查看: 31998|回復: 49
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[地圖攻略] [字海慎入] 沉默的陷阱個人心得~

我知好多人出過類似ge野. 如果你覺得呢篇野係廢ge話大可以 '上一頁'.

1.簡介
沉默的陷阱唔同其他ge災厄場, 呢個場淨係得一塊空地. 而且殭屍會係個場ge四隻角度出(大多數回合). 換句話講, 你想係呢個場camp c會有d難度. 但係相對地, 呢個場每一回合都係得2分鐘. 想生存ge話只需要係個場不停移動就得.

2.武器選擇
其實冇話邊把槍好定唔好, 只要你覺得呢把武器順手, 殺到殭屍ge話就冇乜問題.我唔會話邊把槍最好, 因為每個人ge習慣, 感覺都唔同. 但係, 有d槍唔係好適合打呢個場:

-散彈槍->呢種槍彈藥偏貴(600粒要$4875), 而且顧名思義, 裡面d彈會散開, 即係話只能夠近距離對殭屍造成大傷害. 距離一拉遠就好難打中.

- .50BMG系列(M95,AS50)->呢種槍傷害係好高, 而且都ok準. 但係彈藥極貴(600粒要$12000), 而且重量高(as50->65%;m95->62%). 咁當然, 如果你覺得你handle到佢ge重量, 亦可以回到本, 升到野ge咁冇所謂~

-火神/真火神->槍貴, 彈藥消耗超快, 而且行唔郁. 我諗唔洗多講la下話.....

-skull-3->你可能會覺得奇怪, skull槍唔適合打災?! 冇錯, skull-3 a mode係準, b mode係高攻. 但係a mode彈藥消耗太快. 一round可能會用左3-400粒彈(如果淨用sk-3). 彈藥錢連有a人士都唔係好頂得順. 仲有, b mode太重, 好易比c從後殺(rd36 or above)(呢項純粹個人意見, 覺得sk-3 ok ge冇所謂)

另外, 唔建議0-1A人士max之前用skull系列(斧頭除外), 因為sk系列槍都ok貴(貝西->$6000, 命金->$9000), 彈藥錢更加唔洗講(5.56反殭屍子彈->$200/30發, .50反殭屍子彈->$70/7粒). 如果冇a包打底ge話好難返本, 莫講話升血/攻. 而衝鋒槍, 普通機槍, 或者火槍都係唔錯ge選擇. 而max左之後主要係要保命而唔係殺c. 升血/攻亦都已經唔係負擔. 呢個時候你ge錢就夠買彈(有a冇a都夠). 都係跟番果個大原則: 你handle得到, 又殺到殭屍ge就ok la~

仲有, 最好帶住粒手榴彈係身. 雖然冇錢賺, 但係當你比殭屍圍住果陣手榴彈可以幫你甩身~(當然, 你用at4cs ge話唔洗帶grenade la......)
另外, m79/金m79都有at4/手榴彈ge效果, 但係威力細過at4/手榴彈.

3.攻略簡介
呢個場ge大原則就係不停移動. 而依家ge人多數都習慣順時針兜住個場黎行, 所以都係跟番大隊做la~
(好多時d新仔就係因為呢樣野比人踢, 如果你地之前比人踢又唔知點解, 而家知la? )
順時針行呢個方法係絕大多數回合都適用. 當然, 係某d回合有另外一d方法可以過關~
(由於0-1a同2-4a ge打法可以好唔同, 所以我係某d rd會分開講)

頭9rd: 冇乜特別, d殭屍少血到用刀都殺到(冇a都係). 用刀ge好處係你一毫子都唔洗用, 咁當然你可能會比殭屍攻擊la. 如果你用刀殺唔到ge話咁冇計la...用槍la......

rd10,20,30,40,50: 殘暴達叔rd. 有a ge話殺左佢la, 殺一隻夠你升幾lv血/攻(價錢同數量會係下面再講) 0-1a人士: 10,20rd ge仲可能殺到, 30rd過後ge由得佢係度la.......

rd11,21,31,41,49(尾1min): 雪人rd. 企定係某個位等d雪人黎比你殺la.

rd19,48: 狂暴rd. 會有大量識dum炸ge殭屍出黎(綠色). 亂行/企定(大部分位置)等於自殺, 兼且累街坊. 想過ge話就要不停順時針行, 絕對唔停得. 而且, 大家拎ge武器重量唔可以差太多. (試過係我渣sk-1, 阿b渣貝西. 我行得快過人地. 結果我追到佢尾, 之後比原本係dum阿b ge c 炸炸死左...)

