查看: 2643|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

樂古新手+模型新手 各位大大請進

大家吾好嫌我又煩又長氣 第時再吾明我一定同你地講 不過我依家真系好鬼想問 我上年買左一部bb三國 整得好鬼樣衰   我想問一問上線可吾可以用鉛芯筆架 但系又好似鬼死甘淺甘啵 點算好牙  上啲模型教室o既website又話要打磨 吾知好似話咩要水磨沙紙 吾知系邊度買 五金鋪果啲有冇架呢? 同埋啲樂古模型高手話小至大o既紙 去磨佢 我都吾系好明啵   為乜野,點解要打磨o既 另外 上色問題 我想問系唔系部部野都要親手上色嫁呢? 同埋要用啲乜野上色 聽人地講話咩手油  手油即系乜野, 同埋開吾知咩油 果啲油o既作用系啲咩 同埋好似話有啲上色用marker 嗰啲又好吾好呢? 中有 水貼嗰啲系咩意思呢 如果你地願意教我o既 請回復 或者可以加我msn tomlss888@live.hk ;P
回復

以我所知.
可吾可以用鉛芯筆架   可以(有隻專for gundam  bandai有出)

好似鬼死甘淺甘啵 點算好牙     可以用滲線

水磨沙紙   5金店都有  

小至大o既紙    姐係小號到大號   400-600-800-1000-1200

點解要打磨    主要係想外觀令d   同埋搞走d水口位

部部野都要親手上色  姐係點解   自己用野油上去定係想講自己用自己方法上色

手油:開希d油   用毛筆油上個件到

開吾知咩油 果啲油o既作用系啲咩       個d油  姐係咩?

上色用marker 嗰啲又好吾好呢          (個人意見   5好)

水貼:    姐係過左水用的貼紙   用來貼在模型上   姐係d符號個d
回復 支持 反對

聽人地講話好似要用啲油搞稀啲色架啵? 唔系咩
回復 支持 反對

仲有新手可唔可以砌mg級o既高達嫁 我好想砌一下 命運同自由 1:144嗰啲又系咩意思牙

評分

參與人數 1樂點 -5 收起 理由
[H]小矮人~~ -5 請勿連帖

查看全部評分

回復 支持 反對

聽人地講話好似要用啲油搞稀啲色架啵? 唔系咩
烏龜的仔II 發表於 7-7-2010 16:09

開油水搞稀完本個d colour

新手冇話只可以搞d咩gundam...你可以搞pg都得tim= =

命運同自由 1:144   姐係比例   如個隻模型1cm3=正常的144cm3(我諗係e個比)
1:144都有2隻  1隻fg   1隻hg
fg係原本冇咩可以動的關節     hg可動比較多  不過動的範圍不會好大
(個人所見)
回復 支持 反對

fg跟本拎黎擺下就得=3="冇得做埔士...
我都想問下:嘖罐同手油邊種好d.....我用嘖罐嘖永遠都水淋淋咁...佢自己會流...搞到散開晒= =
回復 支持 反對

fg跟本拎黎擺下就得=3="冇得做埔士...
我都想問下:嘖罐同手油邊種好d.....我用嘖罐嘖永遠都水淋淋咁...佢自 ...
mui1388ken 發表於 7-7-2010 21:38

油噴得太多
噴返薄d,等乾左先再噴
同埋唔好定住同一個位黎噴
回復 支持 反對

好難令佢平均bo=3="我嘖肥仔德果時嘖落去佢d油就流左去第二面....干左之後就一達一達咁..
回復 支持 反對

滲線系吾系吾駛得登搞個模型, 滴一滴就啲色走雲成個配件 定系要轉下轉下
回復 支持 反對

滲線系吾系吾駛得登搞個模型, 滴一滴就啲色走雲成個配件 定系要轉下轉下
烏龜的仔II 發表於 8-7-2010 13:46

基本上5洗    某d位就要
做得多就會明     用廢件試就好d

好難令佢平均bo=3="我嘖肥仔德果時嘖落去佢d油就流左去第二面....干左之後就一達一達咁.. ...
mui1388ken 發表於 8-7-2010 11:51

你係咪大近噴?!...
回復 支持 反對