查看: 11556|回復: 73
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[地圖攻略] [字海慎入]災厄之章-沉默的陷阱 單刷攻略及心得

好啦又係我呢個傻仔. 都係果句, 覺得呢篇野廢ge話可以上一頁

好la, 如果你自認係沉默ge高手高手高高手, 一般沉默街場易過食花生ge話咁岩la, 你應該試下單刷沉默:lol
(想參考一般沉默街場ge話可以睇http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4283401)
單刷沉默同一般ge沉默街場可以好唔同, 主要係因為冇隊友幫你殺c, 而d c亦都只係會追你一個, 所以單刷沉默ge走位同一般ge多人街場係有d分別

以下我將會從武器選擇同埋各關ge破關方法講下(#2-4)

評分

參與人數 3樂點 +90 Bravo! +2 收起 理由
skakelvin + 1 精品文章
kelvinchm + 1 精品文章
馬倫 + 90 內容精彩,比心機=]

查看全部評分

回復

好la, 首先講下武器ge選擇先:lol

我比較鐘意偏向將呢樣野分開做2 part: 殺c賺錢(*1), 同埋過關保命(*2), 因為呢2個priority所需要ge武器都幾唔同

建議武器選項:

1. sk1 (*1)(*2)   (如果冇ge話可以用ct手槍, 但係(*1)就唔建議)
價錢: $1200槍錢, $70 7粒子彈

sk1係單刷沉默入面算係一把好唔錯ge槍, 雖然子彈價錢偏貴, 但係槍枝本身真係好平, 而且CSO可以比玩家逐少逐少咁買子彈 (預設係" , "同埋" . "), 再加上sk1 ge a mode射速唔算快, 其實變相係幫玩家慳子彈. 另一方面, 呢把野ge攻擊力唔低, 普通殭屍可以一彈就射死, 就算係殘暴達叔(以下簡稱肥達)同埋不滅莎拉都可以射停. 建議一開場就買呢把槍再加約150粒子彈就ok

另外, 當你max左ge時候sk1可以幫你殺左d攔路c

2. m79(金/普通) (*1)(*2勉強)
價錢: $2100連5粒彈(金m79 6粒), $300 5粒彈

m79可以算係grenade ge代替品, 但係殺傷力低過grenade少少. 雖然係咁, 佢d彈平過grenade好多, 加上係而家洗炸冇錢收ge環境, m79都不失為其中一個殺c賺錢ge好方法, 但係max左之後主要係打攔路c, 相比之下就比較低效率

3. mp5, mp7擴充, 飆風, 霹靂, thompson系列 (*1)(*2)

呢d槍夠輕, 射速快, 子彈唔太貴, 雖然係低攻d, 但係可以用掃射去補救呢個小缺點. 另外max左之後可以用高步速黎甩開d c, 同埋殺d攔路c. 冇/唔想用呢d槍ge話可以用一般步槍, 但係要注意子彈較貴, 同埋步速較低

應該有人覺得奇怪, 點解我會唔提sk3. sk3 a mode射速太快而冇足夠攻擊力, 比較難賺錢; b mode太重, 就算真係用都只係適用於賺錢, 對於生存呢個目的黎講太重, 唔太適合

4. sk3 b mode, 貝西, 命運金鑰, AT4, 機槍, 火槍 (*1)

呢4把槍槍貴, 彈貴, 亦都比較高攻, 比較適合清c賺錢; 但係同時呢4把槍比較重, 對於生存黎講唔太適合, 去到比較後ge回合更加可能會比殭屍從後攻擊

5. schmidt scout, 飆風 (*2)
價錢: scout: $2750, 飆風: $1900  子彈: $25/12粒.45ACP
雖然scout ge攻擊力係好麻麻, 但係呢2把槍係全隻game最輕ge 2把槍, 唔單只快過渣刀行, 就連rd45 ge不滅莎拉都係差唔多快, 係避c 最好ge槍, 而我重複提多次飆風ge原因就係因為佢係避c呢方面同scout差唔多

6. sk9 (*1)

呢把刀比較高攻, 可以用黎打c而唔洗比彈藥錢, 而且更加可以短時間內斬死不滅莎拉同肥達, 建議用黎賺錢升野, 但係用黎殺攔路c ge話可能會停左係度, 變相適得其反

7. 龍炮

呢把槍有d特殊. 槍ge價錢偏貴, 彈藥好貴, 而且有效攻擊範圍好細, 而特別之處就係係攻擊範圍內ge物體會受到好大攻擊力. 如果要用ge話就要等d c堆埋一齊黎殺, 如果唔係ge話只會蝕錢. 另外呢把槍夠高攻殺不滅同殘達

仲有一點, 無論有幾多錢都好, 都一定要有護甲, 因為護甲可以將殭屍對玩家ge傷害減半. 冇買護甲ge話差唔多等於將血量減半.

