樓主: monsterbb100
打印 上一主題 下一主題
收起左側

十字軍配點參考及討論

你加爆小金錘不如加爆雷衝,雷衝瞬發扣得比小金錘多好多~~ 因為十字架、審判之錘、連鎖閃電同埋破甲CD都 ...
monsterbb100 發表於 29-10-2011 01:44

事關推魔攻招破甲我又唔想升高佢~.~

加上半坦 D盾技又唔洗好高

破甲10LV同3LV 基本上都係差果幾%同千幾攻

點左金鎚扑返幾野已經唔係追得返有凸咩=.=

我考慮緊呢種加法

http://goo.gl/6scE4
回復 支持 反對

事關推魔攻招破甲我又唔想升高佢~.~

加上半坦 D盾技又唔洗好高

破甲10LV同3LV 基本上都係差果幾%同千 ...
落難軍人 發表於 29-10-2011 02:05

唔玩PVP既,輕盈迴避點1就夠~~半坦既盾擋點5都夠~~ 因為你想搶攻擊,所以放棄左鋼鐵果行,都岩既,但半坦既你神聖格擋最少要點5~~ 因為果21秒好重要,幫你補返唔點鋼鐵後,將神聖格擋同盾擋既CD空隙拉短,我幫你改左少少,你睇睇岩唔岩睇~~

http://goo.gl/HeH1w

本來激怒要8先拉得穩,但因為要爆小金錘,所以滿左賢者果邊D技,若果你唔配激怒A紋既話,想拉穩怪就要好有技巧,但半坦,你防技缺左鋼鐵,所以都係靠主坦拉(因為你有防禦既空檔),咁激怒拉唔穩都冇乜所謂~~ 最後得出4點我幫你點多一下盾擋同智力精通,雖然話雙修,但MP都要夠先得,我主修魔,MP成13萬,打大豬長開信念都岩岩好夠,再長D時間都唔掂,而你雙修應該冇咁多MP添~~ (除非好似我咁主魔副物~~)

其實我破甲都只係點前置,激怒仲要點得3,拉果9秒當係比主坦失誤時補救,用既機會都唔多~~ 我反而留技響不屈,加高物防對你瞬發時成日拉左成王好有用~~ 我輕盈迴避反而點滿左... 其實我正考慮洗點中,想做全攻型十字~~

下面係我現時配點~~ 唔係最好~~ 主攻副坦,但坦既能力比較弱~~ 比你參考下~~

http://goo.gl/QzQLJ
講真,滿雷衝我冇後悔,因為攻擊真係好高,你當佢單發輸出都好正,泊得住你一下雷霆~~ 遇岩光防弱既Boss你一下雷衝秒左佢,我單刷大狗,兩隻食人魔,一隻雷衝,一隻雷霆,岩岩好秒晒兩隻~~(以兩隻分開黎打計算~~ 右邊用雷衝,左邊用雷霆~~ 因為右邊光防弱,左邊魔防弱~~)

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
落難軍人 + 1 ......

查看全部評分

回復 支持 反對

唔玩PVP既,輕盈迴避點1就夠~~半坦既盾擋點5都夠~~ 因為你想搶攻擊,所以放棄左鋼鐵果行,都岩既,但半坦 ...
monsterbb100 發表於 29-10-2011 02:30

其實幫個主坦拉15秒

個格擋15秒都唔夠咩

PVE 浮空1點都夠用?
回復 支持 反對

其實幫個主坦拉15秒

個格擋15秒都唔夠咩

PVE 浮空1點都夠用?
落難軍人 發表於 29-10-2011 03:47

夠,因為十字軍防高硬直高,我打咁耐PVE,好少被怪浮空,連中大貓既重力壓,我都係企響度中招,而唔係訓響度~~ 而神格點夠21秒,一黎你拉怪15秒,神格又係15秒會好危險,開先開後時差會令你失誤既話有損傷,再者打大貓時,我計過由飛天掉黑球,放鬼仔,放颱風到落地係20秒,蛇女放飛刀都超過15秒,打海龍既,由等到放旋轉龍息,同海龍飛天用炮台打時,21秒神格真係好需要~~ 大天放五芒星都過15秒啦~~ 而且天啟放光炮,等佢慢慢轉過黎時,等佢轉完一圈,21秒神格未完佢就轉完,但15秒一定唔夠等佢轉完~~ 綜合以上咁多巢穴Boss既招式同時間,15秒神格係真係唔夠咯~~
回復 支持 反對

夠,因為十字軍防高硬直高,我打咁耐PVE,好少被怪浮空,連中大貓既重力壓,我都係企響度中招,而唔係訓 ...
monsterbb100 發表於 29-10-2011 07:48

