查看: 82689|回復: 97
收起左側

[稿件·其它] [已審] [五月質素帖‧攻略]打造星宿全攻略(未完成)

鍾情天龍4年,第一次踏入天龍,做務果陣見到星宿呢個門派加得最多經,就諗都唔諗入左呢個門派。初初都有d後悔,因為果陣嘅星宿真係廢到喊。到左今日,星宿都唔算變得好強,但都比以前好。廢話唔講,入正題。

星宿優點:
1.血高,以內攻門派黎計(體力係1換52血,比逍遙峨嵋高2點)
2.會心高(身法加點會心係屈居會心最高嘅天山之下)
3.一日喪命散(全天龍最高攻擊嘅一技)
4.天地同壽(30% 3連擊,會心埋可能秒同石)
5.技能大多必中(一日,幽冥,化骨同大群唔係)
星宿缺點:
1.機動低(冇加速冇瞬移,聽講天龍3好似有改動)
2.技能冷卻長(冰蠶,青蛇冷卻24秒,比明教的兩技12秒冷卻多一倍!)
3.有好多垃圾技能(例如:笑裹,指鹿)
4.技能大多運氣(大群,幽冥,蛤蟆)
5.控制技能少(唔計新80同暗打穴得2技)

加點問題
加點問題確實困擾好多人
星宿加點有3個方向
1.全體(副本玩家最佳)
-->打交不建議(因為你全體加點同全身加點的分別都係多3-4萬血,高石的話3-4下已經打掉呢個差距嘅血)
2.全身(打交為佳)
-->身法能加命中,閃避,會心同會防,咁可以補償番星宿命中,星宿命中好重要。技能冷卻長,主要靠平推,所以命中一定要高
3.全靈(打交/副本都岩)
-->全靈星宿可以提高內攻,係呢個全部人都注重屬性攻擊而忽略左內外攻嘅重要性時,全靈打法亦可以造成很大傷害

裝備選擇
防裝(依重要次序排列)
1.體力(衣/甲1.血上限)
2.閃避
3.會防
4.身法
5.靈氣
6.雙防
攻裝(依重要次序排列)
1.毒攻
2.體力
3.命中
4.內攻
5.靈氣
6.身法
相信都唔洗解釋

1.血上限
2.毒攻
3.命中
4.內攻
5.靈氣
6.身法
p.s.此打法只針對單修(毒攻)

石頭上法
1,2,3,4孔咁順住落
防裝:
紅寶,祖母,抗,藍寶/抗/閃(藍寶加靈=加內攻,攻擊更利害//雙抗保證抗死同石屬攻//雙閃確保閃避夠高)
攻裝:
綠晶,紫玉,綠冥,綠晶(紫玉/綠冥可轉上貓眼,如在命中同減抗足夠之下)

暗器&武魂技選擇,洗點
武魂:
-->技能
40技:單短/雙短+攻(呢技配合神器暗器+9  60%內攻加成都唔少架)
70技:最好加命中/閃避(對打交完全有幫助)
90技:單遠毒攻/群遠毒攻/直傷(內外攻絕對不建議)
暗器:
1.技能
40技:毒攻/直傷
70技:散攻(最主要係時間夠長,卓暗有7秒散攻時間)-->麻痺(冇得解)-->點穴(時間都唔短)-->失明(如果比天山/少林開半怒會免疫晒你d控)
90技:血上限
暗器洗點
應該洗走力量同定力
其餘嘅靈體身對星宿加成都好
校場各門派打法乎

少林

一開始唔洗搶先手,因為同少林打跟本就係持久戰,秒到少林嘅就唔會係星宿
看清楚佢一開始打法
1.一開始金剛不壞體就平推佢,行到埋黎就隱身,如果比佢大群打出黎就繼續平推
2.一開始百無,平推到佢行埋黎,80強控吧,唔會免疫
3.一開始80技,跟金剛不壞打法一樣
4.一開始禮敬/百無+禮敬,帶佢走吧,唔好打,免得佢反彈
同少林打只有一個字:跑
同石人地可能高你5-6萬血,加上佢攻擊mode的放大,平推係全天龍最高,要比機動,少林比我地仲差,加速冷卻60秒
星宿可以用半步同蠍尾拉住佢,學逍遙咁玩下跳射都ok。
mainpoint
1.多用隱身,輕攻
2.半步同蠍尾仲有控制輪流用
3.靈活跑動,盡量唔好比少林接近你

天龍

打天龍就要同佢搶個先手啦

通常一開始個天龍就會百步-->八門

一見到佢開百步就隱身啦,跟住輕功走呀走呀。

但如果個天龍一開始唔百步呢

通常兩樣野做

1.平推你

2.初隱

講1先

咁樣嘅天龍通常都係想平推你,磨磨你血,等到你7-8成血果陣就爆技保證直接秒左你先
但呢種天龍應該佔好少數會咁打
第2隻,一開始就初隱
咁樣你就等大約1秒之後先初隱
咁樣你一陣就會遲佢1秒現番身,到時就可以搶到先手先啦
天龍嘅控制技好少,所以係佢3個放大技能+控制技能嘅時候都秒唔到同石嘅,所以就算比佢搶左先手都唔好咁驚住,定d黎
等佢一切控技完左就即刻輕功走人,避過佢嘅3招放大,走都差唔多佢開左加速追到上黎,如果一開始冇控到佢就e家反控,到時天龍3放大嘅時間已經食晒lu
係冇80技放大嘅天龍係絕對唔洗怕
再加上,e家d人通常都會抗1-3種抗。
如果4修天龍抗左一種抗佢攻擊就差唔多差左4分1架啦,抗左佢主屬分分鐘差左2分1
所以天龍冇80技係唔洗驚
Mainpoint:
1.搶先手
2.避80技

