查看: 5289|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[Jubeat] 16格黃藍分別

關閉 [複製鏈接]
點解人地打親都係黃色~我就算係連打combo2XX都係藍色
搞到d分都追吾到...黃色係咪高分過藍色我已經係一出就禁到個d 雖然我係新手 因為有首歌玩到熟熟地
但又好奇d分都上吾到去
回復

一出就禁就緊係藍色啦-.-

我見佢既教學好似要等到舊野差唔多消失去禁先係黃色

雖然講就簡單
但做就好鬼難
我個人絕對係咁認為0.0
回復 支持 反對

有touch字就ok
回復 支持 反對

點解人地打親都係黃色~我就算係連打combo2XX都係藍色
搞到d分都追吾到...黃色係咪高分過藍色我已經係一出就 ...
Mr_Teddy 發表於 2011/9/4 04:40

沒錯 黃色的確高分過藍色
至於黃色跟藍色的分別...要說就太長了 假若樓主有需要了解的話就回覆再問吧
簡單來說就是在時間上按準一點

另外 其實人地打親都黃色
可能因為人地打得比較耐 有經驗呢
你遲d都可以做到(拍肩

不如你講下你用咩marker(圖案)先
睇下幫唔幫到你

============================

請看#8有詳細解釋
回復 支持 反對

黃色=滿分
藍色=黃色分既一半
回復 支持 反對

黃色=滿分
藍色=黃色分既一半
迷幻§ 發表於 2011/9/5 15:08

樓主不用信
上面是謬誤來的

見到呢個慘況(唔係講緊樓主 而係講緊樓上
睇黎我真係有必要解釋一下分數 黃條 藍條等等既野 到底點樣黎
回復 支持 反對

樓主不用信
上面是謬誤來的

見到呢個慘況(唔係講緊樓主 而係講緊樓上
睇黎我真係有必要解釋一下分數 黃條 ...
Torchic╳小火雞 發表於 5/9/2011 16:34

老實說我也不知道-.-只知黃Perfect 藍great
回復 支持 反對

沒差

首先我都唔算太過了解樓主既問題
樓主所講既「黃」同「藍」係咪指上面個mon底部果堆「高樓大廈圖」(下圖紅框示

是的話就好極了
不是的話也沒差 再回覆告訴我也好

如何看「高樓大廈圖」
說實話我也不清楚,
上圖紅框那串棒的正式名字叫什麼,所以我們先暫稱為「高樓大廈圖」了。

首先要每一直行每一直行這樣子看,
每一直行代表著一個小節(總之就是代表每段時間內的所有音符
當每首歌一開始,整串高樓大廈圖都是無顏色的,
然後隨著歌曲的進行,高樓大廈圖會由左至右,不斷加上顏色,
[重點]顏色的意義如下:
黃色:這一段小節內,所有音符都Perfect了
藍色:這一段小節內,有些音符不能Perfect(可能是Great、Good),不過還是連到combo
灰色(無顏色):這一段小節內斷combo了

至於什麼是Perfect、Great、Good呢?
先看看這個,你就會明白什麼是Perfect了,

而Great就是比Perfect沒那麼準的,所得的分數是每粒Perfect的7成而已。
Good就是比Great更沒有那麼準的,每粒所得的分數是Perfect的4成。
Good再下去就是Poor和Miss,這些都會斷combo所以我不說了。

總括來說,
分數跟高樓大廈圖某程度上有一定的關係(當然也有特殊例子的),
沒錯,黃條越多,所得分數就應該會越高。
至於如何製造黃條,參考上面的這個,時間上按準一點,拿更多Perfect就可以了。
「按準一點」並不是一朝一夕能練成的,請投幣吧。(我也是投幣練回來的

p.s.
1. 連到combo並不代表高樓大廈圖出黃條,只能肯定沒有灰條而已。
2. 給樓主一些簡單例子作參考吧
 - 假若一首歌全部都Perfect(高樓大廈圖全黃條),
  就是900000分(音符分)+100000分(閘分)=1000000分
 - 假若一首歌由頭到尾都是Great,
  就是900000×0.7(剛才我說Great是7成吧?)+100000分(閘分)=730000,也就是C
 - 我三個月前打過EXT的Infinity,743combo,每個音符大約有1211分,
  除了某個地方拿了一個Great外,其餘也Perfect了,
  所以最後的分數是1211×742 + (1211×0.7)×1+100000(閘分) = 999636分了
==================================

以下給迷幻的(樓主可以無視

假若有個小節 有8個音符
我拎7Perfect+1Great8Good都係出藍條
那麼你之前說的「藍條出一半分」還成立嗎?

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
Christopher.C + 10 熱心解答

查看全部評分

回復 支持 反對

沒差

首先我都唔算太過了解樓主既問題
樓主所講既「黃」同「藍」係咪指上面個mon底部果堆「高樓大廈圖」( ...
Torchic╳小火雞 發表於 6-9-2011 00:14

竟然要咁假設

可能係我講得唔清楚

我講緊一粒咁計-.-
回復 支持 反對

竟然要咁假設

可能係我講得唔清楚

我講緊一粒咁計-.-
迷幻§ 發表於 2011/9/6 00:38

一粒計就不是樓主所說的「黃」跟「藍」吧
況且所謂的「藍」也有分Great和Good 不過順次序是7成和4成 不是5成

太鼓既「可」就真係「良」既一半分啦
回復 支持 反對