查看: 9268|回復: 54
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[武器大全] [原創]《槍械大全》寂滅斷魂 分析及心得

拿!呢次係小弟第1次寫槍械大全
有咩錯處請指教

寂滅斷魂要抽A解碼先得到既!(呢句好廢:lol)
估唔到小弟咁無抽金獎運都抽到=.=
其實呢把野我開頭以為係XMEN狼人既爪=.=

家陣介紹下把野
1.睇下第1人稱同第3人稱係點拎把野

以下圖片由raymond268提供,可以睇得出小弟有幾變態:lol

2.揮刀
呢把野左click1下果陣,佢就會斬2下,1隻手斬完到另1隻手
右click果陣就會先有1個出刀既動作,1秒後先會打到人
禁實左click可以不斷斬,如果第2下唔係打空氣既話,可以快少少再出2連斬
打中目標既話個畫面會有少少震動

可以去以下條link,有條片可以睇下把刀既動作
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4244640

3.新刀打到最大距離?
好多人話得1m...小弟自己最多拉到2m...但係睇下=.=
可以拉到3m=.=呢樣小弟都估唔到
但係更估唔到既係...有神手拉到4m......詳見
http://nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4246353

4.同斷J刀比較
其實呢把野算係慢版既斷J刀,斷J刀左click斬人速度比較快
而右click就2把差唔多...不過實戰有幾可會用右click...
2把刀都有各好處...斷J刀右click果陣可以大範圍斬人,有時可以2kill
(注意!新刀右click只可以打到1個人)
新刀左click無論打唔打得中人,只要禁實左click都可以繼續斬人

5.一般/團死/死鬥
呢d就係新刀打bot同打人既傷害,再附上斷J刀打人既傷害
新刀左click打bot

新刀右click打bot

新刀左click打人

新刀右click打人

新刀打bot 左click右click
120 280
30 70
35 87(前)
262(後)
30 70
22 52

新刀打人 左click右click
102 238
25 59(前)
178(後)
31 74
25 59
22 52

斷J刀打人 左click右click
129 170
32 42
40 ?
32 42
28 37

以上數據可以反映到左click時,斷J刀既傷害比新刀高
我諗應該唔會有人刻意去打腳掛:lol正常情況下2把刀都要4刀先ko到對方
如果斷J刀打中腹(比較難)既話有機會3下ko,打中頭就2把都可以1下ko
而右click時就係新刀扣得多d hp,但係要記住右click果陣有delay...
所以捉到個時機先好用右click

6.c mode
其實應該都唔會用得著...
注意!唔知係唔係小弟既錯覺...如果好似skull9 bug咁打落去,係唔會有任何傷害!
左click

右click

7.其他mode
係機甲mode果3個人物都可以用新刀,但係傷害仲差過一般mode
至於災厄戰神果d用返skull9算la...

總結下...
其實呢把金刀...唔知可唔可以話係斷J刀既弱化版...
除左個外型同揮刀既動作之外,呢把野都唔算有太多特點...
如果你有斷J刀可以唔洗抽呢把野都得...
真係抽中左就好似某人咁講...扮下狼人算:lol
(小弟無斷J刀,呢把野對小弟黎講玩炸雞戰都仲ok:lol)

加多張右click打bot 840hp既圖
(上面數據反映左打後腹/胸既傷害係前腹/胸既3倍)
(所以如果右click打人後頭會大約扣710-720hp)

特別嗚謝 o奧古l斯汀o and raymond268 全力協助

評分

參與人數 14樂點 +80 Bravo! +15 收起 理由
raymond268 + 1 我很贊同
鴻- + 80 + 1 內容精彩
siumolkz + 1 內容精彩!
小吾 + 1 感謝分享
95886839 + 1 原創內容!

查看全部評分

回復

頭香,支持,把刀好像好廢/________\
回復 支持 反對

kinwang1123 發表於 10-9-2011 11:35

呃貼的頭香:lol
回復 支持 反對

做得唔錯a_a
回復 支持 反對

原來廢既:handshake
回復 支持 反對

唔錯唔錯,新刀真係好廢
回復 支持 反對

謝謝樓主分享,   扮下狼人算
回復 支持 反對

謝謝樓主分享,   扮下狼人算
Tizzu 發表於 10-9-2011 11:44

笑左:handshake
回復 支持 反對

對爪好似cs1.6/ss 一把雙刀(持法方面)      把刀真係麻麻地...... Bravo! 我比唔到人  但都支持這大全。

回復 支持 反對

kinwang1123 發表於 10-9-2011 11:35

此刀不是很象,而是廢到無朋友/.\
回復 支持 反對