查看: 2569|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[武器大全] [原創]BULLPUP分析及心得(已完成)

[原創]BULLPUP分析及心得

今日介紹和分析的槍,就係它-BULLPUP

想當年,我開始玩cso的時候,第一支槍就係佢來玩團隊死斗,我第一件事就係介紹佢la

以下資料轉維基:

本名:斯泰爾AUG突擊步槍(BULLPUP=犢牛式)
英文名:Steyr AUG(AUG)
簡介:1977年奧地利公司斯泰爾-曼利夏(Steyr Mannlicher)推出的軍用(CT)自動步槍,AUG是1970至1980年代中小數擁有模組化設計的步槍,它的槍管可快速拆卸,並可與槍族中的長管、短管、重管互換使用。AUG的扳機同時控制射擊模式的選擇,扳機的第一段為半自動射擊模式,而扳機繼續扣則進入第二段的全自動射擊模式。AUG有較重的扳機釋放壓力,大約9磅。由於優良的設計、品質及美觀外型,一直深受軍用及民用使用者的喜愛。(留意紅色行字,和cso槍簡介一模一樣.......) (=o=''):有冇搞錯..

數據方面:

槍名:BULLPUP
陣營:CT
取得:(商城)冇永久,有限時
1400(3日)
4200(10日)
11200(30日)

BULLPUP係CT特有,而TR則用KRIEG 552,而兩支槍的數值都差唔多,但我比較喜歡呢支(<--日久生情),但本人認為BULLPUP比KRIEG 552而上手D

槍                     傷害     命中     發動     連發     重量     綜合
BULLPUP            28       90       82       86        81       367
SCAR(強化版)     28       90       81       91        76       366
Clarion5.56        26       90       82       88        81       367

三支槍的數值差唔多,而BULLPUP裝有放大鏡,對於中-遠距離有比較大的優勢,加上支槍的準心比其他槍的準心細,爆頭比較容易,但一槍爆頭不能秒殺~

槍                  價格    子彈口徑     彈夾容量  發射速率   重量(有彈藥)
BULLPUP        3500   5.56NATO   30發     727RPM     4.09公斤
SCAR(強化版)  3250    FN SCAR     30發     600發/分    3.5公斤
Clarion5.56    2250    5.56NATO   25發     1100RPM   3.40公斤

以上全用POINT槍比較,比較的三支槍皆能穿牆

上圖看出,POINT的數值差唔多,但因為某項的數值的高低,用法也完全不一樣,而身為POINT槍的BULLPUP,數值不算差,只要識彈道,POINT也變GASH,點解BULLPUP會貴250....(==?)

評分

參與人數 1樂點 +180 收起 理由
鴻- + 180

查看全部評分

回復

彈道:

連射的第一.二粒子彈係超準,到第三粒子彈就超過準心,BULLPUP個準心係比其他槍易大,和XM8差唔多,所以遠距的時候用點射,要等支槍準心復原,再點射會好好多

冇防彈衣傷害值表: BULLPUP 大約
部位  扣血量
頭部  80~124
胸部  20~31
腹部  17~24
腕部  20~31
腿部  10~22

有防彈衣傷害值表: BULLPUP 大約
部位  扣血量
頭部  78~86
胸部  14~21
腹部  25~27
腕部  09~21
腿部  16~23

呢支槍係新手的神物,當距離近開唔開鏡都沒咩問題,最神係它打人爆頭同M4A1一樣都係扣86血,而BULLPUP裝有倍鏡,準D,唔會減攻,但始終某d數值BULLPUP都沒能追得上M4,例如價格,射速等....
回復 支持 反對

冇血性 站立

冇血性 蹲下

有血性 站立

有血性 蹲下

打c傷害低,彈c比m4低,只得冇血性和m4一樣,但停c比m4停耐少少

心得:
一般:因為呢支槍準心細,所以爆頭一流,但一槍爆頭唔死,重點係兩槍後準心會大幅變大,建議兩槍兩槍點射,中~遠戰開鏡點射,近戰壓槍連射,因為始終係point槍,可以汁人地d槍用,唔好攞住支槍沖,等多d人支援先沖出去 \(^_^)/

團死:-打細場(例如:決戰碼頭),可以沖出去(唔好沖有狙守住的地方),見到有人立刻蹲下連射+壓槍,中距離開鏡壓槍或點射..上面對人的傷害都係我一場打的人,30多kill,死左20幾次,當中爆左好多頭^^
          ﹂ 打大場(沙漠遺跡2A),大多數我都係玩偷襲,遠距離兩槍點射(千萬不要和awp開p,因為人地打你一槍死!!)近戰參考上面

c3:只有站立係彈得比較遠,打遊擊唔算好用,換彈速度一般,建議汁箱換槍,它停c能力有1秒以上,開鏡步行速度唔算慢,打c可以開住鏡打,呢支槍殺死c機率近付0,射速尚算快.(打遊擊的話就汁槍,守龜點唔建議使用)

災厄/戰神:打卒攻擊力低,打大佬(佬大說:你幫我抓背嗎??),用mp5好過!!

總括:打真人比較好,爆頭等各方面比較好,打c,災厄/戰神等bot就唔好用la
回復 支持 反對

完成後必做----推文~~
回復 支持 反對

第一次見到有人做呢支槍 加油!
回復 支持 反對

把野玩爆頭真係好正- -
回復 支持 反對

呢把高手岩用XD
回復 支持 反對

呢把高手岩用XD
andrew11241124 發表於 18-3-2011 21:32

我姐夫唔買gash,所以玩呢支槍玩到超勁!
回復 支持 反對

好勁...把AUG...好似唔係叫BULLPUP...
回復 支持 反對

好勁...把AUG...好似唔係叫BULLPUP...
LeMoNtEa半糖 發表於 18-3-2011 21:50

兩個名,bullpup係解(犢牛式)
回復 支持 反對