打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 快過光可唔可以超越時空??

Originally posted by 魔靈兒 at 2006-5-8 18:54:

直上天堂..你的意思是死嗎= =?

但點解唔可以用一d物件造出黑白洞呢...那不是可以穿越嗎?

1)我的意思是宇宙都會消失 不是直通天堂還有什麼?(別跟我說地獄)
2)白洞同黑洞無關

[ Last edited by 呵呵^^(精銳左) on 2006-5-8 at 08:27 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 魔靈兒 at 2006-5-8 18:54:

直上天堂..你的意思是死嗎= =?

但點解唔可以用一d物件造出黑白洞呢...那不是可以穿越嗎?

利用銀河系的星際塵/星際物質吧
不錯的選擇 而且那些星際物質阻了我們的視線
回復 支持 反對

Originally posted by 1992wtk at 2006-5-2 18:04:
=.=...理論上可以...
什麼相對論說的~~當時間是光速,時間會停頓...超過的話...時間就往回走...

呢d都係佢諗出黎~
未證實都....
回復 支持 反對

Originally posted by 浪貓.貓少仔 at 2006-5-8 20:45:

呢d都係佢諗出黎~
未證實都....

好耐之前講左證實左lor= =....
回復 支持 反對

Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-5-7 23:06:

打錯了一字  是超光速
我也知道超光速是不可能的 前面說了
當速度增高時,時間會變慢,但是時間變慢是常有的事
如果要說時間變慢的原因  倒不如談"孖生了效應"的故事?

你打錯個[子]字..

但我覺得這例子不太好..
因為時間與生長速度是沒有關系的(在我的獨立時間觀點上)..汗

有人說黑洞就是白洞..
只是時間問題..
但所計的時間是我們的時間還是黑洞的時間?
回復 支持 反對

Originally posted by 呀怒 at 2006-5-9 09:48:

你打錯個[子]字..

但我覺得這例子不太好..
因為時間與生長速度是沒有關系的(在我的獨立時間觀點上)..汗

有人說黑洞就是白洞..
只是時間問題..
但所計的時間是我們的時間還是黑洞的時間?

死了 我常常打錯字...
我想應該是黑洞自已的時間
回復 支持 反對

愛因C坦﹏話過....光係所有有形體既物質既速度既頂點.....

e=mc^2 係坦坦用黎解釋光同能量同質量既關係......雖然我係太明.....但係剩係睇條式都知

e=mc^2  所以  c=(e/m)開方  ﹏而佢亦講過愈接近光速.....個物體就會將推佢既能量轉化為質量﹏令質量加大.........愈接近光速愈會難加速

所以要超越光速.......基本上就唔可以有形體.......(比如係靈魂)  
或者要做出足夠加速至光速既能量
(但係果d能量大約要 相等於太陽既能量.....即係冇可能......因為能量只係轉化唔會創造出黎.......如果做得出....應該要將一個星球左右既野完全毀滅......)

所以在快過光 超越時空之前......首先諗下人點可以冇左形體之後重可以生存

(除非有煉金術既人體煉成:::先分解後再煉成)

[ Last edited by ondogdoghk on 2006-5-11 at 11:38 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 豐乳同露 at 2006-5-2 05:50:
如果得,人有冇可能可以成受到呢??

根據呢個理論係得既
因為你快過光的話 就=係光前面
可以重新見到 之前的野
但係問題唔係人成唔成受到的問題
因為 根據 f=ma 加速先會有力 只要慢慢加都可以多過光速 但是力係好小
而問題係要去到光速所雖的能量
同 到左光速後 到 周圍空間的影響
係諗下你同野打落一d 軟的野到係會(粒)左
同一道理  當有咁大的能量係一件物件到
對四周的空間所帶呢的力係好大  好有可能將空間扭曲
好似虫洞咁的野
但係咁係要好大 好大的能量
差唔多=太陽撞太陽 bao_34bao_34bao_34
回復 支持 反對

Originally posted by zeron at 2006-5-12 16:21:

根據呢個理論係得既
因為你快過光的話 就=係光前面
可以重新見到 之前的野
但係問題唔係人成唔成受到的問題
因為 根據 f=ma 加速先會有力 只要慢慢加都可以多過光速 但是力係好小
而問題係要去到 ...

加O既力越黎越細..
就好似1+0.1+0.01+0.001........
加極都加唔到2..
光速係最快就係咁解..
回復 支持 反對

我想講下呢~~

「超越時空」係無可能做到架~無論係過去、現在或者未來

根據我有限既科學角度( 我對相對論無乜認識, 我只係讀過少少Physical Chemistry )

先從 「速率(速度) = 光速 ( v = c, where c = 3x108 )」呢個情況黎睇先,
根據會考物理力學某一公式 , 「動能 = 1/2 x 質量 x (速率)2 ( KE = 1/2mv2 )
一物件速率(速度)越快, 其動能亦隨之上升, 而且係以速率既二次方既直線關係上升
如果當物件達到光速, 大家都可以想像到其動能有多大
根據化學/物理解譯, 物体會係能量高的時候不穩定, 即簡單黎講, 其物体會變形之類
所以, 以光速郁緊既物体會處於極不穩定的情況下

呢到, 我想引用一經典理論 「 e = mc2 即 能量 = 質量 x (光速)2
呢個理論其中一個訊息就係
當一物件以光速郁緊果陣, 就會波動能
簡單黎講, 就係物品既質量全數轉化為波動能
d 中文我唔知表達得好唔好
in english, the mass travelling in speed of light would convert to wave
總之, 你地當係件物品唔會再有質量( =消失左 ) , 而佢地就係變左一種能量....

好累=﹏=唔打喇....
你地有興趣我先再打埋落去啦....要講晒要打好耐
回復 支持 反對