第二種過法:企係呢度.:lol

但係如果你殺屍ge話可能要冒住會有新c跌落黎阻住你(同埋/或者你隊友)ge風險. 咁殺唔殺得過就由你自己衡量la~

rd: 23,27,33,38: 呢幾rd只會有殭屍係隻窗度出. 有斧頭ge可以去斬c.
另外, rd33會有達叔出.可以咁殺

rd25, 35: 不滅莎拉rd (rd45 ge打法有d分別, 下面會再講): 有d人比個名fake左. 不滅莎拉其實係可以被殺死的, 只不過血量極高, 而且攻擊力同步速都好高(rd25不滅一下150, rd35一下175; 步速接近/等於人類渣刀)(唔著甲,著甲傷害減半). 咁當然, 斬死佢都收好多錢.(下面會講) 另外, 不滅莎拉有個特點: 就係會追死一個人. 如果冇第二個人走去攻擊佢(尤其是係近距離斬佢)ge話佢絕少會追第2個,除非夠鐘/隻莎拉死左/比莎拉追果個死左.除非比佢睇中左或者要靠殺莎拉黎升野, 如果唔係就唔好搞佢la, 卡到人又整死自己, 無謂ar~...有3種方法可以過到.

1. 唔殺佢, 避佢.  渣刀/sk-1背向住佢不斷行圓形. 個圓形ge半徑自己隨住情況而adjust. 用sk-1係要射停隻莎拉(sk-1 ge威力可以射停不滅莎拉/殘暴達叔/雷比亞進化體(命門果隻))

2. 斬佢. 用一刀斷罪/斧頭兜細圈斬莎拉. 如果你夠高lv攻(about lv 25-30 up)ge話係可以係2分鐘之內斬死隻莎拉. 方法同(1)差唔多. 只不過你同隻莎拉ge距離要更加近, 當然更加危險.如果你max左攻ge話更加可以一關斬死晒2隻.   
3. 卡佢. 引一隻埋黎自己度之後上壆位. 不斷跳去引隻野跳上黎. 同時, 要跳+跪(如果唔係跳唔上隻莎拉個頭)就好似下圖:     

呢個方法有d危險性. 首先, 大多數技術一般ge玩家唔係次次都卡到佢. 如果卡唔到ge話就死路一條. 第二, 就算比你卡到, 但係如果有人係旁邊斬你卡左果隻莎拉ge話, 隻莎拉會行到出黎, 殺左斬佢果個, 話唔定殺埋你. 第三, 呢個方法只適用於一隻莎拉. 如果同時有多過一隻莎拉追你ge話就會卡唔到(可能係小弟才疏學淺所以唔識卡多過一隻......)

4, 用手斧彈c. 呢個方法同 "2"差唔多, 不過刀具由sk9變左做手斧. 用右鍵攻擊d不滅ge話佢會彈開, 變相保持安全距離.

另外, 唔想比莎拉追ge話rd35,45唔好企係呢度(準星指住ge位置), 呢個係出c位

rd26: 殭屍只會係一邊出. 可以企係冇殭屍出果邊殺c.(準星指住ge果條邊)

rd28: 尾1分鐘會有d'投擲手榴彈的達叔'(藍達)出黎, 但係佢地係唔識dum c炸. 相反, 佢地好似識放屁(真係唔肯定), 而且斬人極痛. 呢關絕對唔可
以camp係d corner度. 就算你max左d藍達可以10-20秒內殺左你.

rd36,40,43,44,47,49,50: 呢d rd數會出橙色殭屍. 傷害高d(著甲傷害一下40-60, 冇甲乘2), 行得快d(屍王快過人類渣貝西/大部分機槍). 如果渣重
型武器ge話因住比c王從後殺.

