查看: 17753|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[稿件·其它] [已審] [六月質素帖]§天龍攻略§ by回憶

所在伺服器:樂古主版
遊戲名稱:回憶
報導日期:3-6-2012
稿件內容:天龍介紹 攻略

歡迎交流意見提出不足之處

***未經本人同意請勿私自轉載***
目錄:
1.引言
2.天龍的定位/特式/好處/壞處
3.
上石/裝備方案
4.加點
5.武云/暗器技能/洗點選擇
6.
PVP技巧(遠攻/近攻)
7.天龍傳奇人物(香港/國內)

8.影片

9.補充資料

1.天龍有感而發:
自從我走上比武號這條路,我不停研究如何把天龍傷害最大化,人們開始把天龍掘起,自制時代既興起,天龍漸漸風光,4屬既威力,抗了一種抗,抗不了第二種,使對手難已應付,天龍比我既感覺就同一架坦克車一樣,威力強大,要先下手為強,防禦力雖然是夠,但欠缺機動性,一比對手埋身就發揮不了水準,欲要發揮100%必先清楚對手的技能和自己的技能,不起眼的一點可以是致命的一擊

2.天龍定位:
天龍一直都好煩惱,定位!?打手,副手,刷怪~~~通通都不是,天龍是一個好特別既門派幾乎樣樣都能做, 天龍內、外兼修,同時擁有各種攻擊屬性。天龍幾乎所有武功皆為隔空打擊,以指為劍,且命中極高。 另外門下弟子艱苦修煉,對毒、火、玄、冰四種打擊抗性較高,天龍比較特色的高級技能還可以隔空點穴,把敵人定身,或者卸去敵人內力.

好處:
.有強力既控技,大多都不能解除
.攻守兼備
壞處:
.機動性很差2分鍾先有一次15秒既加速
.很難找到合適既裝備往往比人符出更多.會防是最低既門派

3.上石/裝備方案
上石:
攻裝
      第一孔    第二孔    第三孔    第四孔
       屬攻       命中       減抗       屬攻
防裝
       體石       閃石       抗石       抗石
特殊裝備
鏈/暗器/武魂/龍紋(ps:龍紋香港未出)   
        體石      命中       屬攻       屬攻     
補充特殊裝備:如果覺得閃避/抗唔夠命中可以轉閃石/抗石
裝備方案:四屬性的的飾品,要各種屬性都加120-160,項鍊4屬性加80-100,武魂必須打四屬攻,102神器洗3個加80屬性,每種屬性攻擊最小600,上主屬減抗

4.加點
天龍加點:
.1體力=58血6.3010外防
.1力量=6.5024
.1靈氣=6.3623內攻
.1定力=27氣6.3010內防
.1身法=9命中3閃避1/33會攻會防
由上述資料顯示
點身法,因為天龍點身法係最大得益,命中資質比其他9大門派高

5.武云/暗器技能/洗點選擇
武魂:
上齊4屬,你主屬個樣上埋減抗下限
武魂技能:
.1技加外內攻
.2技額外直傷
.3技直傷
暗器技能:
.1技直傷
.2技控都人就得
.3技血限
洗點:
身加體

6.PVP技巧.遠攻
武當:
最好帶打怒打氣寵,一開始先手吸氣。如果武當先手就用寵符身佢。天龍睇機會反控佢,之後連控,夠秒武當,最好搶先手,搶到我提意甘樣放技—開始八門金鎖(十分重要,搶先手)>靜影沉璧(十分重要,克制武當用藍抵消血傷害)>指點江山(放大)>少澤劍(重要,削弱對方攻擊防禦)>中沖劍(減抗)>一陽指>萬岳朝宗>欲擒故縱>雪擁藍關(睇下控唔控到,控到平推幾下)>80控技>有技放技>暗器技>有技放技,應該死了
逍遙:
放技唔多講,講點反控比人畫地左果時任何按一招控技反控佢,都糸睇技術,控到就接技落去,令外溪山的確太強,如果溪山唔出天龍必勝,溪山一出盡量想方法一定要用控制,隱身,輕功盡量躲,pvp時候食門派藥,睇佢有無封技,有封技留半怒,無封技全怒控死逍遙
峨嵋:
一開始先手打佢一半藍之後慢慢磨氣,磨到佢無得小小藍。峨眉雖然可以加血,但峨眉控制太少,留控制和中沖,在峨眉血不多時,控制加放技能,一次連控技殺死他。不過要注意,峨眉一開木雞就唔好打(ps,多留意狀態 )
星宿:
攻擊很平均的門派,有4招控技,但得天地同壽打血厲害,星宿運功之時,我地就隱身,別已為中毒狀態就無用,隱身都係可以用的,只不過隱身後馬上就顯型,但僅僅這一秒的隱身,也讓星宿沒了目標,運功狀態馬上停止,反控機會來了,我們八門金鎖(反控)>指點(放大)>少澤(減防)>中沖(減抗)>1陽指>有技放技(計時間)>80控技>有技放技>暗器控技>星宿倒地
天龍:
睇邊個高修d同技術,無咩何言

