打印 上一主題 下一主題
收起左側

通識係咪真係咁難...

回復 10# 葉黃

我今日上堂 係堂上 呀sir問我地...

最近有咩大新聞...我地話mk火竹...but佢令左 屯醫連續醫療失誤...

咁之後 問問問...我地就答答答...佢話如果出到去 都係緊緊合格 ;S
回復 支持 反對

其實...
通識..
當正議論文咁作實冇死
但係同中文唔同
個人色彩係要愈少愈好

每個議題要答既point 其實大家都大同小異
分勝負就在於你點樣表達你個point
如果你表達得唔清唔楚
高分極有限
最緊要岩logic 唔好跳
step by step

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
adamsteve + 3 參與討論

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 12# 天才A

但係好難中point...(我覺得)
回復 支持 反對

回復  天才A

但係好難中point...(我覺得)
緋櫻緋雨 發表於 4-12-2011 15:56

一個稍為正常少少既老師
都唔會迫你中佢d point
回復 支持 反對

寫得多唔等於高分 個概念要清晰先係重點
回復 支持 反對

回復 14# 天才A

可能我既理解能力都係差少少既;|
回復 支持 反對

通識科真係吹水科黎,
但係吹水得黎要有SENSE,
你甚至可以作d野出黎,
eg. xxxxxx大學研究報告指出xxxx,所以xxx
但我勸你唔好成日咁做,因為喱招要睇運氣,改卷果個白痴就過到骨,有sense 就88:o)
平時可以睇下報紙/電視,增加下時事觸覺同埋增加自己d料
另外,題型都要熟:o)
我唔係叫你死操難操,但係至少要有個結構係到比人睇到:o)
有結構,有料講返出黎/吹水,就好客易拎高分:)
回復 支持 反對

讀通識嘛,係我立場唔係記資料
最重要的是記答題技巧和框架
所謂的框架係咩?
用生活素質作例子就最容易明白
如果用角度去寫的話
框架就是社政經文環
係答案的資料當中,其實已有一定的資料,
更何況,無可能背得哂海量既資料不?
我地要做的是,將題目所提供既資料,以自己所定下既框架分類
先係問題一開始提出引言,解釋題目,例如最低工資立法甚麼的
就要解釋最低工資係幾時實施,幾多錢
其後係要提出自己的立場/介紹自己將會寫的方向,也就是將你所定的框框寫出來
例如,我將會以社會,經濟的角度進行解釋……
之後就繼續寫,最後俾返個總結佢

技巧方面點樣做?
要特別寫出自己是根據資料或就自己所知,然後再寫東西
這樣令考官知道你在運用資料的內容
之後就要推論,一步一步來,
例如工廠數目增加,所排放的污染物增加,令空氣質素變差(可以提供API數據作證明),市民會更容易感染呼吸道疾病(舉例子),令市民健康受損……(其實之後有好多推論到出來)

你有心做通識的話,你會發現,自己可以寫無窮無盡的東西出來
之後所關注既就係時間問題,點樣可以將你所寫既野濃縮
減少多餘既修辭技巧
用較準確的字寫出更多的意思等等
再根據分數既分配配合返自己係一題應該寫既時間,其實已經做到一個比較好既成績
回復 支持 反對