查看: 55253|回復: 71
收起左側

[作戰技巧] [轉貼] 超級跳教學..(連跳)

轉至: SOC GAMING
作者: ShuuuN

相信大家都知道玩CS最重要的幾個方面就是槍法、意識、反應,當然身法也是很重要的

如果你沒練過身法那要學基本就很困難了。

首先要交大家的就是最基本的跳躍加速動作 - 超級跳

首先我們來認識一下超級跳

很多玩家對超級跳這個概念還不是很清楚

誤以為小跳就是超級跳,其實利用的連跳都可以稱作超級跳

起跳時,向左平移並且使用滑鼠向左轉大概30度左右      (Aimetty說: 45度比較好吧- -)

在落地之前按下右平移,然後滑鼠向右轉大概30度左右

在落地的一瞬間再跳起,這樣一直持續下去

而超級跳最重要的是你必須抓到落地跳起的那一瞬間

只要在跳的時候沒有抓到落地跳起的時間點

那麼累積下來的加速感就會不見了

超級跳要注意下列幾點:

(1) 首先把"跳"設定在滾輪上面     (Aimetty: 唔一定要既..可以就咁按space跳..鍾意既可以0.0)

(2) 在超級跳中,「向前」鍵是完全不會被用到的   (Aimetty說: 除了起跳前0.0)

(3) 在你每一次落地之前更換平移的方向和滑鼠轉向。

(4) 只要有一次節奏失誤,那麼你會失去所有累積下來的加速度。   (Aimetty說: lol 就要重新再來了...)

評分

參與人數 2樂點 +7 Bravo! +1 收起 理由
Peter9104 + 1 多謝呀!我終於學色咗啦!!
黑色彩虹 + 7 內容精彩

查看全部評分

回復

原來滑鼠淨係轉咁小角度= =
唔怪得我唔成功=.=
回復 支持 反對

講完我都唔會明
都唔會用,好似會行快好多
回復 支持 反對

超級跳行快好多嫁 果d可以跳到好高果個係咪用超級跳定第2種跳?
回復 支持 反對

(1) 首先把"跳"設定在滾輪上面     <--(  Aimetty說: 不建議使用!!  )
我說, 而家d pro kz player都將跳放左係滑鼠度
回復 支持 反對

你講得好復習...
而我想學點樣可以跳高d
回復 支持 反對

[quote]原帖由 BeSt`Ocean 於 21-8-2008 22:23 發表
(1) 首先把"跳"設定在滾輪上面      [/quote=
咁好囉-.-   你鍾意.....
回復 支持 反對

洗唔洗咁複雜...
唔知我果個同唔同你果個
我果個係按空白鍵加ctrl
回復 支持 反對

超級跳要有cfg 先會快..自己跳個d 同原速 一樣=/=
回復 支持 反對

好複雜咩 我覺得好易明
回復 支持 反對