.近攻
丐幫:
幾本上天龍黑死丐幫所以不詳細說明,天龍對丐幫,等丐幫的天下無狗(定身)馬上百步穿楊,丐幫閃避幾高都無用意(就算全8閃)由得佢龍戰於野,我們八門金鎖(封佢技)>指點江山(放大)>少澤(破防)>中衝(減抗),一輪技能放出,八門狀態消失後,丐幫的玩家應該橫掃乾坤了,加速拉開距離(唔洗遠,岩岩好避開80技就得)跑是跑唔到太遠的,之後我地80控技佢,慢慢平推,丐幫應該會倒地了
天山:
輕攻走黎走去,進入校場,一般的天山都處於隱身狀態,然後蘭花拂穴>陽光三疊>移花接木>鷹擊長空,等到被點穴後,陽光三疊與移花接木都開始了,天龍就可以偷笑了(一定要讓天山把陽關與移花的狀態釋放),反控時間showtime非枯非榮(半怒解封)>八門金鎖(反控)>指點(放大)>少澤(減防)>中沖(減抗)>1陽指>萬岳,然後jmp射,磨過天山陽關三疊與移花接木的狀態時間, 緊住按落去控技,多數都嬴
少林:
少林禮敬加百無加金剛不壞時要多留意,少林機動性差,加速、控制、隱身拉開距離,如果識jump射,就同佢玩jump射,如果唔小心比少林定左身就隱形,打到一半血就連控,中沖少澤秒掉少林(ps,天龍本身有抗同玄抗技)
明教:
天龍對明教,一路保持距離,明教開了無中生有同純陽無極同15刀其中一樣(大多數比明教控緊),反控到就反控,有非枯非榮(半怒技解封)就用,因為明教有斗轉打怒,如果葵花點穴手的施放在非枯非榮的免疫時間內,我們就有更大機會反控了,一句話,保持距離很重要。烽火連城沒有應對辦法,頂到就頂,多運用jump射和隱身,躲過連斬,勝率會更大

7.天龍傳奇人物(香港/國內)
.國內

總屬8577

上圖找不到屬性圖,有興趣的朋友在yahoo.google打佢個名睇裝圖佢既總屬係12xxx
全地球最勁既天龍
.香港

7千總屬

8.影片
峨嵋vs天龍

http://17173.tv.sohu.com/1238159/playercs2008.swf

少林vs天龍
http://17173.tv.sohu.com/1124096/playercs2008.swf

星宿vs天龍
http://17173.tv.sohu.com/1124091/playercs2008.swf

9.補充資料
天龍打明教 要嬴既 拉開距離的確好重要 但係拉開距離唔係方便走佬(反正都唔夠人跑 102扣速 加速/怒火加速) 1開波時應該隱身 令對方無左個目標 首先就唔好俾佢搶先手, 通常明教(絕大部分) 見到咁都會跟住隱, 因為唔肯定你會唔會控技秒殺佢 佢一隱 就中計。 你自己睇住隱身既時間/可以自己解除, 狂禁輕功跳遠, 因為你本身已經係佢視覺最遠(拉開距離既重要), 再用輕功就會飛出左佢視覺, 佢反應快拉你既會照拉到不過會拉左你去佢後面, 3秒完左佢都未必行到你到, 如果佢強行用暗控留你, 你已經嬴左, 少左招暗控, 避開怒火唔難。 佢唔留你既, 佢行到去你都郁得, 即刻爆技試試水, 5石天龍係唔俾人抗死既情況下, 出晒技打到25萬血都唔係d咩難事(親身經歷), 如果中左1 2下爆擊點都死。5石明教頂盡唔食丹既大約27-28萬血, 出晒技後你已經回完隱身, 慢慢拖都唔係咩難事。
天龍無閃技, 但係都要善用拉視覺(你打到人 人打你唔到), 識拉視覺, 避烽火, 已經嬴左6成。
注意: 打近攻 102扣速係必要, 唔係既俾人扣速太易俾人追斬, 有時扣速仲可以令對手判斷錯誤!
怒氣既使用: 我建議全怒, 因為明教身法成長唔錯, 只要控技miss你就真係死路一條, 有殺錯無放過, 唔好博, 安全d用全怒。 而且你用完全怒爆晒技打佢之後, 怒氣接近回左1半, 點穴就即刻半怒解再跑遠, 佢扣左速未必追到你。
緊記要拉開距離, 渣近攻102扣速 用內勁攻擊 對手係唔會俾扣速, 一定要近攻先會。善用呢一點, 天龍打嬴明教唔再係難事。
(明教打法by andywilliam)

傷害攻式是主屬攻x1.5x1.2(武魂下限)+副屬x1.2(武魂下限)=就係傷害

評分

參與人數 1樂點 +70 收起 理由
kelvin4leung + 70 繼續努力

查看全部評分

回復

傷害攻式是主屬攻x1.5x1.2(武魂下限)+副屬x1.2(武魂下限)=就係傷害

hin1012 發表於 7-6-2012 17:20

咁點計主屬?4屬中比較高就是主屬?咁4屬一樣又點計?
回復 支持 反對

回復 2# 乂傑少卍

條式有d怪,應該係屬性x1.2(武魂下限)因為天龍4屬d成長都糸平均
你引用我個條係天山屬攻式=_=
回復 支持 反對

乜唔訓唔係有50萬血咩
回復 支持 反對

玩天龍 我覺得一定要3屬/4屬
如果好似唔願訓咁單玄 太浪費
發揮唔到中沖既功力  加上佢減玄低  易比人抗死
所以我支持3屬/4屬天龍
回復 支持 反對

回復 5# 小小霸

多謝你既意見
回復 支持 反對

樓主有錯 國服最強天龍唔係佢 有個女天龍 7字頭血 主屬7500 其他3屬+埋2500 4屬過萬
回復 支持 反對

回復 7# benny9675

佢e家過左1m2屬,出左真元
回復 支持 反對