查看: 7465|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[DDR] DDR X3 vs 2nd Mix 初期攻略篇

關閉 [複製鏈接]
DDR X3 vs 2nd Mix 初期攻略篇

(文 : 火神 @ DDR 攻略組)

X3篇

關於Extra Stage :
成功開啟Extra Stage的話就會見到Extra專用曲 Amalgamation / Mystic Moon 了!
但要注意既係今代開Extra Stage係以星星來兌換開Extra 的, 所以就算玩家有AA都好, 亦唔一定開到Extra。

換而言之, 今集最好既地方就係人人都有機會開Extra玩, 即使係新手......只要有星星, 就能兌換Extra了。

就算星星數不足, 亦可以累計在下一個Credit直至滿9粒星為止來開Extra的, 而Extra 只要滿9粒的話, 不論玩家有無AA都好, 玩家亦可以有機會玩Extra。

但要注意既係, 該Credit只要一滿9粒星, 係會強制開Extra的...
另外VS模式下,只要其中一個滿足條件就可以入Extra Stage,但兩者星數都係會歸零的...
仲有就係,一首歌最多只係可以取得3粒星,如果 AAA (3粒) + full combo (1粒) + 紅星(1粒), 最多都只會當你3粒星。

兌換星星數目條件如下 :
AAA:白星3粒

AA:金星2粒

A:黃星1粒

BCD:藍星1粒

FAILED:0 粒

Full combo:
綠星1粒

根據玩家稱號及所玩既歌曲難度:
紅星1粒

換而言之, 只要明白取得星星方法及條件, 要一首歌取得三粒星並唔難。

至於取得星星同果首歌既難度係無直接關係 (有關取得紅星條件容後再講),
以筆者為例, 筆者稱號為足皇帝, 只要Clear 至少大約Lv.15既歌就會有紅星一粒。換言之稱號同Radar值愈高,

相對地要取得紅星時便要玩更高難度既歌曲。

以下為稱號兌換紅星之條件 (簡單d講, 稱號愈高, 取得紅星所打既歌就愈難...)
足はじめ 0~9 LV7以上

足戰士 10~19 LV8以上

足侍 20~29 LV9以上

足騎士 30~39 LV10以上

足貴族 40~54 LV11以上

足將軍 55~69 LV12以上

足王 70~84 LV13以上

足皇帝 85~99 LV14以上

足龍 100~119 LV15以上

足鳳凰 120~139 LV16以上

足紙 140~159 LV17以上

足神 160~179 LV18以上

大足神 180~197 LV19以上

真・足神 198~200 暫時無??

關於Encore Extra Stage :
Extra Stage選玩紅字歌Amalgamation / Mystic Moon 的Expert 難度取得AA便可。

Encore Extra Stage為Expert難度的 Unbelievable (Sparky Remix) / Jun feat. Sarah Jane
同上代一樣, 一入Encore Extra Stage係選其他歌曲及選難度不能。

Radar篇 :
請暫時沿用上一代DDR X2既Radar歌黎升

(Stream : 888鬼 / Voltage : POSSESSION / Chaos : CHAOS鬼 / Air : DYNAMITE RAVE =Air Special= / Freeze : D2R =Freeze Special=)

話說今代POSSESSION (Expert)即使 Full Combo也好, Voltage值亦只得178...
言下之意即係今代會有新既Voltage歌黎升Voltage @_@"

但今代升Radar並唔見得有何著數既地方。

因為根據你既稱號, 你選擇一定難易度以上的歌就拿到一個紅星,
例如如果玩家係足神, 玩Lv.18以上的歌就有一個紅星。如果玩家係足龍, 玩Lv.15以上就有一個紅星。

換言之, 稱號愈高, 拿取紅星愈難, 呢個亦係囉紅星既另外條件。當然, 大部份情況下唔影響取得一首歌最多星星數目既。

最後, 如果玩EDIT DATA就會按番果首歌原版譜面的Lv 黎確定有無紅星。

例 : 玩 EDIT 譜面的話, Level 依該譜面該難度的正式譜面 Level 計算, 而非 EDIT 譜的 Level 。(例如玩 MAX 300 Expert EDIT Lv.3, 依然係計 Lv.15, 所以足龍有紅星一粒。)

DDR 2nd Mix篇

於Happy Mode、Pro Mode和2nd Mix Mode畫面, 選取2nd Mix Mode後,
於選Easy、Normal和Hard的難度畫面, 選取ANOTHER難度的位置。

用踏板輸入以下指令 :

