樓主: timothy0623
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[IIDX] Beatmania IIDX 新手玩家遊玩導向帖(施工中)(最後更新日:15/2/2020)

對於初心者/新手而言, 首先最需要做的是能不看鍵,用手指去認知鍵的位置
這樣省卻了要一邊看屏幕,一邊看鍵按壓的時間,
做到看見屏幕能直接做出即時按壓鍵的動作.
因此所謂的 主流運指方法, 就是為了方便應對屏幕瞬間出現的notes讓手指做出即時反應的按壓.
對於初心者/新手而言,這無疑是最困難的第一步,
但是當熟習了以後,就不會覺得是一回事.
timothy0623 發表於 2014/1/27 23:22

正確
這個階段也稱作「認掣」
只要你開始認到邊粒掣打邊粒掣 你就會進步得好快

不過選好一個主流的運指方法也是很重要的
練哪一種也沒有所謂 總之最少都要練一種
假若沒有固定指法的話 現階段會覺得沒什麼問題 不過繼續玩下去會很吃力的
(我就是一個好例子

假若timothy大想把此回覆刪掉的話可以叫我
我再去下面回覆多次也沒差
回復 支持 反對

我已經冇印象第一首過既lv6係咩 好似係elisha N
相比MIRACLE NEETS N呢...elisha N都有CN不過反而唔算太亂
反而BSS之後既果段副歌就有幾長下既1beat
我試過比timothy大玩下 佢的確係覺得1掣beat好難
佢會好容易打亂左

如果有打開jubeat/RB既話
其實可以當做係STELLAR WIND ADV(jubeat)/HARD(RB)咁玩
一隻手跟拍子(1掣) 另一隻手負責其餘垃圾(2~7掣)
回復 支持 反對

六神大
lv8用黎開extra既話我反而可以比到好多意見
不過總會有d人打唔到lv8 唯有打住lv7拎100%黎開extra

我都有叫過timothy大去試下the smile of you (H lv7, A lv8)
不過佢話佢一向唔識打八分樓梯(何況八分雙樓梯)

HYPER 末端                                 ANOTHER 末端

HYPER 末端                                 ANOTHER 末端
回復 支持 反對

據說
LED很多曲子都是由1掣beat組成
不過你問我要打哪些曲子我又答不到出來
回復 支持 反對

回樓上六神大
黃譜面其實是叫作HYPER 不是HARD (或者簡稱H也可
(在IIDX內 "HARD"就是指那個扣血很快的紅血條gauge...嗯...

總之幫你改好了

(我不會說我之前試過把IIDX紅譜說成EXTREME
回復 支持 反對