以及要留定一粒grenade係身. 萬一比c圍/中陷阱ge話都仲可以自救.

個人偏好:
max前: mp5+sk1+sk9+grenade
max後: scout/飆風+sk1+sk9+grenade

好la, 武器講到呢度先

回復 支持 反對

好la, 講左咁耐武器ge野都係時候講下各關ge破關方法la:D
講真破關方法呢家野有好多唔同方法, 我係呢度講ge只係我認為最可能破關ge方法
好似岩岩咁, 我都係會圍繞住殺c賺錢同埋過關保命呢兩樣野黎講.

一般黎講, 由於得你一個係場度, 所以d c都必然會追你一個; 另外你係場邊跑緊, d c會慢慢咁係場中間form左個圓形出黎. 呢個時候就可以拎斧頭/槍掃, 或者用m79/AT4 炸堆c.

一開始, 無論係玩緊7500定係800都一定要買護甲.
7500有3-4a ge話好似平時咁買野, 但係建議升到一定血量先, 橫掂冇人同你爭殺c
7500 0-2a ge話買左槍先, 之後攻/血輪流升, 但係淨係升到一樣ge話就以升血為優先
800 ge話買左mp5彈先(應該可以買到210粒彈, 總共30+330), 殺到夠錢就好買槍, 之後同 7500 0-2a ge情況類似

rd1-18: 一般殭屍
全力殺c, 有幾多賺幾多. rd10肥達就可以用sk槍快手殺. 但係要注意rd8開始會有炸c. 如果你兜圈兜得太細ge話炸c會炸到你

去到呢度, 有4a ge朋友應該可以係rd11附近雙max, 0-2a都應該升得7788, 玩800 ge話都應該可以去到有2a ge水平

當你升到雙max之後你要做ge野就由賺錢升野變左做生存(想挑戰10000殺ge話另當別論).  沉默呢個場最多可以有40隻殭屍(唔計殘達), 而絕大部分ge c都係行得慢過人類. 即係話, 只要你唔手痕打c ge話就唔會有c跌落黎卡住你同埋打到你.當然, 個場有炸c可以離遠炸到你, 法蘭克/藍達(rd28/50)放煙阻住視線, 同埋達叔放陷阱.
所以我建議max左之後可以按下面ge優先次序殺c: (rd25, 35, 45不可作參考)

攔路c(殘達ge話諗計兜過)->炸c->法蘭克/藍達->達叔->其他未講ge c

做得成功ge話係可以完全唔扣血:D

rd10/20/30/40/50: 殘暴達叔rd
建議如果唔係要錢升野ge話就唔好搞佢. 個場最多可以有3隻殘達. 唔殺佢ge話就唔會有新ge殘達跌落黎卡住你. 呢d rd數如果比殘達卡住ge話都可以準備接關/重新刷過..........:Q

rd19/48: 炸c rd
呢2rd絕大部分ge殭屍都係綠c(炸c). 另外, rd19會有普通c仔係窗口位出黎.
建議渣d比較輕ge槍跑(e.g. mp5, sk1, etc). 一黎可以減低自己比c炸炸中ge機會, 另一方面可以殺左d阻住自己兜ge殭屍

rd25/35: 一般不滅莎拉關
呢2關分別會出2隻同6隻不滅莎拉. 要贏ge話有2種唔同ge方法.

