查看: 12950|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

世紀陰謀 ﹣錢! The Money Masters!

一個你同我都參與同見證緊既陰謀!
The Money Masters - How International Bankers Gained Control of America (片長215 min!!)
http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936

呢套1995年既記錄片詳細講解二佰年來貨幣發展史,如何衍生銀行家,銀行家如何由200年前開始從戰爭謀利獨霸國庫等等。

片中話 rothschild family幾兄弟由18世紀開始分佈於eruope幾個大城市開銀行專門放數比政府打仗。直到拿破侖waterloo打敗後即時("即時"係講緊佢一早搵專人到戰場睇住場仗,完結一刻探子立刻回報)第一個沽英國銀行股票製造戰敗假像引致大跌市,然後暗中低價買入,呢次做市令佢直接取得英國央行控制權。直到18世紀後期,估計家族己擁有全europe一半財富.... 之後既企業投資己經唔再用family name。時至今日,Bank cartel 透過手握全世界2/3黃金儲備,UN既軍事操控,同埋IMF對各國匯率貨幣既操控,操控世界財富己經近乎完成。WW3(經濟戰)可能一早己經開始,而NWO勢在必行。

215分鐘既片係長左D,但係我覺得實際過學校讀咁多年歷史同經濟。事實上,洗腦活動係從片面既教育和
膚淺既娛樂泛濫開始,片尾既結論都話,冇人有能力將呢個跨越幾代人,看似與生俱來既謊謬金錢制度改過來.... 我開始明白點解D人話matrix係conspiracy,原來講既唔係片中既機械文明而係金錢制度!有好多陰謀論只不過係由位高權重既人,在社會政策以至國際層面上慢慢施行,目的未必係要即時見效,反而亳不著眼咁跨年代潛移默化,將不合理變成合理先至得人驚。人類事不關己既心態正合陰謀者意!!

樓主後記:
我一直鐘意聽雲海睇X-File,只係當故仔,咁多conspiracy無從亦無意引證。直到911+金融海嘯睇住美國佬強佔全世界,加上Zeitgeist比我既啟發,才醒覺NWO唔再係故仔咁簡單,我開始想了解背後誰是黑手和動機 (illuminati? freemason?外星文明?銀行家要統一貨幣?)。估唔到會引領返去二佰年前既經濟史中找答案,但又不盡是現實,因為當中既行動和小插曲都直接間接聯上陰謀論,與主流經濟討論仍有一大段距離。而呢套片我覺得係一套經濟版既zeitgeist,企圖證實一個進行左200年,現在仍進行中既天大陰謀。

最可惜既係知呢套片既人好少,又冇中文字幕版... 但如果你唔想聽英文又對呢個話題有興趣,可以睇睇新近一本好hit 既大6書"貨幣戰爭"!上網有免費e-book版!本書立場係走政治宣傳路線但內容據講抄到十足,我近日貼既經濟陰謀文章都係轉自佢呢本書。

"貨幣戰爭"繁體WORDS版http://www.badongo.com/file/4422374

(To版主:本題唔係OT,雖然內容唔係超自然,但係了解幕後黑手從何而來,對好多conspiracy theory都有關係。又有人話NWO同聖經內容吻合,我未從呢方面求證,希望大家討論下。請勿cut post,感謝!)

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
守衛~朗 + 15 影片/詳細感想

查看全部評分

回復

美國人以這種賺錢方法可以說是聰明 不過真令人討厭的做法
但以我立場來說 覺得夠用就好了 賺這麼多都要看有沒有時間去用
不如用來幫助地球解決環境問題 一黎救到人二黎自己可能仲有時間用錢
最後只能說人類從進步中扭曲了不少東西

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
守衛~朗 + 8 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

美利堅可能真的要實行NWO計劃
回復 支持 反對

你身在世上就不得不隨波逐流
就算你不玩樂也好
你為了生存
每一刻也需要錢
現在社會早就被超級富豪無形中操控住了
單從上報的財產來看
全球最有錢的3人的財產加起來能抵得上全球最貧窮的4x~5x個國家
他們想怎樣 我們能阻止嗎

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
守衛~朗 + 10 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

呢本書之前系tvb系左右紅藍綠到有講,個時我睇你呢個post以為系假,但系之後佢講到甘就信左~~~
回復 支持 反對

我有小小唔明您講咩
回復 支持 反對

人類就係俾金錢控制,所以科技水平比人類進化得快。
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

只能說攏系為了錢
回復 支持 反對