查看: 2572|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[膠論]香港樂壇問題,日本樂壇,偶像...深入討論,大家入里啦><"

我想係呢個post度講下香港樂壇的問題,同埋成日講的"偶像歌手"...
歡迎大家發表意見^^

先講一下d人成日話偶像歌手得個樣吾曉唱歌,這只限於某部份歌手.
因為偶像=/=不會歌唱,只是他們相比起唱功,更注重外表打扮而已

講真,其實家下個個都睇偶像架啦...你唱得,但個樣都吾可以太差架,最低限度個樣唔可以令人反胃,吾係邊個會睇呀?

所以呢偶像並吾代表冇實力,得樣

日本何嘗不是也有很多偶像?好似leah dizon,morning娘,erika,中川祤子,kat-tun,smap...(J家的全都是...)多到數不清,唱功就...no comment

而好似A步,倖田,大塚愛果d...她們也是偶像派,但她們也會自己作曲作詞...並不只有樣子

而香港歌手最大的問題是不夠"全面"...好似歌神張學友甘,佢都吾識自己作曲作詞,單一的長處就是其獨特的聲線...因為甘,所以係香港識作曲作詞的歌手都已經比人叫做"唱作歌手"...

所以現在香港的偶像派更加不用想了...最基本...聲底都冇,不會跳,又不會作曲作詞...真係得個樣!!!唔知憑乜去做歌手呢?因為你有把嘴?
所以依家果班直情可以話吾係"偶像派",佢地只係"藝人"...

加上香港人又種意追星(盲目果隻...)

搞到有d明明有實力的歌手(例如Yui,絢香)都變到好似偶像歌手甘...

"Yui d歌好好聽架,我都唔知有乜好聽,但d人話好聽,所以好聽!!^^"
←我諗呢個應該係香港人的心態...- -

因為知道你地跟本係度盲目追星,所以d經理人就求其找個個樣符合條件既去做歌手...唉=.=

回復

你呢度又發
o個度又發

你想點?[[onion_43]]
回復 支持 反對

呢度冇人仲有果度lawXD
so simpleXD
回復 支持 反對

不過其實yui而家d歌真係越出越差.......

我都係鐘意佢得意加靚女
同埋佢作曲,填詞都ok既

do his best會唔會錯grammar[[onion_46]]

香港一日有黃柏高...一日都唔會係the finest hour
回復 支持 反對

改了topic- -

回上
paco我好佩服佢,吾識唱歌既都可以捧紅...
回復 支持 反對

Rurutia這種實力型女歌手居然還比M娘遜色..囧RZ
H!P的旗下的藝人都是樣子可愛所以才受歡迎的吧?

垃圾到我無法形容.
回復 支持 反對

M頭怪物係singer-songwriter但係好難聽
回復 支持 反對

你都無腦...你唔睇下外國,外國大把歌手樣衰啦,咪一樣搵大把錢
回復 支持 反對

回復 4# 的帖子

我覺得OK
回復 支持 反對

回復 9# 的帖子

數字仔你都開始鐘意yui啦[[onion_57]]
回復 支持 反對