查看: 20622|回復: 43
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 雜談

http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... &extra=page%3D1

睇完心隨風去既呢個post,突然間有一番感言。

作為08年加入樂古天龍版(同時亦加入左天龍呢隻game),一直睇住呢個版直到依家。
由恆-,榤奇,我,浩B⋯每一代既版主成日都強調要嚴格執行版規,維持版面素質。

而每一個時期,總係會有D會員彈出黎XYZ版主,話佢地行版規好無聊,應該比人暢所欲言。
無錯,版面素質同人流,某程度上(尤其係樂古)係不能並存。

有版規,固然會令一D真心想理性討論既人開心,但亦都會滿足吾到一D希望起game到比人殺/吾夠打而罵個痛快既人。
而依家無版規,又會有人鬧版主吾做野。

http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... p;extra=&page=2

講句老實說話,心隨風去呢個會員,都算係起天龍版一個老友。
起碼我仲管緊天龍版果陣已經有見到佢不時留言,開post。

見到佢開個post狂爆粗,就會令我諗起,如果呢個時候,前幾任版主,甚至前幾代既舊會員(囍帖街、東郭先生、莫菁兒、真天龍戰神⋯)見到天龍版變成咁會有咩感覺。

我無咩特別野想表達,純粹係感嘆同埋廢UP。
但有樣野想講,就係希望各位吾好鬧版主。

尤其係蘭鈴。
佢係起接捧做版主既人入面,我最欣賞的。
可能要先講一聲對吾住,我知我咁講應該會得罪好多人,尤其係浩B。
但我只係想講,每一個天龍版主,我夠膽講一句除左恆同榤奇外,無一個版主(包括我)既熱心係及得上佢。

佢起第二個post出現之後有搵過我,想我幫手。
講真,要不是佢搵我,我真係吾會再上天龍版,尤其係我知依家版規無曬,我完全吾知點入手。

所以,起各位抱怨蘭鈴前,先諗下當日有幾多會員話吾想要版規。
現任天龍版主決定廢除所有版規,我起度講野預左有會員插,come on。

就這樣。
回復

個人覺得傻仔打交幫圍威喂既POST的確好無謂
同樣 可能人地眼中80組小圈子同個人回憶錄都係無意義既POST
但每個人都可以選擇 揀D自己有興趣既入去睇
唔LIKE既就碌走佢 最多加一下冷笑
而家確係多左個人認為好無聊既POST 但都係無辦法既事
其一在於各版主們既難處 其次在於天龍既人流
畢竟會開POST既係得返呢班打大交既傻仔同呃分既初心者
雖然都略略明白版主們既辛酸 但個人覺得洗版同無素質既POST係2回事
無謂POST無謂睇 至少我有得選擇 但洗版令版面亂晒 造成不便
所以我先會開POST請求版主DEL AC
回復 支持 反對

你咁樣講野肯定我第一個插你啦
------------------------------------------
做版主果陣,我當然稱唔上熱心。只係當時覺得做版主有啲野玩下同有小小自豪感姐
俾我而家唔會拿屎上身
其實每個做版主嘅,都熱愛過天龍。
至於熱唔熱心,咁耐之前我都唔記得自己做過啲咩。
不過果陣咁Q細個,乜野都唔識,將遊戲同呢啲野睇得太過認真。
我都唔知自己講緊咩,不過見到我個名出現過喺你張帖咁多次,我點都要回應下。------------------------------------------
其實唔單止天龍版,根本成個樂古啲版主都係無從入手,睇下四年前嘅聊廣同而家嘅聊廣就知
其實樂古嘅人好多都係因為喜愛一隻ONLINE GAME 而喺樂古創建帳號嚟討論同睇野。
我都係一樣,但係而家資訊科技更加發達,ONLINE GAME 模式又稍微改變。
CSOL,巨商,SD 同 天龍我記得係樂古當時嘅人流榜首。(雖然而家都好似係)
無奈玩同類型嘅遊戲點都係會悶,同代理商嘅無能。
種種原因下,就令到玩家流失。
直到而家興起手機遊戲,同英雄聯盟,DOTA 之類嘅遊戲。
佢地有自己官方嘅討論區,攻略網站。
至於手機遊戲嘅討論區,其他論壇已經做得比我地好好多。
再講,樂古嘅手機版好似整咗一排又冇咗回事。
其實我認為,對於老玩家或會員,係會明白同睇到樂古嘅變化。
至於樂古嘅新血(我定義係1字頭果啲),已經係唔會理解到幾年前樂古嘅興旺
以前嘅樂古天龍版,係一個遊戲額外嘅地方。俾唔同服,唔同嘅玩家一齊討論同認識嘅地方。
以我本人為例,我喺樂古認識到幾個南服嘅朋友,再玩南服,而家仲變埋朋友。返香港果陣有空都會見面。
但係而家樂古就變咗兩邊幫會發黑材料同罵戰嘅地方。
雖然話以前呢啲帖係俾我地版主搞掂咗,但係因為果陣人流的確係太多,過火嘅帖係唔需要同無必要存在。
而家唔同,淨返嘅就係呢啲人,其實可能我地要慶幸仲有呢啲人去維持天龍版嘅"生氣"。
---------------------------------------------
我同你對樂古都有一種說不出的感情,好好留在記憶裡吧~
回復 支持 反對

