收起左側

[綜合討論] [ 技能特性 全攻略 ] / [ 部份術語 ] 及 [ 新手問題集 ]

Originally posted by 高松 at 2006-8-9 12:08:

應該說 賽普你要用證落去咩XD 賽高仲有二人三人證 點分??

"格"里斯"貝"恩<<隨你叫嘛 明白就可以~

但問題是賽高2 要2個人先落到去
3人要2個人先落到去
賽高無限人,為何要是8人?
難道7人就不可?
回復 支持 反對

Originally posted by 小神 at 2006-8-9 12:24:

但問題是賽高2 要2個人先落到去
3人要2個人先落到去
賽高無限人,為何要是8人?
難道7人就不可?

又開始罵戰了="=
其實叫咩都冇所謂啦...最緊要人地聽得明咪得lo
係唔係!!?bao_43
回復 支持 反對

Originally posted by 小小生 at 2006-8-9 12:49:

又開始罵戰了="=
其實叫咩都冇所謂啦...最緊要人地聽得明咪得lo
係唔係!!?bao_43

不是罵戰吧-.-我只是想指出錯誤
回復 支持 反對

Originally posted by 真希 at 2006-8-9 01:06:
簡單一點 就是 把 不同技能的 特性 說出來  (說廢話)
順便教一些術語
這邊所說的特性 是 包含技能 升級時的特別能力
就算不想看 但想回覆  也看看最樓下那幾句 (笑~)

雷矢-集氣完成後,15秒後若冇放出或未完成下一球o既集氣動作,身邊雷球就會全部散氣.
至於版主提到o既連鎖效果二,據聞方法如下:
法師A集滿五球雷矢,法師B位於法師A旁範圍一定距離時,
法師B就算只集一球雷矢,打出時亦會有五球雷o既效果.
由於我本身未做過實驗,所以暫未能證實.

雷擊-並無強制擊飛效果.
話說我拿石頭稱號當日就遇到路人雷擊師幫我,
睇住隻石頭一邊猛閃藍光一邊繼續衝埋o黎.

(喔.關於雷擊方面有人指正,呢段隱形...點解冇刪除線?...)

三種初級魔法o既分別:
冰予:多發性,每球均為單體攻擊,每發獨立計算打出o既傷害值,屬3擊「武器」.
火焰:單發性,單體攻擊,每集一球則增加倍數,發出時,傷害值為「單發傷害x集氣次數」,屬1擊「武器」,帶有強制擊飛功能.
雷矢:單發性,複數攻擊,單球只能打單一目標,每多集一球可增加同時擊中o既目標數量,但目標間距離不能太遠.
   屬3擊「武器」,傷害值固定為單發效果,但若聚氣超過一球時,則會以球數視為打擊數.
   舉例:集兩球,雖然打出後傷害值同單球相同,但會被視為已打中兩擊,所以集三球時,打中會擊飛.
   集多發而同時被擊中o既目標,所受傷害均為單發雷矢傷害值,不累加亦不攤分.

另外,魔法平衡要睇智力,但以智力200為上限,200以上均視為等同200論.
而魔法攻擊力本身就係以該魔法o既Rank去固定大小攻,
智力只係影響「平衡性」,亦即係打出o黎o既數字偏大定偏細.

以冰予為例,冰予F,攻擊數值係10~20,話知你智力破千,
打出o黎最大仍然係只有20.有爆的話就以暴擊Rank計返加成%數俾你.
不過,雖然話智力200係魔法平衡上限,但唔會話超過就冇用.
因為有o的稱號或魔賦會扣智,智力愈高,愈可以無視呢o的稱號或魔賦o既「副作用」.

然後,三支屬性魔杖,對於魔法攻擊並冇加成,
魔杖作用只係「冥想」時可以跑,同埋「中級魔法」必須裝備相對應o既魔杖先可以使用.

另外,裝備上o既元素屬性亦唔會對於使用魔法攻擊產生加成.
屬性係對於「作出物理攻擊」,「受到帶屬性物理攻擊」,或者「受到魔法攻擊」時先至會產生加成或消減作用.

補充:遇到「魔劍」唔可以用冰或雷打,佢會升級變大.

再補充:若要從升級提升智力,以角色年齡21歲是為最高峰(每級加1),其次係17~20歲同22歲(每級加0.75),
    15歲,16歲,23歲時每級加0.5,14歲,24歲每級加0.25,其餘年齡一概唔加.

[ Last edited by 藤井八雲 on 2006-8-9 at 02:39 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 藤井八雲 at 2006-8-9 13:13:

雷矢-集氣完成後,15秒後若冇放出或未完成下一球o既集氣動作,身邊雷球就會全部散氣.
法師B就算只集一球雷矢, ...

雷擊是會強制擊飛的
只是要等最後一下才會
例如儲一粒雷
引雷之後第一下就會擊飛
五粒的話
就會引雷之後第五下擊飛
回復 支持 反對

Originally posted by 藤井八雲 at 2006-8-9 13:13:
法師B就算只集一球雷矢,打出時亦會有五球雷o既效果.
由於我本身未做過實驗,所以暫未能證實.

事實,已證實。
(我做過實驗了XD)
回復 支持 反對

8個人 每人集5粒雷矢
請問打出黎係咪都係得 5粒既效果?
回復 支持 反對

唔該晒~~多謝你
回復 支持 反對

>雷擊是會強制擊飛的
火焰一樣都會- -+
雷擊都會吧=w=
(p.s.冰放3粒以上都會的(魔法pd無用!,就算放雷都沒用,只有火焰)

[ Last edited by 滅魔殺生丸 on 2006-9-20 at 10:14 PM ]
回復 支持 反對