查看: 3085|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

歐洲大型強子對撞機受損 將停止運轉兩個月

歐洲大型強子對撞機受損 將停止運轉兩個月
(法新社)9月20日 星期六 21:05

(法新社日內瓦二十日電) 歐洲粒子物理研究中心今天表示,該機構新啟用的大型強子對撞機受損情況超出原先的想像,至少將停止運轉兩個月。
研究中心發言人吉里斯表示,專家已經進入大型強子對撞機內部,檢查損害情形。這部機器才剛啟用,就因受損而停止運轉。
吉里斯說,受損的部分必須加溫到絕對零度以上相當溫度,才能夠進行維修,因此必須暫時關機。
他表示,由於這部龐大機器兩極間的電氣接頭故障,導致液化氦洩漏。

之前個個人都驚呢個實驗一有事就會世界未日,衣家真系有事啦,但結果又系吾系大家想像中甘呢?而2012年又系吾系真系世界未日呢?
呢個就交俾大家想啦!

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
守衛~朗 + 3 感想

查看全部評分

回復

佢未撞
佢只係放左一束粒子束

一束都壞機

如果佢撞左我覺得佢控制唔到後果
回復 支持 反對

如果它不壞,繼續對撞的話,那後果可能不堪設想
回復 支持 反對

投放30億 , 動用人數不明 , 制造時間20年...

一束粒子束都壞機了...

那20年和30億是白花的?

別說對撞了...兩邊的粒子束能成功放出就好運了...

對撞產生的黑洞是小型...誰會信啊...

一束粒子束都控制不了...超好笑..

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
守衛~朗 + 3 意見詳細

查看全部評分

回復 支持 反對

生死有命..
我都係想睇
部機最後會點....
產生黑洞?
回復 支持 反對

超...果班人話無事就無事架啦    如果真系有事  死既到系佢地死先

依次既實驗系為左搵番地球最原始既粒子.....我諗佢地系想整第2個地球出黎
回復 支持 反對

原帖由 Ming^^ 於 23-9-2008 21:10 發表
超...果班人話無事就無事架啦    如果真系有事  死既到系佢地死先

依次既實驗系為左搵番地球最原始既粒子.....我諗佢地系想整第2個地球出黎

呃...好像是宇宙的原始粒子

回正題,這個實驗根本只靠一些科學家的理論來作安全理由,但事實證明,他們連對撞機的承受量也不清楚.
這還要繼續進行的話,後果不堪設想.
回復 支持 反對

如果霍金個理論係假既...

咁地球就會XXX (全家食橙)
回復 支持 反對

原帖由 ROCKS 於 24-9-2008 10:56 發表
如果霍金個理論係假既...

咁地球就會XXX (全家食橙)

很久沒見你了~

我認為霍金的理論並不可信,甚麼宇宙論,他上過宇宙研究嗎?甚麼黑洞論?他有進過黑洞嗎?

個人認為,霍金只是個作家.

而且,最近在維基的資料裡發現霍金喜歡................看脫衣舞表演(據說是為了研究)=.=
回復 支持 反對

原帖由 ken456654 於 24-9-2008 11:52 發表

很久沒見你了~

我認為霍金的理論並不可信,甚麼宇宙論,他上過宇宙研究嗎?甚麼黑洞論?他有進過黑洞嗎?

個人認為,霍金只是個作家.

而且,最近在維基的資料裡發現霍金喜歡................看脫衣舞表演(據說 ...

我都係咁話
佢d理論信唔過!

不過最尾果句冇乜關係吧-.-!
回復 支持 反對