查看: 31052|回復: 336
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Soul Eater噬魂師討論帖

噬魂師(SOUL EATER)是由日本漫畫家大久保篤創作的漫畫作品,

2004年開始於「月刊少年GANGAN」(SQUARE ENIX出版)上連載。

舞臺為死神武器工匠專門學校,俗稱「死武專」。

故事以稱為「鐮工匠」瑪嘉(工匠)與「魔鐮」SOUL EATER(武器) 為主線展開,而其餘各主角總共分為三組。 分別是暗器工匠——BLACK☆STAR、魔暗器——中務椿,和死神之子,DEATH.THE.KID,魔槍——湯布遜姊妹。

這所學校是訓練培育「工匠」和「武器」為目標,「工匠」與「武器」須要組成一組行動。最終目標是要收集99個鬼神卵與1個魔女的靈魂,這樣「武器」就能成為死神大人專用的武器「Death Scythe」。

以上轉自維基
==============================================================================================
之前見有個帖,但被關左,希望呢個都唔會因為咁而被關,講番正題,

呢套野的確唔錯,內容同死神有d似,但呢個開頭好好多,加上畫工都ok

到現在第21集,都幾好睇,唔錯,希望大家都鍾意啦!

回復

哈哈...冇人回既..咁我做第一先...
我都好like呢個動畫...開頭仲以為係咸野黎...見到又沖涼又乜又乜...囧
回復 支持 反對

第2第2~,漫畫我感覺有點不錯=.=,動畫就不要說好了(汗
回復 支持 反對

但是漫畫我會睇到暈呢囧
回復 支持 反對

是的話你不要做動漫迷好了=_=(汗
回復 支持 反對

回復 5# 的帖子

那我做動畫迷夠了[[bao_36]]
回復 支持 反對

原帖由 恆久式 於 8-9-2008 22:43 發表
那我做動畫迷夠了[]

漫畫係網上睇完第一本,下次經過漫畫店租埋其他黎睇
回復 支持 反對

回復 7# 的帖子

動畫係網上睇完第一集,下次經過動畫網去睇埋其他集..(dl落黎也可以的說!!!
回復 支持 反對

鬼神出現囉,好想睇下一集鬼神vs死神
回復 支持 反對

漫畫的確好睇好多囧~~
不過開始有點迷囧~~
可能我開始理解唔到個情節....

我唔想睇鬼神對死神....
我想睇暗化的瑪嘉比較多
回復 支持 反對