查看: 34479|回復: 128
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[轉載] TP[團戰]教學

TP 就是 Team Practice (團體的練習)

詳細解釋: (由HKTP團隊轉的)
基本觀念篇

A. TP 就是 Team Practice,團練的意思 (在外國稱為PCW, Practice Clan War)
TP跟mix不同,TP講求戰術的運用,隊員之間的Cover及合作性

B. 每次TP時,每邊都應有1名指揮官
每名隊員應聽從指揮官的指示
(或者你唔明點解指揮官要這樣plan,但請跟從指揮官的plan。他的plan總有佢的原因及計劃)

C. 所有的一舉一動都必須用mic(麥克風)回報,聽到一點點聲音也要主動回報
由於要報位,所以必須把每個地圖的位置名記好
另外只可用mic講有用的野(唔好開mic吹水),否則會影響你自己及隊友聽聲

D. 你殺多少人並不重要,就算1個回合裡面你幹掉了5隻,但最後的結果是輸,你的Frags數只是滿足你自己的虛榮心;在TP中,贏1個回合才是最重要

E. 打TP切記要打完整場,千萬唔好中途自己走或叫人sub,這對打緊既人造成好大干擾

============================================
基本備戰篇

A. 打TP講求槍法、sense及plan
槍法唔應該係TP既時候練,TP係練plan及sense
而打街場既時候就可以練你的反應

B. 多睇demo,教學短片係必要的
從demo中你可學到點camp、plan、sense、丟generade既技巧等等
以下係穿牆教學:
De_dust2 http://www.youtube.com/watch?v=9L6cr6Rz_GI
De_train http://www.youtube.com/watch?v=A-3XGFvm5Ek
De_inferno http://www.youtube.com/watch?v=MNk00ycBTX4
De_nuke  http://www.youtube.com/watch?v=zMZ52Bh5xiw

C. 打之前記得set好曬你的mic、滑鼠及一切設備,唔好開打先要其他人等你

============================================
實戰新手篇

A. 養成槍頭準星永遠對著敵人上半身的習慣,不論是你在移動中,靜止中,記住...地上和隊友身上不會有什麼驚喜在等著

你必須無時無刻將槍頭準星描著有可能出現敵人的地方
(當你槍頭準星向下望地下或隊友時的時候,可能你已經被人打死左都唔知咩事)

B. 當慢打侵入敵陣或camp的時候,就要時刻保持寧靜
千萬唔好無謂地換槍,換子彈,跳,掉c4在地上,行兩步走兩步
(這些都會發出聲音,讓敵方知道你的存在,同時曝露左你的隊友的位置及破壞了整隊計劃)

C. 當要快打rush的時候,就應該一齊rush,千萬唔好跟不上你的隊友
(其他人rush左,你還在後面慢慢walk,你就錯了)

D. 任何時間盡量保持移動,不論你認為現在站的地方有多安全,固定在某個地方等於敵人眼中的箭靶

E. 儘量跟隊友一起行動,就算你陣亡,隊友也有機會幫你報仇,或者是你也有機會多Pick個幾隻;同時避免1v2或更多的情況出現(除非你是救世主有不死之身,否則你都係被sm吧)

=============================================
實戰初階篇

A. 每個回合開始前都有12或15秒freezetime,謹記唔係第1時間就買槍及其他設備,而係應該先去報錢
報錢係非常重要,好讓指揮官決定該回合的計劃及、是否買槍或是eco
(買槍應全隊一齊買,1個買、1個唔買,那就無意思,亂買必輸;eco指唔買任何槍或設備)
先講講報錢: 如果你有2000,就打20,8500就打85,總之永遠減去最後兩個數字地報
另外,謹記報錢用messagemode 2(隊友頻道),唔好俾對方知道你的金錢狀況

B. 買槍既時候,要買傷害力高的槍(m4,ak,awp),盡量避免有錢仍買mp5
買槍既同時,其實一定要買避彈衣及應買generade及kit(CT)
例如做ct得3600,唔應該買m4,因為你會無避彈衣,勁容易死
你最基本應該買famas+避彈衣

C. 好好運用grenade(HE,Flash,Smoke)
如果只靠兩支槍去攻或守贏,就困難
應好好運用HE,Flash,Smoke
最簡單既係dust2 一齊HE炸zz,smoke 中門;inferno 攻b 先去閃
(記得HE放開保險掣就盡快丟走,唔係既話你死個陣,個HE掉係地下,炸傷隊友)
(Flash閃千萬唔好teamflash(tf)到自己人,丟之前注意隊友的位置,避免tf)

D. 如果地上有awp,應拾起awp(awp貴+傷害力極高;除非你個隊無人識用awp=.=)

E. 任何時候不要跟隊友站一條直線,這是一種危險動作,因為一來你擋住了自己或隊友的視線,二來就是你們很有機會被敵人串燒

F. 當你個隊贏既時候,千萬唔好輕敵;輸既時候唔好氣餒,要諗下點樣扭轉局勢;
每次打完緊記要檢討自己的打法有無問題,好同壞都要知,咁先有進步

G. 如果整隊人只剩下你,並要1v3以上,這個時候你應該保槍,唔好去打(手槍局唔計)

評分

參與人數 6Bravo! +6 收起 理由
mickeymayu + 1 多謝咁詳細教學:)
jason121896 + 1 對不起,我本來想比十bravo你的,可是只比得 ...
johnleung_0716 + 1 thx~
ls006493 + 1 非常實用
kissopen222 + 1 不錯的教學

查看全部評分

回復

其實係咪教人打團戰-.-
回復 支持 反對

其實係咪教人打團戰-.-
HappyLoving 發表於 30-10-2010 09:57

正確黎講係
回復 支持 反對

R.I.P HKTP T___T
324大哥T^T
回復 支持 反對

有用,但唔係打開的人一定唔知你UP咩
回復 支持 反對

似wor,你係324到拎返黎lol?
回復 支持 反對

似wor,你係324到拎返黎lol?
peterwinwin1 發表於 30-10-2010 23:58

嗯,問左324
回復 支持 反對

R.I.P HKTP T___T
324大哥T^T
小雨雲! 發表於 30-10-2010 21:51

yes,rip too
回復 支持 反對

嗯,問左324
oscartsecn 發表於 31-10-2010 11:20

HAHAHAHA,係bor,你係邊個
回復 支持 反對

HAHAHAHA,係bor,你係邊個
peterwinwin1 發表於 31-10-2010 11:32

你第6次問我,我係nG.
回復 支持 反對