查看: 18794|回復: 41
打印 上一主題 下一主題
收起左側

滲線,上色問題

今次草到錢買油lu~~~(00Q到手\v/)
1.滲線筆個樣係點?幾錢支?(預算一下=v=)
2.底色係米會影響面果隻色?(例如我+光澤銀之後+紅色係米會變少少銀既光澤紅?)
3.如果要噴消光劑貼左貼紙先噴定噴左先?
4.如果滲線(滲線筆)出左介係米用綿花棒濕少少稀釋液抹?
5.有冇話咩牌既油唔可以同唔同牌既油一齊用?
6.仲有咩方法可以減低起泡?(噴灌)
7.d油會唔會好臭架?
8.噴灌出既色齊唔齊全架?
9.如果想買果隻色冇噴灌,但我又冇噴槍果d野仲有咩方法上色!?

問住咁多先=v=''
希望高手們可以回答小妹
多謝!
回復

其實頂置有既,不過我都答下你..!!

1.冇滲線筆,只有畫線筆!畫線筆15-20蚊..!!如果想滲線就買面相筆同田宮既X系列油,如果想知就之後再問啦..!!
2.底油係會影響面果隻色(例如想紅色鮮D就底油用黃色..!!,係咪想光澤銀加紅色,係!但我建議用透明紅..
3.其實如果貼既係普通既貼紙,我建議你不如噴埋果隻色佢,如果係透明貼紙/括貼同水貼就緊係上左先噴消光,,
但如果要滲線就分兩次噴..!!
4.係..用X-20,一樽30幾蚊,可以用好耐,但唔好用太多,因為會爆膠..
5.呢樣我只係知水性既開油水就唔好用油性油開姐..!!
6.唔好禁住噴又唔放手,同唔好係同一個位置HOLD咁耐..
7.係會有小小,噴既時候保持空氣流通..
8.呢樣我唔清楚,我用既係氣泵...
9.手油上囉..!!
回復 支持 反對

其實頂置有既,不過我都答下你..!!

1.冇滲線筆,只有畫線筆!畫線筆15-20蚊..!!如果想滲線就買面相筆同田宮既 ...
*小霖* 發表於 21-11-2010 21:27

1.介唔介意詳細講一講滲線既詳程!?
2.我今次想隻色有少少金屬感(黑色,子色),但又唔係反光到可以照鏡果d- -+,底色用咩!?
3.分兩次姐係上完色噴消光之後滲完線又噴消光!?
9.用你所講既面相筆油唔油得?同埋幾錢支?=========新增問題=============
想問你有冇見過人滲線滲金色or白色等等??

希望你回答=v=''
回復 支持 反對

1.睇呢到,有圖教..http://www1.nakuz.com/bbs/viewth ... &extra=page%3D1
2.黑->銀-->金-->透明紅(你想噴紅色..?
3 .對..
9.面相筆幼嫁咋,有手油模型用既筆價錢唔清楚..!23元3枝係皆旺有得買..

未見過!如果係金色既,我咪望出黎同銅色唔多分別,因為金色要用幾種色打底先覺眼..
回復 支持 反對

1.教學有講
2.黑色真用金屬黑la     子色就用銀底+透明子
3.5明你講咩=.=
想問你有冇見過人滲線滲金色or白色等等??
我隻藍迷用過白色滲   睇睇la!比下面
9.1x-2x左右   面相筆你油咩先  上色定滲?
回復 支持 反對

1.睇呢到,有圖教..
2.黑->銀-->金-->透明紅(你想噴紅色..?
3 .對..
9.面相筆幼嫁咋,有手油模型用既筆價錢唔 ...
*小霖* 發表於 21-11-2010 22:34

支筆會唔會好易油到筆痕?
1.教學有講
2.黑色真用金屬黑la     子色就用銀底+透明子
3.5明你講咩=.=
想問你有冇見過人滲線滲金色or白 ...
kitkit001 發表於 21-11-2010 22:37

我睇左張相啦
都ok!
回復 支持 反對

支筆會唔會好易油到筆痕?

我睇左張相啦
都ok!
◇~荔枝~◇ 發表於 21-11-2010 22:45

手油緊係多+la....好難冇咩+wow
不過有人得  但係最少我5識...

多謝你比面
回復 支持 反對

田宮出過隻消筆痕既東東,而點樣用我就唔清楚..

消光油噴左之後筆痕都唔顯眼..
回復 支持 反對

聽講油性d油好毒= =係米架?上色可唔可以唔上底色架?
d油係米要一日先乾?
回復 支持 反對

聽講油性d油好毒= =係米架?上色可唔可以唔上底色架?
d油係米要一日先乾?
◇~荔枝~◇ 發表於 21-11-2010 23:11

. . . . .一日呢
應該就5洗ge........(幾個鍾差5多la) e個真係5知了
油性d油好毒.....用口罩!
上色可唔可以唔上底色架....可以的   睇你想點樣表達隻色姐
回復 支持 反對