打印 上一主題 下一主題
收起左側

各位師兄好,有D問題關於新手為高達模型造金屬紅

首先多謝你地入黎睇/幫我手
我咁大個仔成17年人,我老娘第一次送左隻MG紅色迷茫高達比我,
好感動,好想整好佢.
自己拎左番屋企宦唔捨得砌住...
上左YAHOO搵資料..
去左模型店,五金店買左啲工具E.G:水口鉗,1000號砂紙,筆刀,高達MAKER滲線筆
搞左幾日終於做左素組出黎

諗住學下整場景,無意間見到其他人POST啲金屬油上色既模型出黎
一睇就愛上左..
諗住學下點整,爬過文,發現原來唔可以手塗...
搵到隻渡銀噴罐想試下玩..
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... &extra=page%3D3

係咪去買一隻雙星透明紅+國產派樂士就可以做到金屬紅效果?
新手玩噴罐有咩要注意?...多謝各位教路..
回復

我己經做左滲線,但未貼貼紙

如果可以既話係咪買一隻透明紅既噴罐+閃銀..2隻就做到金屬紅效果?會唔會好難??
因為我係新手..我見到有post話要上補土先痴得實d色..係咪真??仲有咩牌子既噴罐較平?
回復 支持 反對

如果可以既話係咪買一隻透明紅既噴罐+閃銀..2隻就做到金屬紅效果?會唔會好難?? ...
fatelove 發表於 1-4-2011 02:53

銀色再噴透明紅可以做到金屬紅
回復 支持 反對

如果可以既話係咪買一隻透明紅既噴罐+閃銀..2隻就做到金屬紅效果?會唔會好難?? ...
fatelove 發表於 1-4-2011 02:53

咪買一隻透明紅既噴罐+閃銀..2隻就做到金屬紅效果:係
噴左銀色等(光)之後再噴tuo ming紅

上補土.....其實係想統一個底色姐同埋cheak下你有冇d位做得5好
(如打磨不足....有小小(行)係到)   比你cheak一cheak

小弟所知(雙星好似係最平.........maybe有更平)
注意如果攻氣潮濕就5好係個日噴    <75%噴效果會更佳

如果有錯  請c兄提點
回復 支持 反對

銀色再噴透明紅可以做到金屬紅
[H]小矮人~~ 發表於 1-4-2011 11:39 AM

果種銀紅黎..金屬紅有第種,剛放新相我噴金屬紅,

黑色底,中間噴金色,,再上透明紅..
回復 支持 反對

感謝大大阿....
回復 支持 反對