打印 上一主題 下一主題
收起左側

全修賢者心得

今天跟大家分享本人的全修賢者心得.
p.s.本人偏向於PVP.
歡迎各位多多指點和分享o-o
以下只是本人意見和心得,不喜勿插

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
紋章采用及能力介紹

首先先介紹一下本人的紋章選用.

本人用了:
能力紋:熊,生命,破壞,拘束,不屈,致命和朝氣.

技能紋:落雷,盾擊,破甲,盾擋 這4招常用技

()熊,生命,破壞,拘束,不屈是賢者必要吧
()致命是用作協助本人推高攻擊.
()由於本人只是小本玩家,為了保證能力上平衡,本人放棄了mp量,
而為了確保PVE不會太辛苦,本人采用了朝氣紋以解決mp不足的問題.

能力值:

能力算是比較平衡,
5000僵直,4700僵抗足以應付PVP.
攻擊力不算太差,只是mp較少.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

技能點法及介紹

落雷:+13可以後放落3條雷(至於3條雷同1條有咩分別,下面先講,而圖中點到+14,只是本人手多多點多左0.0")

滑行,空浮:當然要點爆

盾擋:點5已經完全足夠應付PVP.
本人一般都會企在對方倒地的位置上開盾擋.
這樣當對方使用倒地反擊就可以第一時間進行重新捕捉.
而對方決定滾走,可以使用滑猛,令到對手進退兩難.

神聖連擊:連技時應付盾擋,落雷cd時的好技.

治療:點1就足夠,1%的影響不大吧..

神聖衝擊波:捕捉技之一,當對方倒地,放在對方預定起身的位置以進行捕捉,
由於是雷審一行的前置技,必學

滑猛:賢者主要捕捉技,必學

破甲:點爆可作捕捉技,賢者神技之一,高攻,破霸,有增加對方傷害的負加能力

盾衝:點爆,高傷,有小霸體,可作走佬技和捉人技.當出技後出現僵直時可用作迴避技
對方倒地時,可更易令其全食傷害,更可將對方抽起.

雷審:點爆,飛空,可迴避大部份技能,受cut技機會細,重傷技.小機會負加觸雷效果,可將對方抽起

雷電衝擊:點1足夠,唯一優點是命中後必負上觸雷效果,製做捕捉對方的技會.

自動格擋:點爆,必點技

空擋:點爆,發動機率大,有機會透過這招技,乘機避開對方連技.

膝破:個人決定不學,因為比較難以使用.

判定光環:不學只是私人理由,請自行決定.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

技能配搭

捕捉>落雷>普攻>盾擊>普攻>神聖連擊:

大部份玩家都以盾擊為首開技能,
可是本人認為以落雷首開更佳,
大部份玩家都會犯下一個錯誤,當被打飛就會第一時間空浮,
雖說落雷後加的雷擊僵直不大,但都有機會令對方從空中被打下.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

如有任何疑問,歡迎提出(發問時可要舉手呵)

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
翼風星痕 + 10 精品文章

查看全部評分

回復

首先, 支持樓主原創職評。之後講下關於POST提到既推薦, 個人認為pvp推血, 比推攻重要得多, 喜歡pvp者應該著天啟/獅蠍, 主武用熊/拘束, 副武用熊的, 我覺得是最好的..至於技能方面, 我睇過好多賢者加點, 發現空擋, 點滿係浪費, 有CD, 加上點數唔足夠, 應該前置。治療本人極力推薦係滿, 1lv->8%+114 7lv->9%+1074(pve), pvp既治療唔洗講啦, 分別仲大, 足足多成1000以上! 以下諧為本人睇過咁多個加點既經驗, 作出一個評論, 有咩唔岩請隨便指出
回復 支持 反對

落雷點到13出現3條雷
但係攻擊會分散哂
回復 支持 反對

讚好
回復 支持 反對

落雷點到13出現3條雷
但係攻擊會分散哂
Samlee556 發表於 3-4-2011 10:11

無記錯應該係點到11
回復 支持 反對

無記錯應該係點到11
FonGs 發表於 3-4-2011 12:56

我都唔係咁清楚
因為我冇用落雷好耐了
回復 支持 反對

支持!!!@@b
回復 支持 反對

我想問下呢種係玩主魔定主物? 仲有裝點用法
回復 支持 反對

我想問下呢種係玩主魔定主物? 仲有裝點用法
leungks0216 發表於 4-4-2011 22:22

主物.

頭,上衣,下衣---熊的
手,鞋--生命的
主武/副武--破壞
回復 支持 反對