查看: 4761|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日一個唔開心既經歷,好心人請入...

今日我發生左d唔開心既經歷,屈係個心入面好唔舒服,所以決定同大家分享下,請唔好介意睇曬佢...

先介紹下我自己先:
我係一個Band 2 中三學生,成績一般,習鋼琴4年6級程度,父母已離婚,同緊呀嫲住,呀爸一個星期大約4日會番黎食飯

故事開始了...
本來今日係一個平凡既一日,不過到左食飯之前我呀嫲同我呀爸講,我星期六.日冇練琴,跟住呀爸就講左以下一大堆說話:唉!你以後都唔好學琴啦!比你學又唔比心機學好佢,你知唔知好多人想學都冇得學呀!你知唔知你哂左我幾多錢呀!學琴每個月千幾蚊,上網果d立立雜雜費,加埋哂左我幾多錢呀!讀書又唔比心機,日日掛住打機,買部琴番黎比你,掂都未掂過!你唔想學就早d出聲啦!唔洗哂我咁多錢呀!一d社會競爭能力都冇!

我聽完佢講,我真係好扯火囉!我自問練琴都算努力啦,1個禮拜練6日,每日個幾鐘,又要補習又剩,學校又鬼死咁多功課,星期六日我都係因為功課太多所以唔得閒練姐,一日半日洗唔洗咁介懷呀,讀書果方面,我廢極都入到A班啦,成日提住錢錢錢錢錢,我真係估唔到佢係睇錢咁重既人黎囉!仲有佢最後果句,一d社會競爭能力都冇,我覺得最火爆係因為佢呢句囉,大佬呀,一個普通既中三學生,你想有幾多社會競爭能力呀!

我打完呢篇野個心都舒服d
大家睇完之後,有咩感想呢,比d意見我啦
回復

唔好罵我住......
其實你呀爸只係關心你姐
家家有本難念的經
回復 支持 反對

關心都有好多方法既姐,洗唔洗鬧到我1文不值呀
我覺得佢主要係因為錢而鬧我囉
寧願要錢而放棄自己個仔既前途,呢D人死有餘辜
回復 支持 反對

我覺得你應該同佢傾下.
如果真係好唔得閒.練琴/補習果啲是旦cut下啲;
回復 支持 反對

練琴唔係話定時定候練
一個星期6日 今次個幾鐘唔代表d咩野
我覺得學一樣樂器
要真係有個心去學  冇時間唔係一個借口
要學好一樣樂器 一定要愛上佢
如果你一返完學就有個衝動返屋企彈琴
你就已經成功左
如果好似交功課咁學琴  俾你捱到8級
個意義都只係一張紙
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

可能你同你爸爸思想方面有分歧 兩個思考鋼琴既出發點唔同 我覺得你應該同你爸爸多d溝通多d明白對方同埋比d心機練琴 我覺得你冇練琴唔可能代表冇心機既 你應該比佢知道你對練琴同學業方面係有付出過
回復 支持 反對

依家就係咁現實  識得起現實中生存先係最重要
回復 支持 反對

其實佢都係關心你既  你覺得好忙既話咪同老豆講唔學琴 學左到時都唔知用唔用得著--"
你要加油呀@@"
回復 支持 反對

比我唔忍 同佢隻秋-.-~ 打到佢無野好講is ok!~~
小賢Zz 發表於 20-1-2010 22:42

are you ok?
回復 支持 反對