rd45: 可能係成個沉默最難ge一關. 呢關d不滅莎拉等於/快過人渣刀(直線行走), 再+上有達叔放陷阱, 所以好易rd fail.如果覺得渣刀好難玩ge話可以試下渣scout/極速飆風(重量=90%). 方法同rd25/35 ge(1)差唔多, 但係要向前行+兜細圈. 倒後行ge話你可能會比莎拉擋住/踩中陷阱而你睇唔到. 而你如果個圈太大/走直線ge話d不滅都係會殺到你(1下100血,  唔著甲double). 仲有, 唔好殺達叔. 呢一關ge達叔係一把雙面刃.佢ge體型可以阻住莎拉前進.(亦都可以利用窗口出ge炸c達到近似效果, 但係要留心c同c之間ge空位可能唔夠你過) 當然, 要留心地下d陷阱. 想要睇示範ge可以自己youtube下.
(建議用480p睇, 如果用開新tab睇ge話建議用720p+展開(非full-screen))

rd49: 橙屍+雪人關

呢關頭1分鐘出橙c, 尾1分鐘出雪人. 除左兜圈之外, 可以將所有人係場中心圍一個圓形(人向外), 渣斧頭劈c. 好處係你完全唔洗用子彈(有斧頭ge話), 而且唔洗太擔心會有橙c傷到你, 因為隊友會幫你斬左d黎緊ge殭屍, vice versa. 而當然, 冇斧頭ge話唔用得呢招, 而且d殭屍都唔會完全傷唔到你(但係唔會扣得好多血)

單刷沉默: 其實唔係好難, 但係要留心後面有冇殭屍, 否則好易比殭屍圍死. 另外,唔可以望有人幫你. 想單破ge話......不斷兜圈, 兜圈, 同埋兜圈la.....(詳見:http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4343936)

係咁多. 呢篇只係我ge個人心得. 如果覺得篇野有問題/有bug/有個人意見想分享ge話絕對歡迎提出(百_成才ar嘛~)
比下其他人, 同比我學下野都好:lol
以下係一d沉默ge figure(靠記憶, 可能錯)(銀碼方面有回收a包ge自己x1.5 plx)

場地最多可容納殭屍數: 40, 未計殘暴達叔(殘暴達叔最多3隻)

rd10殘暴達叔: 出一隻, 值$3020
rd20殘暴達叔: max出4隻, 一隻值$5025
rd30殘暴達叔: max出10隻, 一隻值$7030
rd40殘暴達叔: 數量會變, 一隻值$9045
rd50殘暴達叔: 數量會變, 一隻值$12070

不滅莎拉數量:
rd25:2
rd35: 6(?)   
rd45: 8-10(?)
一隻值約$10000  (rd25=$10000)(rd35=$10020)(rd45=$10025)

最後, 多謝大家肯睇左呢篇野

*註: 藍字=攻略/技巧; 紅字=對人類不利ge重點
7500沉默

800沉默

評分

參與人數 12Bravo! +12 收起 理由
Peter9104 + 1 內容精彩
blackcalf + 1 好有用!!! 以後可以單刷100場黎做勇者了 ^^ ...
sks1012 + 1 吾錯,用左好多心機
caesar007 + 1 精品文章
anselmyuen + 1 有用教學

查看全部評分

回復

fk......噤錯制未出晒.

評分

參與人數 1樂點 -4 收起 理由
kissopen222 -4 連帖

查看全部評分

回復 支持 反對

fk......噤錯制未出晒.
kaiziart 發表於 28-11-2011 22:43

請善用編輯功能。
回復 支持 反對

回復 3# kissopen222

整緊...sor
回復 支持 反對

m79代替o4已經可以
回復 支持 反對

回復 5# 傻仔祺

當然得, 我都試過, 真係唔錯. 但係唔係個個有ar嘛~:)
回復 支持 反對

回復 1# kaiziart

你個signature-,-...我90日得30日-,-
回復 支持 反對

sk-1 可以定到不滅沙拉同殘達
回復 支持 反對

good job :kiss:
回復 支持 反對

回復 8# chipmunk123

55...但係有時我同人玩, 隻殘達已經比幾支貝西射到行唔到......-_-
回復 支持 反對