峨嵋

峨嵋係天龍一直都係一個單p王者
因為同石嘅峨嵋如果血同氣有番咁上下,攻擊再雞都可以磨死一個門派
我地最怕峨嵋嘅清心,辛辛苦苦打番黎嘅血比佢一下回血T^T 諗起都慘
打峨嵋一開始唔洗急住控佢
一開始放個半步先,妖亂佢回清心,雖然就話3秒先點1次穴,但可能點穴果陣就岩岩好係峨嵋清心果一下,咁就賺左啦
如果,佢一開始就木雞解你個半步,你就可以係心到叫一個爽字。因為跟住落黎就算你控miss都唔怕啦
跟住就平推啦-->推到見佢得番7成血果陣,你個心到可以叫第二個爽字,因為呢個峨嵋係冇木雞之下,你一輪控技落去佢死硬(同石一定夠打)
如果峨嵋另一個做法,係進取嘅
咁你可以叫埋第三個爽字,同石峨一定秒唔到人
佢咁進取一開始就攻,出晒救命嘅控技技去攻,必死無疑
但係正常見到有經濟峨嵋都係一起手就磨你血,磨之餘仲一見自己冇血就回血,絕對唔會比自己低過8成血
呢d峨嵋你都係打定輸數啦,冇得打,同石近滿血峨,星宿冇可能秒得死,除非你運氣爆發中個天地3連爆,如果唔係,都係舉白旗算數

Mainpoint:
1.一定唔可以心急話想一開始就秒左人地
2.起手要半步
3.磨到峨得7-8成血先再起手控佢
4.小心木雞同埋自己數到秒數

武當

武當係天龍2同3都被人改到好弱
以前嘅同石武當都可以話秒人
e家嘅武當最起碼石頭要高一個檔次先可以秒人
所以對同石武當唔會驚,但問題就黎啦。武當嘅氣盾又係神技黎嘅
轉蛋不停出,d黑寶石d價又低,因此同石武當通常都可以配自己高1級甚至2級嘅黑寶石做個好硬嘅氣盾
一起手通常都搶唔到
d武當會初隱-->七星,咁樣你都無謂再初隱,見佢初隱就行兩步即輕功,好運少少會避到個七星,避到就掉個半步比佢,有機會妖亂到佢放控技時間。唔好運就唯有硬食佢兩輪技囉
解決方法
1.佢用雀尾運氣天馬果陣半怒解佢雀尾
2.等斷控技吧
但一d熟練少少嘅武當都唔會用1個方法
所以都喺硬食啦
同石武當秒唔到人都應該知,以星宿血量,通常武當打完兩輪應該仲會有大約3-5成血量,到時就到你反擊啦
基於同石,武當多數都會比星宿秒得更快
但多數氣武都配咁高石嘅黑寶,所以寶石等級唔同,冇得比架啦
Mainpoint:
1.要避到七星
2.避到七星記住放半步
3.雀尾記得可以用半怒解,唔好傻更更人地雀尾左你就係度等人出技打你

待續................................

評分

參與人數 2樂點 +100 Bravo! +2 收起 理由
5567 + 100 + 1 新版規生效補回70點
kelvin4leung + 1 將移至記者站

查看全部評分

回復

星宿 血量加成係 倒轉排 第3 ~
技能冷卻長時間果度打多左字~
回復 支持 反對

回復 2# CALVIN-CHOY

已更正
回復 支持 反對

鍾情天龍4年,第一次踏入天龍,做務果陣見到星宿呢個門派加得最多經,就諗都唔諗入左呢個門派。初初都有d後 ...
fongkapan 發表於 13-5-2012 19:08

星其實機動5低我覺得
回復 支持 反對

回復 4# 5567
加速,瞬移都冇咁都唔低機動?
打d狗d 嘅逍遙想死- -
唔中放大瞬移走
中左就猛放控技-.-
回復 支持 反對

多謝 獲益良多 小妺都開左個星宿玩^^
回復 支持 反對

回復  5567
加速,瞬移都冇咁都唔低機動?
打d狗d 嘅逍遙想死- -
唔中放大瞬移走
中左就猛放控技-.- ...
fongkapan 發表於 13-5-2012 20:23

我覺得打近攻好正45+減速 打少林好爽...
相比峨眉已經好好了...
回復 支持 反對

每個門派都有自己既優點, 所以我唔覺機動性低係缺點, 因為換來既係高輸出, 好多門派都恨唔到(內攻 單屬1.5 即使係少林 遇到D外防高既 輸出同星宿比都係差唔多 因為除非打黑寶/內防石唔係既高極有限)

星宿技能為必中 所以仲有1種打石方法就係打變石(5石UP先建議 命中扣抗夠先好用) 再配合防裝4孔藍寶 我FD全6星宿270會心平推爆擊扣2萬UP 控技內打25-30萬血無難度
回復 支持 反對

回復 6# 沐夕-3-
我諗諗下原來我仲有好多野未寫
暗器武魂技能,雕紋,寵物- -
回復 支持 反對

我覺得打近攻好正45+減速 打少林好爽...
相比峨眉已經好好了...
5567 發表於 13-5-2012 21:14

峨嵋同星宿都係好陰公,但對比起黎峨有清心呢技咁屈呢-.-
回復 支持 反對