查看: 33335|回復: 308
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[討論][日劇]『14歲之母』專版: 明珠台將於7月23日播出

JAPANESE NTV WEB:
http://www.ntv.co.jp/14/intro/index.html

下文摘自: 大公報 《十四歲之母》/ 黃子程
日本電視傳媒繼《女王的教室》之後,推出《十四歲之母》,又是一部大膽剖視日本社會問題的電視劇。主演的十四歲媽媽角色的演員,就是《女王的教室》一群六年級女生中最出色的那一個,想不到隔兩年後(或一年吧),這個演員大了一兩歲,也就順理成章當了其十四歲未成年媽媽一角,主演《十四歲之母》。

不知香港電視台有否購入此劇?筆者尚未打聽,初步猜度,恐怕此劇本港電視台未必有膽識排在香港配音播映。

理由很簡單,《十四歲之母》劇集內容雖云是探討未成年媽媽的問題,但故事卻絕非衛道、更不會說教,而是寫少男少女初嘗禁果而懷孕所面對社會種種的歧視和壓力,更進一步著墨於對未來新生命的企盼和愛惜,非常溫馨感人。只是香港年少觀眾如果「收錯風」,會有鼓舞未婚媽媽或未成年少女懷孕的錯誤訊息,再加上香港電視觀眾中衛道之士最愛「仗義執言」,誰能擔保電視台如果播出此劇不會惹起軒然大波?

如同《女王的教室》一樣,《十四歲之母》是難得的傳媒佳作,但對香港電視觀眾來說,卻絕對是「走鋼線」的節目,最後真正的反應沒有人可以估計,因而此劇未能繼日本播映後即時在香港播出,恐怕理由在此。也許,無線大可來一次試映招待會,聽聽教育界的意見,也可藉此作出宣傳,一舉兩得吧?

---------------------------------------------------------------------
一開波,志田係套劇入面叫未希
估唔到佢係校園DJ,讀緊中二~~

跟住既就係男主角登場,

未希同男主角做左d唔應該做既事.....

過左一排,未希發覺自己既身體有d問題...
於是把心一橫.........驗孕棒??????????????

死火la...........有BB ar

次回預告~~~

----------------------------------------------------------------------
fatonytoto on 2006-10-14 at 11:02 AM

感覺上,志田好戲左好多
各位未睇既都好似睇下~~~
有錯既請更正

遲d可能會upload埋第一集上黎

----------------------------------------------------------------------

評分

參與人數 1樂點 +4 收起 理由
hkgingjc + 4 人氣過500就會加4分

查看全部評分

回復

Orz...志田帶帽好掂......
回復 支持 反對

你係邊睇嫁分享下呀
回復 支持 反對

Originally posted by tommychan11 at 2006-10-13 16:02:
你係邊睇嫁分享下呀

upload緊= =
差唔多一個鐘就得la~
回復 支持 反對

Originally posted by fatonytoto at 2006-10-13 16:09:

upload緊= =
差唔多一個鐘就得la~

好呀!...我好想睇呀!
回復 支持 反對

Originally posted by tommychan11 at 2006-10-13 16:16:

好呀!...我好想睇呀!

UPLOAD完成~~~~~
準備upload到第2下載點~~~
回復 支持 反對

好難解呀....要分既.
回復 支持 反對

Originally posted by tommychan11 at 2006-10-13 18:18:
好難解呀....要分既.

咩好難解?bao_45
我unzip到喎
回復 支持 反對

你一個檔有幾多個嫁.我解唔到呀要一個檔要分開解...我唔識呀.

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
佐佐木太原 + 15 資料太少了

查看全部評分

回復 支持 反對

我用bt download左了..幾掂呀!
志田 太靚女-.-
回復 支持 反對