擊中的人會朝玩家方向移動(強制)
之後 可接抓人/放技等...
愛3:

愛4:

**紅色箭咀為攻擊軌積 黑色箭咀為被擊中敵人會朝這個方向移動**
第三種(愛2/賽2/萊3/羅2)

指法(上) (z)
愛2/賽2/萊3/羅2都拿長形武器
共通點是(上)(z)可擊中後面的人
被擊中的人會朝玩家方向移動(強制)
之後通常接抓人
愛2:

第四種(拉2/萊2)

指法(上)(前) 快速(後)(z)(z)
大概是這樣......
感覺上就像強制把敵人拉到自己那裡
攻擊頗高的哦
拉2:

萊2:

定人與camp/卡的分別

要成功的camp/卡人 可以說是攻擊與
被攻擊的人互相配合的成果(?)
以上各個方法都不能camp/卡人
要camp/卡人就必須
被攻擊的人在中[定人]之前 按下(上)或是身處空中
所以 面對camp/卡是有方法盡量避免中招的
方法一(前前z)

在知道對手會用定人前 不要按(上)或身
處空中
直接按(前)(前)(z)就可破解 還可以打down敵人
方法二(抓人)

除了(前)(z)外
有膽識/經驗的玩家 可以按(上)(z)抓人
問題是要有十足的把握
不然會
被卡/camp
方法三(反卡/camp)

在知道敵人會卡/camp你之前 立即撓到他後面再按(上)(z)或抓人
方法四(火箭/貼地)

最直接的方法
用火箭/貼地逃走 100%成功
(詳情看之前的淺談帖)(廣告)
如有另外的方法 可告之 豐富本帖內容
下次
被卡/camp時 不要亂罵人camp/卡狗了
因為 有方法避免丫>.O

其實只要想多一步就能避免悲劇
反應快點 更能反敗為勝!>.O

敬請期待下次淺談>.O!
影片日後補回。

評分

參與人數 3樂點 +40 Bravo! +2 收起 理由
taxitaxi7 + 1 戰場上變數多, 學多幾門招式防身=] ...
S!u絕淚 + 20 感謝分享心得
小雪冰 + 20 + 1 我覺得定 / 捉人都唔係偏門野

查看全部評分

回復

冇影片是很難明白的 但欣賞你打咁大篇野
回復 支持 反對

這樣哦...
我仲以為大家都試過...
回復 支持 反對

對我黎講 要唔比人定既 而情況許可 (例如 對方冇出技黎定我 / 地形問題)
向反方向走就已經ok<- 毫無技術可言 但係又最簡單既方法...orz
回復 支持 反對

山場就咁-->-->走 分分鐘都會比人卡到(回憶慘況)
回復 支持 反對

太理論化唔知你up乜
而且有d地方好似有問題
回復 支持 反對

例如?
回復 支持 反對

期待你解説AP 應怎用
回復 支持 反對

方法一(前z)

在知道對手會用定人前 不要按(上)或身處空中
直接按(前)(z)就可破解 還可以打down敵人

前z有咩用?