1. 渣sk1/刀/scout/飆風, 兜一個細圈黎避
渣刀/scout/飆風ge話可以拋離隻莎拉, 而sk1就可以定住不滅.建議望後面黎兜, 咁你就可以睇到d不滅係邊, 同你ge距離有幾遠, 同埋有冇跳起到

2. 渣sk9/手斧/一刀(龍炮亦可), 兜個更細ge圈斬不滅
呢個方法比較危險, 因為你同不滅ge距離會更加近. 但係用龍炮/一刀/SK9 ge話係可以殺死隻不滅(而手斧可以彈不滅).
max左之後最好唔好用呢個方法. 亦唔建議係rd35度用呢個方法, 因為不滅數量較多, 較容易受傷.

而之前我係第2篇攻略提過ge卡不滅就唔適用係單刷度. 因為每次都只係卡到一隻, 但係而家最少有2隻追緊你...........:L
注意rd 35最尾半分鐘會有炸c

*呢2關ge難度遠遠不及rd45..........:Q

rd26/33/37/39: 大雜燴

以上提到ge rd數會出晒咁多種普通殭屍. 而rd26/33就分別只會係一邊同埋窗口位+一隻角度出(詳見地圖)(原諒小弟畫功差......)
(人名唔係我黎)
建議離開出c位黎兜, 同埋殺法蘭克, 減低被黑霧影響/比跌落黎ge c卡住ge機會

rd27/38: 莎拉海

呢2 rd都會係窗口位出大量ge莎拉王. 步速非常接近不滅莎拉, 而且攻擊力都唔弱.
建議渣scout/飆風兜, 同時係場中間就要轉彎, 唔好去到牆附近先轉, 以免被新出ge莎拉卡住(同岩岩提過ge rd26/33差唔多)
同時可以隔15-25秒放一個炸/用m79清左後面ge c.
萬一真係咁唔好彩比莎拉海圍住, 就要即刻放炸/m79炸c, 如果唔係後果自負:)(但係就算炸得切都係會唔見你起碼150血......:()
我27關唔係咁打
我係用榴炮係窗前蝴蝶形行,向後炸沙拉
扣好少血
Killer104 發表於 16-4-2012 18:25

多謝21樓朋友補完 :)

rd 36/40/43/44/47/49/50: 強化殭屍
呢幾關會出一d橙色殭屍, 速度快過人類渣貝西/重機/sk3 b mode. 只要渣d比較輕身ge槍就可以拋離c群

rd 45:困難版不滅莎拉
呢rd係玩家公認沉默最難果關. 唔單只不滅莎拉ge數量增加到8隻, 而且不滅ge步速同攻擊力都有提升(快過人渣刀). 另外除左最尾30秒會有炸c出黎之外(c炸ge傷害亦有提高至一下55血, 有甲ge話減半), 一分鐘更加會有達叔王出黎放陷阱.
建議呢關渣scout/飆風兜細圈圈.(紅色虛線)
(個人習慣順時針兜同埋會有少少"西出去"-->噤住w+a黎兜)
同埋望前面, 以免自己睇唔到陷阱.
係窗口位出黎ge炸c, 同埋達叔ge體型可以幫你頂一頂住d不滅, 但係要注意c同c之間ge空位可能唔夠過
渣飆風ge玩家可以嘗試兜ge時候殺下d炸c, 但係可以留一留d 達叔
另外一點, 如果真係咁唔好彩扣到冇甲ge話(不滅一下扣50甲)嘗試係唔影響兜圈下補甲. 不滅一下200血, 冇甲ge話好易bye bye.......;P

好la.......成篇攻略去到呢度都差唔多la:lol

以下奉上小弟小片..........;P
回復 支持 反對

後記...............

真係好老實, 原本真係唔敢打呢篇字海出黎.......
怕比人笑, 比人話冇用, 廢...........
係見到有人post左其他ge攻略出黎, 小弟先膽粗粗咁打左呢篇劣質文........

呢篇攻略如果有咩唔好/bug ge地方, 請狠狠批評, 小弟願意接受任何善意ge批評/建議.........

最後, 多謝各位睇左篇字海, 同埋祝各位可以早日單刷成功
7500沉默

800沉默

回復 支持 反對

支持!!!
講得好好
好有用
遲d 比返d 相同demo 你
回復 支持 反對

遲d先慢慢睇==
回復 支持 反對

支持!好詳細
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

非常詳細,非讚不可=]
回復 支持 反對

thx for the post.依加我識點做啦。做完我比個圖你睇xD證明你攻略有用啦xD
回復 支持 反對