查看: 3920|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

REFLEC BEAT limelight [第二回location test大更新]

關閉 [複製鏈接]

簡單來說就是Rb第2代 這次以綠色為主色調 取代本來的紫色

日本已於6月尾進行Location Test
正式推出日期未知

詳細資料與曲list如下(借用一下日本的Rb wiki
http://www44.atwiki.jp/reflec_beat/pages/147.html

焦點的版權曲
future gazerヘビーローテーション残酷な天使のテーゼ等,

KONAMI原創曲
- 中華急行 / Ryu☆ (Lincle LINK曲
- SHION / DJ YOSHITAKA (pop'n 19移植曲
- DRAGON KILLER / 96 vs. Mutsuhiko Izumi (泉叔跟96幹嘛在Rb vs起來了
- 華爛漫 -Flowers- / TЁЯRA (DDR SuperNOVA移植曲
當然還有其他,不說了

另外還有數首1代曲被刪除,請看上面網址

==================================

第一次Location Test(這裡先簡稱為第一次LT
玩家普遍發現Rb偏向Jubeat化,部份玩家也對此感到不滿

第二次Location Test(同上,簡稱為第二次LT
BEMANI大幅修改計分系統,
由第一次LT的Jubeat式滿分制,改為第二次LT時採用的初代計分制,
而JUST REFLEC跟FULL COMBO也會有額外分數(跟初代一樣)。

與上代的不同(紅字為第二次LT的更新項目
1. HARD由2top增加到3top,中間會多了一個top位。
2. top會有長條
3. 判定變鬆
4.
第一次LT改為滿分制,每曲最高分為100000分(就像Jubeat?
  第二次LT開始更改為初代計分制,包括「JR加分」與「FC加分」
5. 取消初代的對戰功能,取代的是純比分數,而且不同難度也可比分
6.
第一次LT合格線為7萬,
  假若玩家不合格而對手合格的話就會被SAVE,然後可以繼續遊玩(就像Jubeat?

第二次LT新增Clear Gauge(合格bar?),
  敗方不論成績,只要Clear Gauge儲到一定程度就判定為Clear,可以繼續遊戲。

(跟初代不一樣,就算拿A也不代表必定繼續遊戲,拿B也說不定也可以Clear)
7. 升級不會再自動解禁曲目,玩家可以隨意選擇解禁路線

結論:第一次LT可以看到,Rb越來越像Jubeat了
   不過,BEMANI應該聽到初代玩家的不滿,
   所以第二次LT也可以看到Rb被大幅修改,取消Jubeat化,沿用初代的系統。

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
佐騰龍之助 + 1 我很贊同

查看全部評分

回復

哇,青BB正!!
回復 支持 反對

重點:就像JUBEAT-___-
回復 支持 反對

重點:就像JUBEAT-___-
maxycy 發表於 2011/7/2 10:02

You got the point

中文看上面 想學英文的看下面

回復 支持 反對

Torchic╳小火雞 發表於 2-7-2011 18:42

依加睇返,原來...改滿分制...

咁姐係以後唔洗just reflec啦....

唉...

初代好玩d wo咁...
回復 支持 反對

依加睇返,原來...改滿分制...

咁姐係以後唔洗just reflec啦....

唉...

初代好玩d wo咁... ...
迷幻§ 發表於 2011/7/3 16:26

所以先有大把人係度婊KONAMI
新代JR用途除左加快升經驗值型d之外 就冇其他用途
回復 支持 反對

所以先有大把人係度婊KONAMI
新代JR用途除左加快升經驗值同型d之外 就冇其他用途 ...
Torchic╳小火雞 發表於 3-7-2011 23:09

rb一代明明就係用型去吸引人

依加加左咁既狗落去算點(遠指圖

正題

之前個just reflec都話有分加下

依加加exp,咁我不如比貴d玩返之前個隻版

冇咩rb既特色,仲冇埋rb個理念

全部game改哂可以比你exc佢好唔好-.-....

真係超可惡
回復 支持 反對

rb一代明明就係用型去吸引人

依加加左咁既狗落去算點(遠指圖

正題

之前個just reflec都話有分加下

...
迷幻§ 發表於 2011/7/4 15:05

你係想型既話 去玩DMXG把啦

不過你再諗下
如果新版出左 舊版實會cut上網
即係焗住你要玩新版

再況且我諗間間Rb都會轉新版架啦 唔會再存在舊代掛...
(當然我唔知vz又會唔會買一部當作是練習機就是了
回復 支持 反對

你係想型既話 去玩DMXG把啦

不過你再諗下
如果新版出左 舊版實會cut上網
即係焗住你要玩新版

再況且我諗 ...
Torchic╳小火雞 發表於 4-7-2011 17:38

人窮不需要馬壯-_-

唉....

希望係落實前改啦
回復 支持 反對

Torchic╳小火雞 發表於 2-7-2011 18:42

還我 Reflec Beat 既對戰功能... T_T
回復 支持 反對