其實HK天龍已經變左質 樂古只係影子 反映得一小部份情況
係GAME度會睇到個情況係上黎發洩多過享受隻GAME
幾懷念以前中學返學等放機放學同班FD打天龍果種無煩惱感覺
相比國服真係玩得好輕鬆,所以真係去國服玩好過,至少唔會咁多傻仔搵交嗌
回復 支持 反對

well其實蘭鈴琴日有講,我同佢都覺得起樂古粗口係可以接受。但對於人身攻擊,我地都係比較主張要ban。
回復 支持 反對

汁左佢一了不百了
回復 支持 反對

講真 , 依家天龍仲有咩可以討論呀 , 以前刷副攻低血少 , 要講技巧 , 打交 / 校場討論下技術
依家刷副一開幾一人 KO , 打交 / 校場 睇下邊個食丹抽旦多
最重要係天龍ONLINE 都無咩人玩 , 論壇更加少人黎

如果無左個D 罵戰帖 , 無人洗版的話 , 幾日甚至個幾星期都未必有新POST
回復 支持 反對

我都係由天龍1玩到而家,睇住天龍同樂古既轉變。
老實講,樂古天龍版仲有多少人大家心中有數,開post話題無唔無聊見人見智。
正如阿楓所講,有興趣入去走轉食下花生,冇興趣既就時運高咩都睇唔到。
版規既野人人意見唔同,不能太過苛刻亦不能冇,咁多位版主其實有冇諗過好似某段時間咁,限制連post?
或者限制某時間內只能回幾多個post?我冇記錯以前曾經有呢d版規
回復 支持 反對

我係由天龍1玩到天龍2就冇玩(大慨係2008年到2012年吧),天龍陪我渡過左初中時期
最懷念唔係整勁隻人,而係識到班fd同一堆回憶,雖然依家大家都冇聯絡,甚至連ac都唔記得埋,
但諗番起都算開心
只能說g1營運手法出神入化,更新天龍2之後可以成年都冇大更
連屬性都可以拎出黎賣,各式各樣既抽獎令到市場大亂

0更新令到玩家數量大大減少,去到更新天龍3,或者到依家新天龍都已經太遲喇
玩家已一去不返,而我都好幸運地係天龍玩家數量跌至接近無之前放左ac,總算唔洗蝕到渣都冇
當時父親係講得岩的,唔值得為呢d垃圾洗咁多錢

話說浩b你仲認唔認得我,我係雞仔二世
回復 支持 反對

都唔知依嫁玩既人越黎越低質素定點
可能之前有但一定無依嫁咁多
依嫁係可以成版都問候人全家或者人身攻擊
有時入去轉一轉膠都費事俾就禁左上一頁-.-
但老實講依嫁都無新人加入 d野問極有限
頂多咪又係邊個最勁同埋點玩先勁果d
回復 支持 反對