收起左側

[綜合討論] 有請咁多位入泥幫手

其實我係個好想讀好d書既人
我依家係中三升中四
以下係我中三曾經發生既事
我都好想將來回報父母
但都係力不從心
曾經有為讀書而衝動刪除最愛既遊戲 而去買一些英文練習同不斷找老師去幫助自己
但沒有恆心把守唔住
我其他科目都係中上 唯獨英文
只令我排名停步
我曾經努力令英文推至合格(一般我考試都只不過係20-30分)
但有一排令自己放鬆
就令到自己排全班11下降至26
收到排名26的成績表!我整個人都呆滯了!
緊住自己知道英文點推都推唔到好高但不斷希望在平時表現上扲多一些學分或者係其他科目上爭取更高的分數
到最後一次考試 點知講英文聆聽既個鬼佬係聆聽到講野好快令到自己聽唔切
最後英文考試成績表又下降至30-40分
好在我有中史等科目高分(中史9X分) 先拉番上13
但我讀左4年C班我都想跳下上B班
我對自己英文係唔理想但又唔想放棄自己既英文
同埋好想入到大學
但對我最好,最有心機教我既Miss都唔教去左澳洲(佢第一年入我地學校教仲係我地班主任)
佢仲話佢番泥要見到我有好成績 我都答應左佢
我都好希望幾年後既DSE我可以認認真真去考好英文唔洗靠負碌
家裹只剩下我依個希望
我依家點先可以令到自己整體英文能力提升(包括會話,聆聽,寫作,GRAMMAR,閱讀理解)
希望有過來人可以幫幫手
回復

你都說了問題所在——決心。
小弟從前英文都好差,都係中4開始讀,E家DSE 考到個3
回復 支持 反對

你都說了問題所在——決心。
小弟從前英文都好差,都係中4開始讀,E家DSE 考到個3 ...
p445hkk20001 發表於 7-8-2012 17:20

但都係捱唔到 讀讀下英文就好無助搞到自己唔想讀
回復 支持 反對

方法唔係無……
每星期作一篇文,中4仲有時間每日背字,唔好背D十年都唔用一次,背D常用D
每星期做一次LISTENING
閱讀理解我覺得做MOCK會好D

我溫英文盡量唔會係屋企,最好去自修室果D地方

英文要半年先見成效同進步,所以問題係到底你毅力有幾大
回復 支持 反對