查看: 6508|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[作戰技巧] [原創] CS Online攻略-操作篇(適合絕對新手)

呢排見到好多唔係好識玩CS既人(唔係好識拆彈等),因此特意在此同新手分享下簡單操作
相信熟練CS既人都對以下操作都瞭如指掌,所以只討論下主要操作

CT/T通用:
Q-切換之前的武器
R-換彈
Z-標準無線電
X-團體無線電
C-回覆無線電
G-掉下手上的武器(主,副槍)
F-開/關電筒
N-NIGHTVISION(夜視鏡)
B-購物選單
V-顯示/不顯示隊友名字
,-購買主槍械彈藥
.-購買副槍械(即手槍)彈藥

以上個d應該大家都識架啦,不過以下操作就是最多新手不懂
e-動作(開機關/門-如PRODIGY的電動門及OFFICE CT對出的大閘 , CT拆彈-就是很多新手都不懂的(個個都衝埋C4度用刀仔片下片下xD),還有 對話-即拯救人質(要求跟隨你/留在原地))
k-語音對話
ENTER-文字對話(全部)
(經常見到好多已死亡既玩家用上述對話向依然未死的玩家"提水",但是就算你"BOMB B!" "出面有人",佢地一概聽唔到,因為死左既玩家,講野得死亡既玩家聽/睇到,而未死玩家,則未死既所有玩家都睇到,語音則該隊人聽到)
SHIFT+ENTER-隊伍對話,顧名思義,得同隊人睇到你打字
ENTER後打/c - 軍團對話
ENTER候打/t 玩家名字 -密語
SHIFT- 走路,非常有用,能去除腳步聲,但走路比普通跑步移動得比較慢

希望能幫助到新手
回復

全部copy出尼開個post
之後+左d野咁就一個po!?
回復 支持 反對

講野可以唔用k-,- 可以教嫁 多謝你教新手 ( 我
回復 支持 反對

按→ , . 買彈係唔係一定要一般模式先得,同埋係唔係要去出生地按?
回復 支持 反對

@@對我們e d新手很有用..有很多key都唔知
回復 支持 反對

係設定果到都有曬la -.- 洗鬼post -.-
你係果到抄番黎@@??
回復 支持 反對

全部都同cs1.6 差唔多
回復 支持 反對

其實...

其實點樣操作唔緊要,只要你清楚人地嘅心理就得嫁喇!!
如果你第一場比人喺A點camp死,第二場佢都會去番A點,因為佢喺果度吃過甜頭!!
所以你可以抄後路黎camp番佢,咁你就可以令佢下一場唔再喺果個位度!!
其實camp得人嘅,通常都係d得番好小血或者係一d新手,佢地只係識camp人!!
所以如果你唔想比人camp嘅,重有一d方法,例如倒後行(按s),『之』字型咁樣行,咁就會安全好多喇!!
如果你怕人地用衝鋒槍同你正面交鋒嘅,你就可以用番衝鋒槍同佢死過,不過你最好買定個手榴彈先:→先買手榴彈+衝鋒槍(b3,2/b3,4)都ok→先把武器換成手榴彈,見到敵人就先搵定個黑位,等佢唔為意果陣,一野掟過去,之個就用衝鋒槍衝上去,如果唔好彩嘅,可能得番幾十血,如果好彩嘅,可能唔洗扣血!!如果人地有兩個人,都係咁做,只不過你要用shift(慢行)然後就一野掃過去!!
如果你用開狙嘅,一定知道咩係後坐力啦,其實後坐力都可以好好利用嘅!!如果你把槍喺左手,後坐力會令到你把槍嘅準星向右上移,用右手嘅就會向左上移。如果你用左手嘅,其實只要你用狙描人地嘅身嘅左上部(唔好太上)!!如果你用右手嘅,其實只要你用狙描人地嘅身嘅右下部落(唔好太下)!!
呢d野都係比d新手睇嘅!!
回復 支持 反對

回復 8# 的帖子

camp人冇用囉^^剩係識camp技術你不如唔好玩^^做1個垃圾剩係識..camp有用嗎??
回復 支持 反對

咁你比人camp

又唔想比人喺果到camp多次,米咁就囉
回復 支持 反對