打印 上一主題 下一主題
收起左側

滲線,上色問題

- -無記錯係油性,你咁搞法,整爛枝筆D油出黎都唔多..!!

買一支田宮油10蚊,加白電油10蚊,20蚊有排你用呀..! ...
*小霖* 發表於 24-11-2010 19:51

OO
話時話D灌係用日文
我點樣知道佢係油性定水性?
啞色,半光澤同光澤色既編號係點?
回復 支持 反對

OO
話時話D灌係用日文
我點樣知道佢係油性定水性?
啞色,半光澤同光澤色既編號係點? ...
◇~荔枝~◇ 發表於 24-11-2010 11:00 PM

- -其實一直我都冇點睇..!

因為你開油比例開得小同多都會影響到..!!

到最尾你上保護油(消光/半光/光油)先會影響到,其實買油係睇顏色同水性定油性既姐..!!!
回復 支持 反對

答咗妳#13先。
理論上係會的。
不過因為黑色嘅遮蓋力好強,所以喺無故意對比或畀眼利嘅人睇嘅話,妳可以 ...
hyuuga 發表於 24-11-2010 17:24

你意思係米姐係同唔同屬性都冇所謂?
回復 支持 反對

唔該哂你呀
果d gundam marker係米水性架!?
我念住張佢d色整洛個皿度之後滲線 ...
◇~荔枝~◇ 發表於 24-11-2010 17:34
- -無記錯係油性,你咁搞法,整爛枝筆D油出黎都唔多..!!

買一支田宮油10蚊,加白電油10蚊,20蚊有排你用呀..! ...
*小霖* 發表於 24-11-2010 19:51

Gundam marker 有分上色用同滲線用。
樓主所講嘅對一般上色用嗰種先用得著。哩隻嘅筆身真係一般 marker 咁粗的。算唔算水性我唔清楚,不過唔係油性。
滲線用嗰種筆身幼好多,直接畫落啲坑位就得。無上色嘅話,可以用擦膠或手指抹走多餘嘅色。

你意思係米姐係同唔同屬性都冇所謂?
◇~荔枝~◇ 發表於 25-11-2010 17:49

一層一層咁分開上色嘅話,係無問題的。有時甚至係故意先至可以做出一啲效果。最簡單嘅例子就正正係滲線。
回復 支持 反對

如果想上色用番模型本身隻色
點樣知道隻模型真正既色?(就算睇洛一樣點都有d差別掛)
回復 支持 反對

- -其實一直我都冇點睇..!

因為你開油比例開得小同多都會影響到..!!

到最尾你上保護油(消光/半光/光油) ...
*小霖* 發表於 24-11-2010 23:05

上次漏咗。
上色時用消光/半光/光油係有分別的,因為同樣會影響之後上嗰一層色嘅發色等問題。
最後噴消光/半光/光油係為咗確保反光程度一致同起保護作用。

如果想上色用番模型本身隻色
點樣知道隻模型真正既色?(就算睇洛一樣點都有d差別掛) ...
◇~荔枝~◇ 發表於 25-11-2010 23:34

總會同模型本身嘅成形色有分別的,因為就算係同一隻色,上咗色之後都會減低朔膠嘅質感,所以睇落去都唔同。要完全一樣嘅話,不如唔好上色。就算只噴消光/半光/光油,出嚟睇落去都會唔同。
回復 支持 反對

有冇人可以俾我睇下噴灌個樣
我驚買錯@_@''
回復 支持 反對

有冇人可以俾我睇下噴灌個樣
我驚買錯@_@''
◇~荔枝~◇ 發表於 27-11-2010 09:55

模型專用嘅噴鑵唔係好多牌子,去到模型舖就唔會買錯。
買時可以問一問間舖嘅人,絕大多數都樂意解答模型問題的。
回復 支持 反對

我想問消光姐唔姐到磨左既水口位!?
回復 支持 反對

我想問消光姐唔姐到磨左既水口位!?
◇~荔枝~◇ 發表於 4-12-2010 17:20

妳意思係消光嘅顏色油定消光嘅光油?
顏色嘅當然得,消光嘅光油無記錯嘅話基本上係得,不過未試過唔上色就直接噴消光,所以唔確定。
回復 支持 反對