樓主: Monkey.D.Luffy
打印 上一主題 下一主題
收起左側

對於外星生物一個睇法

可能尼斯湖水怪係地球以外的生物,因為唔知咩原因尼左地球...
回復 支持 反對

我好開心..我搵到一個同我諗野一樣既人=)
I LOVE YOU
回復 支持 反對

一定有外星人
對於外星人黎講
我地都係外星人
距地心目中 我地係好樣衰
我都覺得外星人好樣衰
回復 支持 反對

我覺得在廣濶的宇宙內。就算是有外星人也不出奇,他們不曾主動和我們接觸 
我認為是外星人在他們自己的行星到地球太遠 不夠足夠燃料支持到地球的旅程
或可能他們的科技水平和我們也是半斤八兩 先不說衝出他們所屬的宇宙 可能連他們
附近的星球都未去到 而另一個想法就是 他們利用高科技遠距離觀察我們 但由於只是看到我們未進化的祖先 他們可能有意讓我們自行發展 不想影響地球這個小星球 所以沒有和我們接觸
以上都是我的意見。

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
守衛~朗 + 2 意見詳細

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 淡然一笑 於 4-9-2008 11:09 發表
我覺得在廣濶的宇宙內。就算是有外星人也不出奇,他們不曾主動和我們接觸 
我認為是外星人在他們自己的行星到地球太遠 不夠足夠燃料支持到地球的旅程
或可能他們的科技水平和我們也是半斤八兩 先不說衝出他 ...

我地最好唔好用人類既慣性思想方式去諗外星人
外星人同我地既唔同唔單止在身體或者科技之上
更甚係可能如樓主所講 外星人 唔係我地所諗既果種"生物"
我地人類習慣用邏輯 但外星人未必一樣
回復 支持 反對

回復 16# 的帖子

當然外星人是我們難以想像到與他們現實狀況一樣,但是如果沒有想像力,怎令你自己相信有外星人呢?
回復 支持 反對

人類只懂得從自己的想法思考

例如 DNA
地球生物是使用DNA
其他星球的生物也一定是用DNA 嗎?
地球生物吸氧氣就以為世界上所有生物都需要氧氣

膚淺
回復 支持 反對

原帖由 LSM 於 27-9-2008 07:01 發表
人類只懂得從自己的想法思考

例如 DNA
地球生物是使用DNA
其他星球的生物也一定是用DNA 嗎?
地球生物吸氧氣就以為世界上所有生物都需要氧氣

膚淺

講得岩
人類永遠都只係識由自己既角度出發
先至令自己睇唔到其他野
回復 支持 反對

人類活左陽光低下,
外星人可能活在紅外線低下。
如果這個假設是對的話
那我們可能在地球上好少機會會遇見外星人
同樣道理,同樣的假設
外星人在地球上根本就沒有一個條件令外星人可以生存
所以,人類就誤解以為世界/宇宙上沒有外星人
因為,人類好少機會在地球上遇見
回復 支持 反對

同意樓主既睇法

現時科學家研究到有d虫連冇水冇氧,響太空到都生存到
但究竟外星生物係唔係真係響外星...
其實不如諗下外星生物只不過係人類所未知既生物
宇宙咁大,人類跟本冇可能做到全知
唔通真係好似E.T套戲咁咩- -
可能連月球都好多生物,只係人類唔知咁解
就連元素果d野,人類都不斷有新既發現..
可能遲d會發現到代替到生物生存條件既元素
其實水係唔係真係最重要,呢樣只不過係人類所想而已...
回復 支持 反對