查看: 139438|回復: 4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[稿件·其它] [已審] [六月素質帖]原創丏幫攻略

所在伺服器:樂古主版
遊戲名稱tamtam96071
報導日期:8-6-2012
稿件內容:[六月素質帖]原創丏幫攻略

丏幫,眾所周知係一個少人玩既門派,但係呢個門派並唔係一個好弱既門派。

**以下講1講我對丏幫既心得**
優點:身法成長除左閃外,命中同會心都5差;血方面,係第2個體力成長既門派。
       技能方面,丐幫有3招群技,2招控技。+上見龍在田,令丐幫的戰鬥力位於中上。

缺撼:輸出方略有不足,需在5石以尚自身優勢先開始明顯。

玩丐幫既玩家,建議平民既玩家唔好揀,5石以下既丐幫打同石既會比較辛苦,最重要係,追求秒殺既5好玩丐幫,因為丐幫係1個後發制人,比較慢熱既門派,打交如果頂5到中期-後期咁你就gameover了-.-
其實,丏幫係1個雙屬性既門派,但見D人只係叫人上毒,我建議毒火都要上,主毒次火,毒在2000以上,火在1500以上。
裝備方面,選擇有毒火,體力,身法,閃避同會防,而家既人全部都係玩身法,會防高就5洗怕

上石方面,攻裝到就上-抗,紅寶,身法同屬攻。防裝主上冰毒抗,因為新ser呢2隻係新ser主流屬攻,抗要在300以上,丐幫係閃成長最高既門,只要閃高,人地打5中就得,但太低好易死。

打交方面,小弟少打,經驗不足,只能紙上談兵了
除左少林,ec,天龍較難打外,丏幫打其他門都5會太難
少林:唉輸出越高打佢自已越痛.....平推天龍第一強,D血咁高..投降算.......
ec:同樣後發制人既門,秒5到自已等死算-.-
天龍:全怒100%命中,+上放大中衝-下限到位既話,20秒內殺你冇難度........單挑王就係單挑王......
天山:隱形=廢,命中虛
星宿:技大部份冇用,命中奇低......
武當:秒5到你既......5驚(見到神武你就死算-.-)
慕容:技能上差距好難輸比佢-.-
逍遙:畫地後狂按狗頭就得,賭溪山中5中
明教:高石下5算太恐怖(怒火限制輸出)
E家講下PVP打法:
天山:天山1定先手,5好亂開群技,後面有用,手擺CTRL鍵,在天山蘭山現形個下輕功飛走,5得既話就要睇實點穴時間,就完就狗頭,千祈5好見到定身時
5好狗頭,咁會隔空點穴,降低反控力,如果天山係點穴---------->移花--->定身,就開全怒,5係就鬥A。定身完左,即刻散攻,冰至無9,再開見龍(因為就完),飛龍,之後要比天山冰凝,假設天山前面5開移花,佢會移花,同生,鷹擊,同生個陣狂按9頭,成攻反控就暗控,輕功後再+速,當天心冇移花想隱,輕攻後千
里,最後横掃佢等死了
少林:5打了投降算,5石以上少林30萬血以上,冇技術你都1定輸...............
EC:横掃冇用,回血快過扣...無言
逍遙:開防式打佢=已無溪山效果,1開始先手埋=冇左陷阱,得番最多3控,但畫他1完千祈5好閃,佢凌波走,你輕攻追,追到後無9飛龍,開埋橫掃佢5洗走
,仲未死就潛龍平推暗控,5死都5得LA:victory:

評分

參與人數 1樂點 +65 收起 理由
kelvin4leung + 65 繼續努力

查看全部評分

回復

相信樓主無咩打過真正有技術既天山同逍遙- -

逍遙畢竟少血 橫掃基本都扣左逍半血/以上 連控贏率有90% 但打校場玩既係技術交流 唔連控同逍遙打會好多變化 好玩好多 更重要係未必贏
其實熟悉逍遙既玩家 難道連畫地幾多秒都數唔到...!? 同埋識玩既... 隻逍會畫地之後放埋八陣然後走人等丐OUT FOCUS... 畫地之後狗頭成功 可以話隻丐好彩 但最大可能係隻逍唔夠技術...

再論天山 先講連控無聊型天山 基本上係  80技-->移花-->初隱-->點穴-->同生-->強控-->暗打穴(先假設係麻痺) 4招控丐都冇得解 亦都夠天山爆晒移花 秒丐話咁易(當然要佢中晒為前提) 其實點穴命中OK高 強控必中但數秒有難度(畢竟人人唔同) 同生同暗打穴的確幾虛... 但平均天山爆移花打丐都有8-9秒 都夠爆丐半血/以上 有空隙既話 丐多數會用狗頭/強控反控 但其實狗頭連其他控技係有空隙 最順係潛龍 但天山有陽春 而強控都係個句難數秒數 所以識玩既天山 就算俾丐反控 都有能力走(唔好忘記丐有得反控即係天山未用晒所有控 除左天地 多數仲會有1-2招) 同埋定身喺封鎖對方行動既技 唔屬於秒殺型既控技 冇咩天山會咁蠢係移花個陣就用定身 慌死對方唔反控咁....
至於技術型天山 變化實在可以好多 例如移花用黎封你80技 你敢唔敢用80技硬食移花 鬥倒血...= =||| 你可能話80技有距離優勢 但天山只要出招同生 就可以遠距打你 同飛龍一樣道理 其實大部分技術天山都唔會玩連控 你所制定既策略會冇咩用 到時多數變成靠自己執生...

小弟並唔係玩天山同逍遙 正正玩既都係丐幫 以上係我既經驗
同埋要記住 丐自己招雪爪同暗打穴都係虛的 好多時會反控之後俾人反番控...= =||| 仲有冰至無狗雖然好有用 但出招時間太長 如果先前唔控定 容易中途俾人打斷 但控天山控得最好既就只有狗頭同強控 但同樣有缺點 
最後最後都係最重要!!!! 丐身法成長係高 閃係高 但閃係一樣好靠唔住既能力... 小弟3孔4石玩到1M1閃 經常俾同石1M幾-2M命既打中9成 所以虛呢個字 等到你2M幾閃先講吧...
回復 支持 反對

我玩丐幫逍遙畫地我我唔會9頭lo 我會出橫掃因為會免疫控制技能逍遙的八陣圖就會冇用
回復 支持 反對

我玩丐幫逍遙畫地我我唔會9頭lo 我會出橫掃因為會免疫控制技能逍遙的八陣圖就會冇用 ...
youisericwa 發表於 23-10-2012 10:22

但冇加速既80技 逍遙凌波再上騎 避晒 太晒80技喇
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
丐幫只會輸比少林EC
回復 支持 反對