我唔打海龍 ~.~

蛇女果D RJ飛刀硬食都無問題
大天五芒星 可以盾擋佢(?)
口部火炎炮 就真係NEW先食

不過都好啦  晏D再配下 有點鬆動升高少少

浮空果度 有時副本都係咁比人打飛 囧
回復 支持 反對

我唔打海龍 ~.~

蛇女果D RJ飛刀硬食都無問題
大天五芒星 可以盾擋佢(?)
口部火炎炮 就真係NEW先食

不 ...
落難軍人 發表於 29-10-2011 07:54

原來我點錯左現時我既配點,我盾擋得5,激怒3,已更改左~~ 你可以再參考我現時配點~~

答返你問題先~~ 我見天啟開口炮,我多數用神格黎食佢,因為魔賢,神格可以做埋攻擊,每下扣2千幾血,3-4下,所以我見佢開口炮一般都係企到近一近再開神格黎反佢,大天五芒星係可以用神格擋架,中3下,唔係天罰,係五芒星~~ 即係你見大天周圍出現D暗紅色圈圈時,好似跳夫拉圈咁,就係準備用五芒星,因為五芒星既範圍都幾大,所以我都係開神格黎防左佢~~ 唔係會中3下~~

至於副本D怪仔打到你浮空,佢D怪仔打你真係當R痕啦~~ 你十字軍係全部職第二防高既職,比佢浮多幾十下你都可能只係扣得唔夠1000血~~ 咪襯呢個時間點返支煙食咯~~ 浮空用既時間係當比巢穴大型Boss打到浮空時,睇岩時機再浮空,以免扣太多血咁之麻~~ 以打大豬小豬為例,豬教有招係炸地,人會浮空3下,第一同第二下係連續,第三下係差唔多到地時先再中,好多人冇經驗,第二下就用左浮空調整,結果再食第三下時,訓左響地,到起身時又岩岩好係豬既第二D招黎緊,但呢段間隙,我計過,就算你滿級輕盈迴避,都唔夠CD時間去防呢次既浮滿,所以比豬炸地中左浮滿,一般係等第三下先黎調整~~ 咁就冇死~~ 點1輕盈係順手練埋你用十字既熟練度,當你玩得多左,就會好自然知道幾時要輕盈迴避,幾時要等浮幾次先用,幾時比怪打時要避唔洗比佢打到浮空~~

又用大天既黑煙7兄弟黎做參考,佢地一開波會勁出黑尖刺,呢個時候避得唔好會勁比佢浮空,相信呢個情況好多人都遇過,有時直頭會比佢浮到人地都打死埋隻主黑煙,你可能一下都未攻擊過一路比其他黑煙浮空緊~~ (好樣衰... 我拎45LV隻聖徒時,因為唔熟聖徒玩法,就係試過咁... 勁冇面樣衰死....) 我十字軍第一波見黑煙時,睇準邊隻係主,一個審判之錘飛過去,呢招係用黎Target邊隻係主,因為審判之錘可以推開佢,大部份時間呢個時候係其他黑煙出黎同即用黑尖刺,呢個時候用盾衝衝埋去,因為我發現中黑煙第一下尖刺時唔會即時浮空既,但響呢半秒之間再中就會被浮空,而且你中第一下尖刺時,真係得半秒時間你開盾衝衝埋去,慢左半秒你都真係會見住自己玩跳彈床.... 盾衝既特性大家都知,唔理傷害(盾衝時傷害減半),唔會被浮空,直接衝到自轉甩盾,衝到隻主怪面前用雷霆,然後掉十字架,再一個連鎖,呢幾招已經夠打死隻主黑煙~~ 咁樣黎打黑煙,十字軍係可以響隊友都未到黑煙前,已經KO左隻黑煙~~ (我成日都係咁做~~ 一套連技黎~~ :lol )

所以玩十字,除左強裝強攻外,熟練都好重要~~(廢話黎,其他職都係咁~~ ;P ) 玩熟左隻十字,你會發覺好好玩,人地睇你好強,你自己打怪時見住瞬發勁扣目標血既快感都好爽~~ 因為十字最大特色係瞬發輸出,而家未有職可以做到咁~~ 你會發現唔洗好高魔攻,都會做到秒殺效果~~ 尤其係開左化身,開左信念,開埋審判時,扣目標血真係扣到連元素箭神都會眼凸~~ :lol (試過有次打大貓,入野團打,個自認5千3魔攻元素反問我魔攻幾多,我答佢得4970,佢即時眼凸,仲問我魔攻低佢幾百,我攻擊強佢咁多... 我就話職業不同,元素冇加強攻擊技,十字軍大把~~ 所以瞬發時先咁突出~~:lol )

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
落難軍人 + 1 Bravo -1 惡意灌水

查看全部評分

回復 支持 反對