收起左側

粒子撞擊實驗後果難料

原帖由 阿樂.Lok 於 13-9-2008 13:50 發表
人類就係咁..
以為自己好醒,,咩都控制到..
但係今次係關全球人類事..
d科學家就話冇事冇事..
你又未實驗過...點知有咩事發生!?

而家連自己地球既事都未搞得清楚..就去搞出面既世界..
你連地核都唔知係點啦.. ...

唔好講到除左班科學家其他人就唔洗負責任咁
而家所有既一切都係人類咎由自取
呢班科學家要做實驗的確有責任
但唔代表冇做既就可以置身事外
回復 支持 反對

原帖由 咒術師 於 14-9-2008 08:10 發表
唔好講到除左班科學家其他人就唔洗負責任咁
而家所有既一切都係人類咎由自取
呢班科學家要做實驗的確有責任
但唔代表冇做既就可以置身事外

同意~~
如果唔係人  d科學家就唔洗搞咁多野出黎
d人係到破壞地球
本身好好地  係要不斷追求物質既享質既享受
搞到個地球出現鬼死咁多問題
要搵野解決
你想解決既最好方法係 唔好再不斷追求物質既享質既享受
回復 支持 反對

原帖由 【迷╯SaM】 於 12-9-2008 12:51 發表

但係風險太大了,萬一失敗,真係唔知有咩後果

咁如果唔試右米係死~
回復 支持 反對

原帖由 97182367 於 14-9-2008 18:50 發表

咁如果唔試右米係死~

冇錯,唔做實驗,人類都一定會滅亡,不過佢做既話只係加速自己既滅亡.

人類的時代將要成為歷史了
回復 支持 反對

原帖由 [H]TT 於 13-9-2008 15:57 發表
每一個問題都需要去探索未知的奧秘
如果每一樣都被安全/守舊既問題困住的話
係好難去發現其他新事物
當然 有得必有失(好似鋼練咁 等價交換
其實如果佢唔做個實驗 又點知以前d理論係正確呢?
佢做實驗都係想知道結 ...

睇少D漫畫 對身心都有益

去探討新的未知唔應該摞全人類和地球做賭注

我覺得這完全是科學家為了滿足自己的求知欲,而忽視嚴重的後果遠遠超出了可以承擔的能力範圍

自己安全你可以忽視,但事情是牽涉到好多無辜既人,如果贊成這個實驗,只能說你自私+腦殘人士

這個實驗成功對地球對人類完全沒有好處沒有幫助,失敗的話......

粒子撞擊根本是膠 支持的人更是硬膠的
回復 支持 反對

科學定更係會話冇事

因為佢地為左實驗而實驗

事實上 , 了解宇宙起源對世界有甚麼用途?

而單靠一個實驗就可以令你知道宇宙起源?

甚至 宇宙是否真是有[開始]也未知道

說不定至今的理論都是錯誤

加上如何製造了麻煩的東西(黑洞 等)

滅亡的不只是人類 會連累其他生物

甚至干擾整個太陽系或更大的地區。

●風險

參與研究的科學家承認,實驗可能會在微觀層次,製造出超迷你黑洞,但因其體積極微小,根據霍金    的黑洞輻射    理論,很快就會「蒸發」掉,只會在極短時間出現

黑洞:
你可以估計到造出來的黑洞引力有幾強?

科學定可以排除黑洞[蒸發]前就把大區域毀滅的可能性嗎?

回復 支持 反對

其實點解要做e個實驗wo??
生活得好就ok了
回復 支持 反對

其實對於這個實驗的原因很疑惑,是為了甚麼而將人類的存亡作為賭注?

人應該向前看,既然宇宙給予了我們生命,那我們就應該向前看,而且,就算得知到宇宙怎麼產生對人類有甚麼幫助?我實在想不出.
回復 支持 反對

我認為粒子物理對人類好有意義
至於個實驗
我就認為沒咩問題
回復 支持 反對

用全地球人既生命做賭注,跟本就是白痴

正如你去買波,都唔會用哂成副身家去賭啦

好多人話人類係抵死,講到人類唔應該生存係世界上

人類同其他生物生存係世界上係有價值,

多一個人類就減小人類滅絕的機會

而且有好多科學家,環保團體都正在保護地球

如果大家有去超市買野,膠袋都要錢,同轉埋環保膠袋

人類文明有多年歷史,如果因為尼件實驗導致人類文明滅絕

更加唔應該做,愛因斯坦,愛迪生,炎帝,炎黃子孫,華陀,李時珍的發明,偉行,都因為尼件事白費
回復 支持 反對