←←←→→→←→
成功輸入後就會見到MANIAC的字樣。

至於喺選歌畫面方面, 亦可以較至玩家適合既難度, 以下係

難度入秒技 (輸入時係用踏板輸入)
BASIC難度

↓↓↓↓
ANOTHER難度

↓↓↓←←→→
MANIAC難度

↓↓↓→↑↑←

Options入秒技

譜面Left向

←←←←←←←←
譜面Right向

→→→→→→→→
譜面Shuffle
↑↓←→↓↑→←
譜面Mirror向

←→←→←→←→
Hidden
↑↓↑↓↑↓↑↓
(*仲有一個完全隱型睇唔到Arrow Note的Stealth, 再一次輸入↑↓↑↓↑↓↑↓便可...)
Little
←↓→↓←↓→↓↑
取消以上Options
↑↑↑↑

DDR X3 vs 2nd Mix玩後感 :
X3 既遊戲模式, Extra Stage喺咁多代黎講都叫做取得一個平衡。開Extra Stage對

於一 d中手以上既玩家黎講再唔係必然既事, 由其當挑戰神曲 / 爆歌既時候,
就算有AA都好, 再唔能夠好似以前咁, Final Stage AA就直接入Extra Stage...

因為要以星星換取Extra Stage呢個機制, 即使玩家係新手都好, 亦一定有機會接

觸同玩到Extra Stage...相對地中手以上既, 由其取得紅星, 稱號愈高所能獲得紅

星機率亦相對地愈低。變相地, 其實由足皇帝以上, 就要確保玩家自己首首Lv.14
至少AA + Full Combo先可以囉到紅星。所以今代升Radar其實反而係難為玩家

既遊戲。

Encore Stage既Unbelievable (Sparky Remix) 個人覺得幾好玩同好聽, 不過睇返今代Extra Stage機制的話,

好大機會沿用返SN2 的降格系統。

亦即係Unbelievable (Sparky Remix) 好快會由Encore變成Extra,
之後由難度更難既Encore歌曲頂上...

至於2nd Mix Mode方面

個人認為係敗北之作, 沒有本來2nd Mix那個All Song, 調較難度既入秒技竟然係DDR 1.5...
更無奈的是, Options既入秒技即使成功輸入都好, 畫面係唔會有即時顯示 / 提示你入過d 咩野Options的, 而難度就更加唔會唔會好似2nd Mix咁會即時顯示玩家要轉變既難度。

但整體黎講, 歌曲上都算好似以前咁好聽。唯一要挑剔既係, HERO唔係原本2nd Mix果隻Hero, 而係用X2 果隻 HERO (2008 X-Edit) 取代, 呢個亦係令筆者及一眾玩家比較失望的。

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
lll161616 + 20 根據版規B2

查看全部評分

回復

大神 (拜
回復 支持 反對

傻啦, 我唔係咩大神..唔好拜我呢 >"<

坦白講, 今集DDR 太毒喇.....
我志在CRAZY LOVE同UNBELIEVABLE過到就算了...
回復 支持 反對

未玩過unbelievable 囧

expert過唔到,開唔到來玩 sosad
回復 支持 反對

ENCORE EXTRA 係 UNBELIEVABLE...
X3 暫時見到最難既歌都係CRAZY LOVE
回復 支持 反對

好詳盡既教學

CRAZY LOVE就唔好提啦(茶

講返個Extra開法
對我個人黎講 應該係對我有著數
之前我開Extra都要專登揀晒d易既歌(lv6或者以下差唔多)去拎AA
導致好少機會去接觸高lv既歌
宜家就可以放心去打啦

另外紅星果度
「lv7以上」包唔包括lv7本身?

我而且想知點樣可以升級升得快d(我到宜家都仲係唔係幾明個exp係點計
因為我想開歌
回復 支持 反對

日本語 LV7以上 = LV7或以上
回復 支持 反對

各位, 今次新Encore難開好多喇。
唔只要9粒星, 仲要3個Stage Level 合計Level要有40
(即係14+13+13)

同埋又好似連埋你囉星星係咩顏色
暫時有人試到既係, 全白星或2粒金星+1粒綠星的話
Extra會有Unbelievable

但如果係6粒金+3粒紅的話, Extra唔會有Unbelievable
只會有Amalgamation, 而之後既Encore只會係Unbelievable而唔會係N​EPHILIM DELTA

簡單d講即係 Extra : Unbelievable => Encore : NEPHILIM DELTA
Extra : Amalgamation => Encore : Unbelievable (係唔會有NEPHILIM DELTA俾你玩)
回復 支持 反對

咁我應該開唔到啦Orz....

咁難開囧
回復 支持 反對

等then
可能之後個解禁方法會易左(?
回復 支持 反對