收起左側

[綜合討論] 點先可以對數學產生興趣...

唉....我數學幾叻都冇用 中文閱讀卷成日唔合格
回復 支持 反對

數學都有好多方支
你溫d有得意ge分支
再有淺入深..睇多d多d
回復 支持 反對

要有成功感才行。
回復 支持 反對

0.0樓主首先要夠訓先...唔係你冇精神聽書係培養唔到興趣@@要培養到興趣...係呢一科有好大既成功感同埋滿足感係一個頗為重要既因數~本人suggest你呢可以先做多點練習<easy的喔0.0>,之後你可以做d有挑戰性...有唔明係好事....唔明就要即刻問人<當然最好係你諗左先問...咁會好好多>,當你識計個條數之後你會有d成功感同埋滿足感....再計多d難少少既數而你最後又解決到既....咁你就會覺得其實自己係呢一科都唔係咁差家咋=]
呢個方法係要d時間既.....樓主你仲可以得閒睇多d關於maths既書....都一樣可以培養家=]
另外,有d野要提醒既就係....你只係不斷做練習對你既幫助係好有限.....同埋去到最後可能有反效果....最好就係你幾時都係到think,特別係d算式,因為think會令你印象深刻d,同埋諗明左你自己又會對呢一科更有興趣....
再提多你一樣野,test/exam個陣唔洗比太大壓力自己,比多d信心自己,呢d野睇落係好悶,聽都聽到厭,但呢兩句野係無錯,因本人都親身體驗過0.0到時你個result係好既,咁你一定對呢一科好有興趣=]
希望幫到樓主你啦=]
回復 支持 反對

成功感係興趣既源動力 叫你呀sir出d test出淺d可能有幫助
o乂o 發表於 30-5-2009 01:36

有可能嗎0.0?不過我都希望可以XD~
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

唉....我數學幾叻都冇用 中文閱讀卷成日唔合格
qeot2000 發表於 10-2-2011 00:54

同志同志=]但我就唔去到fail~你要比d時間去睇書呢0.0
回復 支持 反對

睇數學史書,幾有趣的,會令你喜歡數學
回復 支持 反對