查看: 8597|回復: 34
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[作戰技巧] 足球模式戰術與技巧心得(後衛&前鋒技巧完成)

本人會同大家講足球模式既戰術與技巧,人數為5打5...
首先同大家講講職位...
前鋒:4-5人既話至少需要2位
前鋒最需要的技巧就系要扭人與和接球
前鋒最需要扭過後衛...
扭過左,就可以同守龍1對1,咁就超易入ball喇@@
進攻時要多啲傳ball,咁班後衛就玩死喇@@..
當我地防守既時候 就企系中線度 等後衛or中鋒的傳ball再次進攻
假如攻我地既人太多...就要有人入去幫幫手
一定要保持1人系中場等ball
在強化上面既比例系2:1:2(每加2lv攻同速就要加1力)
因為有時要打下人...

中鋒:4-5人至少需求1位
進攻時,中場要企系前峰後小小,因為要取得中前方既控制權,以繼續保持進攻
防守時,中峰要同後衛一齊守住
所以中場要好靈活,攻守都要掂
攻時中鋒要搵到個最好時機傳ball.
假如2位前鋒比人mark死晒,咁就可以自己黎/傳後
ball飛左出黎要即接,以繼續進攻
強化上建議平均分配(1:1:1)

後衛:4-5人至少需求一位
後衛最重要的職責就系將禁區既敵人一一擊退並且要有好既打人/控球能力
後衛既工作可以令守龍輕鬆啲(其實守龍好難)
後衛是防守上最重要既人
記住千奇咪比啲前鋒fake左
如果吾系守龍有難orz
在進攻的時候可以稍微向前...等中鋒系傳球上更輕鬆
在防守的時候必須要不斷mark人/搶波
拎到波要即傳...如果吾系有機會比人搶ball
在強化上建議3:2:1
咁搶ball就易啲;)

守門員:只需一位
守門員最重要就系防守住特殊射門同守住後衛守吾住既ball
配合後衛就得到完整守備
守龍拎到ball時,可以稍稍停下(安全ge話)
等各人回復返佢地ge位置,作重整隊形之用...
在強化上1:2:1
附上進攻同防守圖1張

以上都系廢話...正題開始...(我大多數會教單人匹馬既攻擊..)
有人問我..前鋒要點扭過後衛呀...??
有幾個方法:
1.不停咁行左,行右,行左,行右
後衛亦會跟住你行,但系佢既反應會慢啲(因為佢只系跟住你)
行左,行右直至佢過黎打你/你同佢既距離變大
立即加速咁行...(佢在左你加速行右,佢在右你加速行左.)
2.向前踢ball(賤招)
向前踢走個ball,後衛在你前面,佢一定會比你更早拎到ball
但系你只要加速(其間吾好打佢)
直至佢拎到ball之後先打佢...
咁佢就..A_A(加速打+背後打+打拎波=扣超多血)
吾死既話你可以將足球大力咁踼落佢度...哈哈A_A
3.向上踢ball(賤招)
將準心向上然後踼...
啲後衛以為你傳左ball...
就會走左去其它地方...(其實個波系你上面)
原地接返xdd(假如有隊友e招效果更佳...xdd)
4.S型走
當要扭過好多後衛時
用加速S型跑
然後搵空隙插入即射
5.向下射波
當同守龍1VS1時,佢出左龍
咁你可以準心向下,右鍵射ball
咁就笠死守龍喇...(假如跳起會變彈地ball)
假如同龍太近,就會中柱
中意既扭過守龍再射is ok..
6.突然平移(thx for dreaful提供)
當後衛黎到時突然+速向左/右...平移效果更佳
PS:所有前鋒射直線波必須跳起(跳射)
如果吾系會中柱(各位可以試下)
想笠死除外

後衛&守龍一向被視為最吃力不討好+最重要既崗位
前鋒既攻擊,最好系佢入禁區前化解
因為第1次比佢扭過仲有第2次機會系禁區再黎
後衛防守方法有幾個:
1.狂mark入左禁區既人(死跟佢;>)...
2.假若前鋒想扭你的話
你就吾好沖過去,只需要企系佢前面.
佢好難過到你.假若佢用行左,行右個招既話...
你可以小小,小小咁行過去(快而不急)步步進逼
3.後衛在禁區內要多禁shift...防守效果更佳..
4.對付向前踢ball依招,後衛可以向後打1打前鋒以拉開距離再拎ball...
5.對付向上踢ball依招,後衛可以望下條友系咪向上望梗..系就等佢拎完ball即打...

情境篇
我會列出足球模式常見既情境
列出建議解決方法
情境1
你是:後衛(灰圓)
隊友:守龍(黑圓)
支援隊友:中場(5-10秒後到達)
敵人:前鋒x2(紅方)
處境:前鋒既攻勢再一次被化解,而負責key波既中場亦被敵方既2位前鋒打死...敵人由兩側進攻,你既處境非常困難,系中線既你假如打拎波嗰個,佢就會傳比另
外一名前鋒...就會同龍門1vs1...吾打就會比佢直入...見圖(綠小圏為ball)

建議方法:
先退後至禁區,因為入禁區前兩位前鋒距離會收窄,直至

即刻沖去打拎波個個
然後佢會傳波比第2個
立即+速去搶(因距離收窄左,可以搶到的...)
假如前鋒2再傳
同樣做法...(我相信中鋒已到=])
打住咁多先
各位歡迎加我cso:小餅ovo<-後衛+半桶水守龍(我前鋒ok既= =)
歡迎題問;)

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
叔火相傳 + 20 精彩

查看全部評分

回復

唔差.....洗唔洗要KEY波佬??
回復 支持 反對

GD 你是值得我加分SOSAD
第一次加心得分 就係你(拍手
回復 支持 反對

咁既好POST 無人回-.-
回復 支持 反對

本人會同大家講足球模式既戰術與技巧,人數為5打5...
首先同大家講講職位...
前鋒:4-5人既話至少需要2位
前 ...
33層鬆化餅 發表於 5-7-2010 22:59
我原本都想打足球既心得,但係你搶左,囧,不過唔緊要,我幫你+返一二點,守門員果到,就如果你見到有敵方過哂所以人,龍門就要出泥,一定要對正佢,唔好比佢起到腳,如果佢起右邊同你單刀,你就要出泥,對方一射你就小跳,禁樣接波就比較安全,正中間,你就要睇天的安排,如果真係禁,你就要出去禁區出面搶波,因為如果唔係射得好大力,你就有機會返反去接波,禁樣比較好,仲我建議係,3,1,3比較好,因為龍門要接技波,要扣好多hp,所以hp就唔洗死,你死左就會比敵方有機可乘
回復 支持 反對

乜都假,實用才是王道,
唔通個個場都比呢個網址人,
叫人睇曬先開場?
回復 支持 反對

唔差.....洗唔洗要KEY波佬??
kentam1996 發表於 5-7-2010 23:29

中場正系KEY BALL佬
回復 支持 反對

乜都假,實用才是王道,
唔通個個場都比呢個網址人,
叫人睇曬先開場?
stkchi 發表於 6-7-2010 09:48

我介紹下崗位姐....
等人知道自己要做啲咩...
你見到有任可團隊合作成分系個P0ST咩??
回復 支持 反對

試下玩大球場 11vs11  有5個後備xd
回復 支持 反對

前鋒---力要最多,先射得又高又遠,敵人難以防守
          血唔洗點升,因為死左可以復活
          有中鋒傳球給前鋒的話,敏捷可以省下,因為接球後前鋒便可以射(力多射球遠),而且前鋒唔洗點回防,走唔多
回復 支持 反對