打印 上一主題 下一主題
收起左側

買噴罐一問

最近小弟想認認真真咁整返部靚既模型,又聽到D FD同我講話買噴罐咁話,聽左之後,我就想買返幾罐黎噴下啦,我知道大約30蚊左右一罐,但係我係其他討論區聽人講一罐噴一次就無晒(成個A/B/C/D咁噴),係唔係真嫁!?同埋呢咩牌子既噴罐好噴D呀!?
第一次玩噴罐,有錯唔好插我><
回復

快唔快用哂都係睇你點噴/噴幾多
模型舖常見既牌子都係郡氏同雙星
回復 支持 反對

最近小弟想認認真真咁整返部靚既模型,又聽到D FD同我講話買噴罐咁話,聽左之後,我就想買返幾罐黎噴下啦,我知 ...
lamchunghon 發表於 17-2-2011 23:59

成個abcd咁噴+話....d水口點算=.="?
你會打磨    d色咪又會冇左. . . . (個人玩開一件件打磨完之後噴的
回復 支持 反對

同埋呢咩牌子既噴罐好噴D呀!?

雙星好似大罐d,平d,但據我所知雙星初期果時的工具是for軍事模型
而且你想砌到好似小矮人果隻MG Exia今一定要用噴筆,同埋要有一定課金和技術

個人比
(成個A/B/C/D咁噴),

水口我個人用400號打磨,然後再用1000號打磨,最後用眼鏡巾抹[令]佢
手藝好不好要看你自己的EXP

最後:剪完,打磨,先噴 !!
    成個abcd咁噴+話....d水口點算=.="?
你會打磨    d色咪又會冇左. . . . (個人玩開一件件打磨完之後噴的

佢說果種砌法似笨大新出果D模型(如RG),將模型的水口收埋左(如MG God /Master Gundam)
不是不行,但個人認為只適用於骨,尤其是RG的骨(可噴黑鉄色),但不必要的話不要今做,又哂油又末必可以全部噴哂

總結:想認認真真咁整返部靚既模型你要的課金一定超過10000HKD
回復 支持 反對

雙星好似大罐d,平d,但據我所知雙星初期果時的工具是for軍事模型
而且你想砌到好似小矮人果隻MG Exia今一定 ...
23953704 發表於 19-2-2011 12:59

骨+  成個噴的話
某d關節位會噴不了    關節先拆下噴完再上反  (咁樣ok~!?
回復 支持 反對