查看: 19592|回復: 119
打印 上一主題 下一主題
收起左側

很古怪的守護甜心

【官方網站】:http://shugo-chara.com/
【故事介紹】:
在聖夜學園被人談論的小學生亞夢又型又冷傲, 是眾人注目的焦點,但真正的亞夢其實是很想變 成理想中的自己! 當她這樣祈求後,突然出現了三顆蛋! 然後,「守護甜心」誕生了……!?

主角簡介:
日奈森亞夢
聖夜學園的小學生(故事開始的時候是4年級)。 魅力中心點是頭的十字夾。造型改造的時候和守護甜心.小蘭,美琪,小絲, 就變化為心,黑桃,三葉草。變身後就變化為「Amulet Heart」、「Amulet Spade」、「Amulet Clover」。被人談論「又型又冷傲」,是眾人注目的焦點,但真正的她並不是這樣,實際是因為不擅於表達而被人誤解為個性冷酷。有時逞強和乖僻, 但卻被誤認為是「有型
」。其實她是個纖細而害羞的普通少女。 由於母親.翠喜愛是哥德式和龐克式的衣服也成為誤解的主要原因。「酷」的造型走做一人的現狀苦惱的被授予某3個「守護甜心」, 被各種各樣的事情捲進。當初事先說好的皇室花園, 不過被唯世的認真的所想心打動,擔任皇室花園的特別官職.JOKER。生日是9月24日,血型是O型。

守護甜心

小蘭 ь⑦

最初由亞夢的蛋出生的守護甜心。擅長運動,坦率的性格。髮型ゾДユЭЪみю。粉紅色的太陽帽紅系的競技啦啦隊風格的衣服,有著心型的頭髮裝飾。討厭安靜。亞夢變身後就會變成為「Amulet Heart」。

美琪 тワ

有藝術家氣息的守護甜心。酷的性格。髮型ゾЁъみЬロЧЬズ近ゆпйロЧЬザ,穿著前衛褲衩,初見看上去像男孩子的女孩子,戀慕奇蹟和阿夜的女孩子。水色(淺藍色)。的守護甜心藍系ソヵみЫュбみЬソ服メ著用ウサれベ,帽子上有著黑桃的裝飾。討厭束縛。亞夢變身後就會變成為「Amulet Spade」,必殺技是能揮動巨大的畫筆「Colorful Canvas」。

小絲 Зョ

以糕點為首家務全般擅長亞夢的守護甜心。相當天然癡呆。薄綠的三角巾綠系,穿著女傭服,有著三葉草的頭髮裝飾。討厭毛蟲。亞夢變身後就會變成為「Amulet Clover」。

在線觀看:http://www.youku.com/playlist_sh ... nding_1_page_1.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
感想:
呢套卡通是6月發現,而且係我第一部的少女系卡通,
一開始睇既時候,睇左頭兩集就冇哂興趣,於是睇漫畫,
漫畫同卡通劇情差唔多,
不過諗下,
一本要自己番的漫畫,
一樣就係上網load陣就有得睇,
所以最後都睇埋卡通,
發現卡通後期同漫畫有d出入,
(我當然係唔講...你地睇哂漫畫同卡通就知^^)
而且後期更加精彩!!
總括而言,這套卡通內容精彩,畫工一流
笑料百出,op同ed都唔錯,不容錯過!!

我觀迎睇左既入黎發表意見,未睇既快d入黎click黎睇la!!!

回復

套野有諗過睇,不過都係算,動畫完左,漫畫仲出緊
回復 支持 反對

原帖由 athrun555 於 20-6-2008 10:39 發表
套野有諗過睇,不過都係算,動畫完左,漫畫仲出緊

動畫重未完!!!
星期六播一次~
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%AE%88%E8%AD%B7%E7%94%9C%E5%BF%83%EF%BC%81
回復 支持 反對

未完?出到第幾集?有冇男角?
回復 支持 反對

飛天小○警?
微星小○人?

看來我還要修行一番。
回復 支持 反對

原帖由 athrun555 於 20-6-2008 14:39 發表
未完?出到第幾集?有冇男角?

今日出到36,星期日就出37
回復 支持 反對

我搵尼搵去都搵唔到e套動畫既完整op呀=.=大大可唔可以幫幫手呀???我要既係op1 wo,唔該你了,如果有埋op2最好post埋上尼,thx了...
回復 支持 反對

我最鐘意睇了^333^‵
第33集好笑-33-
回復 支持 反對

原帖由 KwAn--}} 於 27-6-2008 16:26 發表
我最鐘意睇了^333^‵
第33集好笑-33-

幾斗破壞了亞夢和唯世的約會
可惡![[yoyo_141]]
回復 支持 反對

哈~~~~
我比較鍾意幾斗~~~~~

我睇完33之後先知唯世同幾斗原來識既.....
回復 支持 反對