查看: 8792|回復: 54
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[武器大全] [原創]《槍械大全》霹靂悍將 分析及心得(附MP7A1詳細比較)

今次更新所出霹靂悍將雙沖槍係由霹靂戰警所升級,有人升級後話不如用返MP7A1擴充版仲好,有人話好易爆人頭,有人話打游擊唔錯,而今次我會把重點放在比較上,睇下霹靂悍將可唔可以洗脫霹靂戰警的名。當然,其他部分都唔會少左,大家可以放心。

By p43j77 in Nakuz

首先係例牌的槍枝資料:

價格:2000美金

子彈:.45 ACP(注意:USP, 金蝎雙擊及銀色戰將系列共用子彈)

子彈價格:100225美金

彈量:50彈一匣(點解兩把30彈的槍一齊用會少10?雙銀雞都有得加彈啦)

後備彈:100(一般)/200(彊屍)

外觀(好似拳套,尤其是換彈個陣…):

槍枝

傷害

命中

發動

連發

重量

綜合數值

ES C90

MP7A1擴充版

霹靂悍將

數值低過MP7A1擴充版少少,但傷害,命中,連發都比MP7A1擴充版優勝

彈道:

彈道係圓形,幾集中,壓槍可以令彈道更加集中

由於彈數多同集中,好易就-6爆頭,

貼示:唔好點射,一來低攻比人射返轉頭,二來點射會漂過連射

人的傷害

部位

冇甲

有甲

頭部

胸部

腕部

腹部

腿部

(以上係10m以內的數據,遠距離有甲攻擊力會下降到16左右)

以佢的射速來說攻擊力算唔錯,MP7A1擴充版高攻少少

再來是殭屍模式

頭部

67~113

胸部

18~27

腕部

17~27

腹部

23~34

腿部

18~31

攻擊力比較唔定,愈近愈高攻

請用HD畫質觀看

彈屍能力:

血性站

彈屍能力普通,但都定到屍,定屍能力比MP7A1擴充版好少少

霹靂悍將VS MP7A1擴充版,強度大比較

ROUND 1:準確度

距離

冇壓槍

有壓槍

結果:平手

小評:準確度幾乎一樣。雖然相睇唔到,但其實MP7A1的彈道係左右左右咁移動,而霹靂悍將係好似散彈咁無定向亂射,比較易射中人。

ROUND 2:傷害

人的傷害

霹靂悍將                           MP7A1擴充版

部位

冇甲

有甲

部位

冇甲

有甲

頭部

頭部

胸部

胸部

腕部

腕部

腹部

腹部

腿部

腿部

屍的傷害

霹靂悍將                MP7A1擴充版   

頭部

67~113

頭部

12~50

胸部

18~27

胸部

12~13

腕部

17~27

腕部

12~21

腹部

23~34

腹部

15~18

腿部

18~31

腿部

18~20

結果:霹靂悍將大勝

小評:攻擊力明顯比MP7A1擴充版高,而打屍的攻擊力更加高兩倍有多,

打游擊都殺到屍,用來守CAMP位可能都OK

ROUND 3:彈量

打屍玩游擊不單要換彈快,,輕同準之外,也要彈夠多,無彈的話支槍幾強都無用

彈匣容量:

霹靂悍將:50

MP7A1擴充版:60

一般/團死總彈量:

霹靂悍將:50+100=150

MP7A1擴充版:60+80=140

殭屍模式總彈量:

霹靂悍將:50+200=250

MP7A1擴充版:60+160=220

結果:二勝一負,霹靂悍將勝

小評:彈匣比MP7A1擴充版少10,但後備彈多在游擊時也較有利

而一般/團死中彈量較打屍少,多後備彈也有優勢,所以較識合用佢

ROUND 4:槍枝能力及一般模式實用度

包括射速,換彈速度,重量,價格

理論射速:

霹靂悍將:1000/分鐘

MP7A1擴充版:850/分鐘

:MG31200/分鐘

5.561100/分鐘

KM800/分鐘

所以霹靂悍將(理論上)射速係CSO第四,第一係火神

實際射速及換彈速度:

去片

實際射速:霹靂悍將勝

換彈速度:平手

小結果:一勝一平手,霹靂悍將勝

小評:換彈速度分別大,不過射速的確比MP7A1擴充版快

重量:

霹靂悍將:2kg

MP7A1擴充版:1.9kg

:KM重量為3.42kg

小結果: MP7A1擴充版小勝

小評: MP7A1擴充版輕0.1kg…不過都比KM,沒有因為雙槍而重很多,算是不錯

價格:

霹靂悍將+後備子彈(CT/TR): 2000+175/225=2175/2225

MP7A1擴充版+後備子彈: 2500+120=2620

:霹靂悍將後備子彈價格不同是因為CT一開始有24發後備USP子彈

小結果:霹靂悍將勝

小評:打一般時只要2000美金,KM以外一個唔錯同便宜的選擇

總結果:二勝一負一平手,霹靂悍將勝

ROUND 5:其他(個人意見+gag,無視可)

霹靂悍將(5星最高)

-6爆頭度:★★★★★

少左10彈神秘度: ★★★★★

黑橙有返D良心度: ★★★★☆

個滅聲器去左邊度: ★★★★☆

霹靂戰警可以無視度:★★★★★

MP7A1擴充版(5星最高)

書左慘無人度: ★★★☆☆

B模式去左邊度: ★★★★★

賽果:

霹靂悍將勝出比賽

一般:

便宜之選,打一般唔錯的選擇,5-6KILL

不過買一把準d的手槍用作遠距離殺人用

配合副槍:夜鷹,USP,TR雙槍

殭屍:

打游擊好用,後備彈也較多,攻擊力在沖槍中算係高

配合副槍:TR基本手槍

啟示錄:

用來打沉默同CITYOK,係一把唔錯的開始槍,要多描頭

心得:

打人用佢好過用MP7A1擴充版啦,實力比得上步槍

走射準確度都唔錯,浪射D彈散好易射中人,仲要射得快

不過唔好點射,會漂,用浪射+壓槍最好,可以lag死敵人

打屍用佢離不開游擊,游擊實力高

之前買左的人,D UP左把槍佢啦

題外話: MP7A1(唔係擴充版)B模式好好用,大家有時間一定要試下

多謝lovel0613的幫忙

評分

參與人數 1樂點 +320 收起 理由
鴻- + 320 果然後大全既老手 心得part做得超好 加油! ...

查看全部評分

回復

辛苦LZ了,好詳盡啊
我都升緊E把槍(我升得慢,現在才16XX分......)

話說回來,難道我是頭香?
回復 支持 反對

wow
好正@@
好詳細
+埋玩c既雙mp7仲好@@
回復 支持 反對

可以加分了..........THX
回復 支持 反對

烏名=污名?
回復 支持 反對

真係詳細...如果點槍都比唔上MP7A1既話就真係冇野講-.-
回復 支持 反對

回復 5# zzgundam1234567
打錯...
已更正
回復 支持 反對

哇好有心機做@@
回復 支持 反對

回復 8# LibRa甘 71lv wo,甘輝哥
回復 支持 反對

我都唔係哥-_-"
係呀...可能會放左小輝ac收第2個a"a
回復  LibRa甘 71lv wo,甘輝哥