查看: 10297|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[稿件·其它] [已審] [主版稿件·教學]修改天龍系統字體方法

所在伺服器:樂古主版
會員名稱:心隨風去

遊戲昵稱 : 亂 (逍ser)
報導日期:5月8日
稿件內容:修改天龍系統字體方法

☆  修改天龍系統字體方法 ☆
修改天龍喺統顯示文字

(該方法有玩國服嘅可能已經知道點改 不喜的勿噴口水)  

改左之後效果只有
角色名字 ,稱號 ,珍獸名字稱號  以及技能 字體 輸出傷害

(效果只有自己電腦先見到)

由於我用簡體字體 所以遊戲效果變為簡體
(部份符號唔受支援 會變成四方形 見諒)

影片教學:

影片網站:http://www.youtube.com/watch?v=0XRJ5623wAc&feature=youtu.be

首先找到自己的《TLBB》客戶端安裝檔夾所在的位置
然後在遊戲目錄檔夾下新建一個檔夾、命名為 Fonts

準備三種字體  :
呢三種字體可以一樣嘅 ,字體可以網上下載,亦可以喺電腦入面
提取方法:
電腦桌面底欄開始 控制台 字型 ,裏面有各種字型 ,隨個人喜歡複製粘貼到 Fonts 文件夾內,之後要做的步驟就系幫字體命名

(上圖講就話繁體字 實際上系簡體 字體問題>oo<)

*命名說明*:

1、名為 TLNA__.TTF  的字體文為頭頂名字稱號的顯示字體。  ←兩條下劃綫

2、名為 VDA_M.TTF 的字體為戰鬥技能名稱的顯示字體。

3、名為 VDA_N.TTF 的字體為戰鬥傷害治療數字的顯示字體。

備註:   .TTF  ←只是file副檔名 不必打在命名上

4、如果喜歡不同的字體, 就準備3個字體檔、依次序重新命名。

最後此方法含轉載成份  希望另類玩家喜歡   *提醒各位*  最好先備份遊戲檔案 避免改錯左野 要重裝天龍  祝遊戲愉快

(如有疑問可到   逍遙子   覓   
獨孤﹏冷丶  )

評分

參與人數 1樂點 +65 收起 理由
kelvin4leung + 65 加油繼續努力

查看全部評分

回復

做齊哂野都吾得ge- -..開左幾次game都變吾到d字型....睇下有咩漏........

回復 支持 反對

回復 2# 吖姬

TTF只系副檔名 唔系自己打落去的

照甘睇 我都唔知邊度有問題  有QQ聯繫499763006 遠程幫你搞下
回復 支持 反對

回復 3# 心隨風去

但我吾知個副檔名係咩-..-
回復 支持 反對

回復 4# 吖姬

.TTF  唔洗打落去
回復 支持 反對

回復 5# 心隨風去

吾得/0\我冇qq你有冇skype..
回復 支持 反對

回復 6# 吖姬

skype 我有 不過skype 有冇遠程控制功能- -?
回復 支持 反對

回復 7# 心隨風去

+左先..我有個程式好易搞~
回復 支持 反對

回復 8# 吖姬

badboytung@qq.com/q499763006
回復 支持 反對

回復 9# 心隨風去

加左
回復 支持 反對